Ανακοινώθηκε η αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ανοιξιάτικο κυνήγι στη Μάλτα1. Η απόφαση βασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των Άγριων Πουλιών. Πιο συγκεκριμένα, έλαβε υπόψη της τη δυσμενή κατάσταση του Τρυγονιού και του Ορτυκιού η οποία γινόταν ακόμη δυσμενέστερη με την απόφαση της Κυβέρνησης της Μάλτας να επιτρέπει το ανοιξιάτικο κυνήγι.
Η Μάλτα οδηγήθηκε στα Δικαστήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2008 μετά από καταγγελία της BirdLife International2 και της BirdLife Malta, υποστηρίζοντας ότι η Μάλτα δεν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των Άγριων Πτηνών. Η Μάλτα επέτρεπε το κυνήγι των δύο αυτών ειδών από το 2004 και μέχρι το 2008, ενώ η Οδηγία απαγορεύει ρητά το κυνήγι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και της ανοιξιάτικης μετανάστευσης. Παρόλα αυτά, «οι Μαλτέζοι κυνηγοί μπορούν να κυνηγούν κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής κυνηγετικής περιόδου, αρκεί να σέβονται το νόμο και τα είδη που δεν είναι θηρεύσιμα», είπε ο Joseph Mangion, Πρόεδρος της BirdLife Malta.
Η Birdlife International τονίζει ότι μετά από αυτή τη σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το ανοιξιάτικο κυνήγι πρέπει να απαγορευτεί μόνιμα στη Μάλτα όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση αυτή έρχεται να επισημάνει άλλη μια φορά τη σημασία της προστασίας της ανοιξιάτικης μετανάστευσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στη χώρα μας αν και το ανοιξιάτικο κυνήγι απαγορεύεται ρητά εδώ και χρόνια, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από τη πλευρά της Πολιτείας οδηγεί πρακτικά σε ανεξέλεγκτο λαθροκυνήγι με απρόβλεπτες συνέπειες για τη φύση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανεξέλεγκτη κατάσταση κάθε χρόνο στα Ιόνια νησιά όπου εκατοντάδες λαθροθήρες ανενόχλητοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποδεκατίζουν χιλιάδες πουλιά σε έναν από του σημαντικότερους μεταναστευτικούς διαδρόμους της χώρας μας.
«Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή θα ταρακουνήσει τη Πολιτεία η οποία θα αντιληφθεί πως πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και στο συμφέρον της να προστατεύσει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και να φροντίσει να παραμείνει πλούσιο», τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
[2] Η Birdlife International είναι η διεθνής παγκόσμια ένωση ορνιθολογικών οργανώσεων. H Birdlife International έχει 42 εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεργάζεται με αντιπροσώπους σε πάνω από 100 χώρες. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι εταίρος του Birdlife International στην Ελλάδα.