search

Η Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA και ο Δήμος Σκύρου, με την υποστήριξη των Natura 2000 Awards, διοργανώνουν διημερίδα που θα λάβει χώρα στη Σκύρο, 8-9 Ιουλίου 2023, με αφορμή τη βράβευση του Προγράμματος LIFE ElClimA στην κατηγορία «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στη στεριά» (Conservation on Land) στα βραβεία Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διημερίδα απευθύνεται σε τοπικούς/εθνικούς φορείς, συλλογικότητες και το ευρύτερο κοινό.

Το Σάββατο, 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Προγράμματος LIFE ElClimA και τη συμβολή του δικτύου Natura 2000 στη διαχείριση του Μαυροπετρίτη καθώς και η συμβολή των προγραμμάτων LIFE τόσο στη διατήρηση του εμβληματικού γερακιού όσο και της βιοποικιλότητας της Σκύρου. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Χώρα Σκύρου, ώρες 10:00 – 13:00.

To απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώρες 19:30 – 21:30, θα πραγματοποιηθεί από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας παιδικό εργαστήριο με πρωταγωνιστή τον Μαυροπετρίτη, το γεράκι-σύμβολο της φύσης του Αιγαίου, στην πλατεία της Χώρας Σκύρου.

Την Κυριακή, 9 Ιουλίου θα λάβει χώρα περιήγηση με το σκάφος «Υδροβάτης» σε αποικίες του Μαυροπετρίτη, με αναχώρηση από την παραλία Πεύκος στις 09:00 και επιστροφή στις 13:30. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην εξόρμηση ΕΔΩ

 

LIFE ElClimΑ Skyros Invitation

 

Το Πρόγραμμα LIFE ElClima «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή» υλοποιήθηκε κατά την περίοδο 2014-2019 και είχε ως στόχο τη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους, καθώς και συνολικότερα της κατάστασης διατήρησής του σε περιοχές όπου αναπαράγεται και διαχειμάζει. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιήθηκαν σε επτά (7) περιοχές μελέτης στο Αιγαίο πέλαγος, καλύπτοντας 13 περιοχές του δικτύου Natura 2000 εκ των οποίων 7 Ζώνες Ειδικής Προστασίας που φιλοξενούν άνω του 20% του αναπαραγόμενου πληθυσμού Μαυροπετρίτη στη χώρα.

Οι διαχειριστικές δράσεις του Προγράμματος συμπεριλάμβαναν: (α) τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση εξάλειψης αρουραίων (ένα είδος-εισβολέα στις νησίδες) σε σημαντικές νησίδες του Αιγαίου, με την απομάκρυνσή τους από συνολικά 7 νησίδες έκτασης 7.050 στρεμμάτων και απώτερο στόχο την αποτροπή θήρευσης αυγών και νεοσσών του Μαυροπετρίτη, (β) την εγκατάσταση περισσότερων από 1.000 τεχνητών φωλιών για την παροχή βέλτιστων συνθηκών για την επώαση των αυγών και την ανάπτυξη των νεοσσών και (γ) τη δημιουργία μιας «όασης ανεφοδιασμού» στα Αντικύθηρα, που φιλοξενούν μια από τις μεγαλύτερες αποικίες Μαυροπετρίτη στη χώρα, μέσω της κατασκευής ενός πρότυπου κτήματος παρέχοντας έναν καλύτερης ποιότητας σταθμό ανεφοδιασμού για τα μεταναστευτικά μικρόπουλα με τα οποία τρέφεται το είδος. 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα LIFE ElClimA: www.lifefalcoeleonorae.gr/
Διημερίδα στη Σκύρο για τη βράβευση του LIFE ElClimA στα Natura 2000 Awards https://ornithologiki.gr/images/nea/LIFE_ElClimA_N2000_Awards.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας