search

Άλλη μία καταδίκη της Ελλάδας για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ανακοινώθηκε σήμερα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει τον χαρακτηρισμό επαρκούς αριθμού και έκτασης Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), όπως υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Διατήρηση των Πτηνών. Οι ΖΕΠ είναι προστατευόμενες περιοχές εξαιτίας της σημασίας τους για την ορνιθοπανίδα και αποτελούν τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου «Natura 2000».

  Με στόχο να αναστραφεί η τάση μείωσης της βιοποικιλότητας ως το 2010, η Ευρωπαϊκή Οδηγία ζητάει από όλα τα κράτη μέλη να καθορίσουν τις περιοχές της επικράτειάς τους, οι οποίες χρήζουν προστασίας. Κριτήριο και σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των περιοχών που χρήζουν προστασίας λόγω της σημασίας τους για τα πουλιά, αποτελεί ο κατάλογος των «Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά» τον οποίο έχει καταρτίσει η παγκόσμια ομοσπονδία ορνιθολογικών οργανώσεων,  Birdlife International, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στην Ελλάδα, οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά καλύπτουν περίπου το 26% της επικράτειας, οι ΖΕΠ όμως που έως σήμερα θεσμοθετηθεί και ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, δεν ξεπερνούν σε έκταση το 10% της επικράτειας.

  Η ένταξη μιας περιοχής στο δίκτυο Natura έχει λειτουργήσει σε πολλές χώρες αλλά και στην Ελλάδα σαν αναπτυξιακή ευκαιρία για τις περιοχές αυτές, δίνοντας ώθηση σε δραστηριότητες ήπιας ανάπτυξης όπως ο οικοτουρισμός και η εκτατική γεωργία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην Ελλάδα αποτελούν η Δαδιά, οι Πρέσπες, η Γιάλοβα.

  «Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει ανταποκριθεί με συνέπεια στις δεσμεύσεις που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η σημερινή καταδίκη προμηνύει αυτές που θα ακολουθήσουν, διότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις, που αφορούν την ελλιπή εφαρμογή μέτρων προστασίας στις υφιστάμενες ΖΕΠ, καθώς και την εναρμόνιση της ίδιας της Οδηγίας με την εθνική νομοθεσία» δηλώνει ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

  Σύμφωνα με έρευνα της Birdlife, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Science, η Οδηγία για τα Πτηνά έχει βοηθήσει αποτελεσματικά στην προστασία των πλέον απειλούμενων ειδών της Ευρώπης. Επιπλέον, η σωτηρία αρκετών απειλούμενων ειδών όπως ο Γυπαετός, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

   

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για το περιβάλλον https://ornithologiki.gr/images/nea/photo_news_balader.jpg Pavlos

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας