search

Έπειτα από μια μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα, κατά τα μέσα Αυγούστου επιστρέψαμε στα Αντικύθηρα για τη φετινή φθινοπωρινή περίοδο δακτυλιώσεων αλλά και τις πολυαναμενόμενες, πάντα συναρπαστικές Καταμετρήσεις Αρπακτικών Πουλιών.

Με τους περσινούς, εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς λόγω COVID να έχουν πλέον αρθεί, τη φετινή χρονιά καταφέραμε να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα στο νησί. Η μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα μας, με πολλή επιμονή και μπόλικο ενθουσιασμό, καθώς και με την πολύτιμη συνδρομή λίγων αλλά σίγουρα τυχερών εθελοντών, έφερε επάξια σε πέρας όχι μόνο εκατοντάδες δακτυλιώσεις και καταμετρήσεις μεταναστευτικών αρπακτικών αλλά και τα ουκ ολίγα βάρη της καθημερινότητας σε αυτή την απόμερη κουκίδα του χάρτη.

Falco cherrug ABO Autumn2021 Christos Christodoulou

Σε ό,τι αφορά μια πρώτη αποτίμηση των καταμετρήσεων, η φετινή φθινοπωρινή περίοδος ήταν σε γενικές γραμμές φτωχή σε αριθμούς αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα από άποψη ειδών που καταγράφηκαν! Πιο πολυπληθή είδη της φθινοπωρινής περιόδου ανακηρύχθηκαν οι Μαυροσκούφηδες (Sylvia atricapilla) και οι Θαμνοφυλλοσκόποι (Phylloscopus trochilus).

Στα… ωραία της σεζόν, βρίσκουμε τον Πρασινοφυλλοσκόπο (Phylloscopus trochiloides) σε μια σπάνια καταγραφή για τη χώρα μας, αλλά και τις δύο Ροδόσπιζες (Carpodacus erythrinus) που αποτέλεσαν πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Στα… όχι τόσο ευχάριστα της σεζόν, τα Τρυγόνια ήταν για μια ακόμα φορά ελάχιστα και το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τις Καταμετρήσεις των Αρπακτικών, τα νούμερα κινήθηκαν περίπου στον μέσο όρο, ωστόσο στο νησί καταγράφηκαν δύο νέα ρεκόρ: ρεκόρ εμφανίσεων Τσίφτηδων (229) και Ασπροπάρηδων, με συνολικά έξι πουλιά να περνούν πάνω από το νησί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου!

Δείτε όλες τις καταγραφές ΕΔΩ

 

Φθινόπωρο 2021 στα Αντικύθηρα: Τσίφτηδες, Μαυροσκούφηδες και Θαμνοφυλλοσκόποι! https://ornithologiki.gr/images/Accipiter-nisus_ABO_Autumn2021_Christos_Christodoulou.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας