Τον Δεκέμβριο του 2004, και μετά από προεργασία ετών, ιδρύθηκε η επιτροπή που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών που κατά καιρούς παρατηρούνται στην Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή ονομάζεται Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (Ε.Α.Ο.Π.).

logo Rarities

Αποτελεί κοινή δραστηριότητα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.), αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα από τους δύο αυτούς φορείς.

GreekColor Word WhiteBackground logo Κέντρου Δακτυλίωσης

  • Βασικοί σκοποί της Επιτροπής

    Οι βασικοί σκοποί της Ε.Α.Ο.Π. είναι η συστηματική παρακολούθηση, η καταγραφή και η αξιολόγηση των παρατηρήσεων που αφορούν:

    • εμφάνιση νέων ή σπάνιων ειδών πουλιών στην Ελλάδα,
    • ασυνήθιστα μεγάλες συγκεντρώσεις πουλιών όλων των ειδών,
    • εμφανίσεις ειδών εκτός της κύριας περιοχής κατανομής τους,
    • εμφανίσεις ειδών εκτός των περιόδων φυσιολογικής παρουσίας τους στην χώρα μας.

     

    Αρμοδιότητες της Επιτροπής

    Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της η Επιτροπή :

    1. Συντάσσει κατάλληλα έντυπα καταγραφής ορνιθολογικών παρατηρήσεων.
    2. Συλλέγει όλες τις παρατηρήσεις που κρίνει ότι είναι ενδιαφέρουσες, ακόμα και αυτές που δεν γνωστοποιήθηκαν αρχικά σε αυτήν.
    3. Παραλαμβάνει τα έντυπα καταγραφής που υποβάλλονται σε αυτήν και παρέχει αμερόληπτη αξιολόγηση τους, που βασίζεται στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και εμπειρία.
    4. Ενημερώνεται για τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα αναγνώρισης και κατανομής πουλιών όπως και της συστηματικής.
    5. Διατηρεί ένα αρχειακό υλικό των εντύπων-παρατηρήσεων, με όλα τα συνοδευτικά στοιχεία (φωτογραφίες, σκίτσα, κ.α.).
    6. Συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και μελέτη των πουλιών, δημοσιοποιώντας στοιχεία που αναφέρονται στην παρουσία και στην εξάπλωση τους στον ελληνικό χώρο.
    7. Ενημερώνει τα μέλη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο για ότι καινούργιο προκύπτει σχετικά με παρατηρήσεις πουλιών που προσθέτουν νέα δεδομένα στη γνώση για την Ελληνική ορνιθοπανίδα
    8. Ενημερώνει την Επιστημονική Επιτροπή της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και ζητάει τη συμβολή και την συνεργασία της όταν κρίνει ότι αυτές είναι αναγκαίες, όπως επίσης και κάθε άλλου ατόμου ή φορέα μπορεί να συμβάλλει στο έργο της.
    9. Επεξεργάζεται τον κατάλογο των ειδών πουλιών της Ελλάδας, τον οποίο παρακολουθεί, συμπληρώνει και αναθεωρεί αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα αναγνώρισης πουλιών και συστηματικής.

     

    Ο αρχικός κατάλογος της Επιτροπής βασίστηκε στο βιβλίο των Γ.Χανδρινού-Τ.Ακριώτη «The Birds of Greece», Helm, 1997 και περιλαμβάνει 422 είδη που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μέχρι την 31/12/1995.

     

    Λειτουργία της Επιτροπής

    Η Επιτροπή είναι επταμελής και τα μέλη της είναι ισότιμα. Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι καταρχήν πενταετούς διάρκειας αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση αν κάποιο μέλος επιθυμεί να αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο.

    Σε περίπτωση αποχώρησης, η Επιτροπή αποφασίζει για κάθε νέο μέλος που θα την απαρτίζει. Μπορεί ακόμα αν επιθυμεί, να αυξήσει στο μέλλον τον αριθμό των μελών της, εφόσον κρίνει ότι η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε πιο εύρυθμη λειτουργία του έργου της. Η Επιτροπή διατηρεί ένα αριθμό συνεργατών που παρέχουν μόνιμη υποστήριξη στις δραστηριότητές της ή αποτελούν συμβούλους σε ειδικούς τομείς.

    Η Ε.Α.Ο.Π. συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος.

    Με την υπάρχουσα επταμελής σύνθεση, απαρτία έχει ορισθεί ότι υπάρχει όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα μέλη.

    Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης ενός εντύπου λαμβάνεται με ομοφωνία των παρόντων μελών.

    Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει να ληφθεί η γνώμη ειδικού (εντός ή εκτός Ελλάδας), αν κρίνει ότι θα βοηθήσει στην αξιολόγηση μιας παρατήρησης.

    Ένα έντυπο που έχει αρχικά απορριφθεί, επαναξιολογείται μόνο αν παρουσιαστούν νέα στοιχεία, που προέκυψαν από δεύτερο αιτούντα, και βοηθούν στην καλύτερη αξιολόγηση του.

    Τα έντυπα μπορεί να είναι υπό μορφή έκθεσης που συντάσσεται από τον παρατηρητή, ή υπό μορφή του εντύπου της Ε.Α.Ο.Π. Ο αιτών οφείλει:

    1. Να παρέχει μια πλήρη περιγραφή του(ων) πουλιού(ων) και τις περιστάσεις της παρατήρησης, αναλύοντας τα κριτήρια προσδιορισμού (αναγνώρισης)
    2. Να προσαρτήσει τα αντίγραφα των σημειώσεων, των σκίτσων, των φωτογραφιών και κάθε άλλου διαθέσιμου υλικού
    3. Να ονομάσει άλλους συμπαρατηρητές του, ικανούς να επιβεβαιώσουν την παρατήρηση

     

    Ενημέρωση - Επικοινωνία

    Οι αποφάσεις της επιτροπής, αποδοχή ή απόρριψη παρατηρήσεων, δημοσιοποιούνται μέσω των γραπτών ή ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτει η Ε.Α.Ο.Π. και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία αρχικά στους αιτούντες και στη συνέχεια σε όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους.

    Επίσης στο τέλος κάθε χρόνου δίνεται στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Ε.Α.Ο.Π., που περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις της για αποδοχή ή απόρριψη παρατηρήσεων, την ενημέρωση του καταλόγου των πουλιών της Ελλάδας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια έχει πραχθεί από αυτήν.

    Το αρχείο της Επιτροπής φυλάσσεται προσωρινά στο αθηναϊκό γραφείο της Ορνιθολογικής. και είναι εμπιστευτικό, δηλαδή δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Μπορεί όμως να τεθεί στην διάθεση των όποιων ενδιαφερομένων ύστερα από σχετική έγκριση της Επιτροπής και σε καμία περίπτωση χωρίς αυτήν.

    Η επικοινωνία με την επιτροπή γίνεται μέσω της Τ.Θ 3994, Τ.Κ. 10210, Αθήνα, με την απαραίτητη σημείωση: παραλήπτης να γράφεται η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία (στην οποία ανήκει η θυρίδα) και σε υποσημείωση για την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων. Ακόμα μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

     

    Σύνθεση της Επιτροπής

    Γιώργος Χανδρινός, Πρόεδρος
    Νίκος Προμπονάς, Γραμματέας
    Κώστας Παπακωνσταντίνου, Μέλος
    Μιχάλης Δρετάκης, Μέλος
    Αποστόλης Χριστόπουλος, Μέλος
    Νίκος Σαμαριτάκης, Μέλος
    Χαράλαμπος Αλιβιζάτος, Μέλος
     

    Μόνιμοι συνεργάτες της Επιτροπής είναι οι:

    Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Γιάννης Τσουγκράκης, Didier Vangeluwe, Χρήστος Βλάχος, Ελένη Γαληνού, Πασχάλης Δουγαλής, Παναγιώτης Λατσούδης, Ελένη Μακρυγιάννη, Νίκος Πέτρου, Κλαίρη Παπάζογλου, Δημήτρης Μπερτζελέτος, Θόδωρος Κομηνός και Μαρία Δημάκη.

  • Ποιές παρατηρήσεις στέλνουμε στην Επιτροπή

    Α. Παρατηρήσεις ειδών που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ πριν, δηλαδή όσων δεν περιλαμβάνονται στον πλήρη Κατάλογο των Πουλιών της Ελλάδας που ακολουθεί.

    Β. Παρατηρήσεις ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και τα οποία:

    1. Έχουν λιγότερες από 50 καταγραφές στη χώρα μας. Τα είδη αυτά αριθμούνται παρακάτω στον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας. [Σημειώστε ότι σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται και μερικά είδη τα οποία, με την αύξηση του αριθμού των παρατηρητών τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι εμφανίζονται μάλλον τακτικά στην Ελλάδα (π.χ. Στεπογέρακο). Ωστόσο οι δημοσιευμένες ή γενικότερα οι ευρύτερα γνωστές παρατηρήσεις για αυτά τα είδη παραμένουν λιγότερες από 50. Συνεπώς η Επιτροπή ενθαρρύνει τους παρατηρητές να στείλουν παρατηρήσεις από όλα τα είδη του καταλόγου, ασχέτως αν μερικά φαίνονται πολύ λιγότερο «σημαντικά» από τα υπόλοιπα].
    2. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 50 φορές, ωστόσο οι παρατηρήσεις αυτών εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές είτε επειδή τα είδη αυτά έχουν γίνει πλέον πολύ σπάνια και οι σύγχρονες αναφορές είναι πολύ λίγες (π.χ. Λεπτομύτα), είτε επειδή παραμένουν ιδιαίτερα άγνωστα στη χώρα μας και οι καλά τεκμηριωμένες αναφορές είναι απαραίτητες για να γνωρίσουμε περισσότερα γι αυτά (π.χ. Υδροβάτης). Τα είδη αυτά περιλαμβάνονται επίσης στον σχετικό κατάλογο.
    3. Απαντούν σε περιοχές μακριά από την κανονική κατανομή τους (π.χ. σε νησιά όπου δεν έχουν ξανά παρατηρηθεί). Ως «κανονική κατανομή» θεωρούμε αυτή που αποτυπώνεται στους χάρτες του βιβλίου των Γ.Χανδρινού - Τ.Ακριώτη «The Birds of Greece», 1997.
    4. Είναι μεταναστευτικά είδη και απαντούν σε χρονική στιγμή κατά την οποία δεν αναμένεται να βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτές είναι αναφορές για πρώιμες ή πολύ καθυστερημένες εμφανίσεις κατά τη μετανάστευση, διαχείμαση ειδών που είναι μόνο καλοκαιρινοί επισκέπτες ή καλοκαιρινή παρουσία ειδών που θεωρούνται αποκλειστικά χειμερινοί επισκέπτες. Και σε αυτή την περίπτωση, ως βασική γνώση για τη φαινολογία της εποχιακής παρουσίας των ειδών, θεωρείται η παραπάνω έκδοση.
    5. Εμφανίζονται σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, σε πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο βιότοπο και, γενικά, παρατηρήσεις που για κάποιο λόγο μπορεί να θεωρηθούν ασυνήθιστες ή δημιουργούν σημαντικά δεδομένα που άπτονται ζητημάτων προστασίας της φύσης (π.χ. εμφανίσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις ειδών σε νέες περιοχές, αλλαγή θέσεων φωλιάσματος κλπ).

     

    Διευκρίνιση: επειδή για τις Περιπτώσεις Β3, Β4 και Β5 δεν μπορεί πάντα κάποιος να είναι βέβαιος για το τι είναι «σημαντικό», η Επιτροπή ενθαρρύνει τους παρατηρητές να στείλουν όλες τις παρατηρήσεις που πιστεύουν ότι είναι σημαντικές, εξηγώντας και τον λόγο. Το ενδεχόμενο συσσώρευσης πλειάδας «μη σημαντικών» αναφορών υπάρχει. Ωστόσο η Επιτροπή κρίνει ότι, στην παρούσα φάση, είναι πιο σημαντικό να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για τα πουλιά της Ελλάδας.

    Σημείωση: η Επιτροπή θα αφαιρεί κάθε χρόνο από τον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας τα είδη εκείνα των οποίων οι αποδεκτές παρατηρήσεις ξεπερνούν τις 50. Μπορεί όμως και να προσθέσει κάποια, αν κριθεί ότι ανάγκες προστασίας της άγριας φύσης το απαιτούν.

    Βαθμός Τεκμηρίωσης: κάθε παρατήρηση που κατατίθεται στην Επιτροπή πρέπει να τεκμηριώνεται με όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να προσδιορίσουν με ασφάλεια το συγκεκριμένο είδος. Η Επιτροπή δεσμεύεται να ζητήσει επιπλέον στοιχεία για παρατηρήσεις που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.

     

    Sylvia nana ManosVatzolas cr  Egretta gularis Kastoria 042021 SamarasKurillos cr

    Ερημοτσιροβάκος Sylvia nana (Φωτ. Μάνος Βατζόλας), Θαλασσοτσικνιάς Egretta gularis (Φωτ. Κύριλλος Σαμαράς)

     

    Κατάλογος των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας

    List compiled by: Hellenic Rarities Committee
      Species Scientific Name
    1 Bean Goose Anser fabalis
    2 Snow Goose Anser caerulescens
    3 Brant Goose Branta bernicla
    4 Blue-winged Teal Anas discors
    5 Marbled Duck Marmaronetta angustirostris
    6 Common Eider Somateria mollissima
    7 Long-tailed Duck Clangula hyemalis
    8 Common Scoter Melanitta nigra
    9 Black Francolin Francolinus francolinus
    10 Black Grouse Tetrao tetrix
    11 Great Northern Loon Gavia immer
    12 Great Shearwater Puffinus gravis
    13
    Sooty Shearwater
    Puffinus griseus
    14 Balearic Shearwater Puffinus mauretanicus
    15 European Storm Petrel Hydrobates pelagicus
    16 Striated Heron Butorides striata
    17 Western Reef Egret Egretta gularis
    18 Black Heron Egretta ardesiaca
    19 Black-winged Kite Elanus caeruleus
    20 Amur Falcon Falco amurensis
    21 Barbary Falcon Falco pelegrinoides
    22 Corn Crake Crex crex
    23 Allen’s Gallinule Porphyrio alleni
    24 Purple Swamphen Porphyrio porphyrio
    25 Demoiselle Crane Grus virgo
    26 Little Bustard Tetrax tetrax
    27 Houbara Bustard Chlamydotis undulata
    28 Great Bustard Otis tarda
    29 Pacific Golden Plover Pluvialis fulva
    30 Sociable Lapwing Vanellus gregarius
    31 White-tailed Lapwing Vanellus leucurus
    32 Kittlitz's Plover Charadrius pecuarius
    33 Caspian Plover Charadrius asiaticus
    34 Upland Sandpiper Bartramia longicauda
    35 Slender-billed Curlew Numenius tenuirostris
    36 Stilt Sandpiper Calidris himantopus
    37 Purple Sandpiper Calidris maritima
    38 Baird’s Sandpiper Calidris bairdii
    39 White-rumped Sandpiper Calidris fuscicollis
    40 Buff-breasted Sandpiper Calidris subruficollis
    41 Pectoral Sandpiper Calidris melanotos
    42 Wilson's Phalarope Phalaropus tricolor
    43 Red Phalarope Phalaropus fulicarius
    44 Spotted Sandpiper Actitis macularius
    45 Lesser Yellowlegs Tringa flavipes
    46 Long-billed Dowitcher Limnodromus scolopaceus
    47 Cream-coloured Courser Cursorius cursor
    48 Black-winged Pratincole Glareola nordmanni
    49 Pomarine Skua Stercorarius pomarinus
    50 Long-tailed Jaeger Stercorarius longicaudus
    51 Great Skua Stercorarius skua
    52 Bridled Tern Onychoprion anaethetus
    53 Lesser Crested Tern Sterna bengalensis
    54 Arctic Tern Sterna paradisaea
    55 Laughing Gull Larus atricilla
    56 Pallas's Gull Larus ichthyaetus
    57 White-eyed Gull Larus leucophthalmus
    58 European Herring Gull Larus argentatus
    59 Armenian Gull Larus armenicus
    60 Iceland Gull Larus glaucoides
    61 Greater Black-backed Gull Larus marinus
    62 Black-bellied Sandgrouse Pterocles orientalis
    63 Pin-tailed Sandgrouse Pterocles alchata
    64 Pallas's Sandgrouse Syrrhaptes paradoxus
    65 Oriental Turtle Dove Streptopelia orientalis
    66 Laughing Dove Streptopelia senegalensis
    67 Eurasian Pygmy Owl Glaucidium passerinum
    68 Ural Owl Strix uralensis
    69 Little Swift Apus affinis
    70 White-throated Kingfisher Halcyon smyrnensis
    71 Pied Kingfisher Ceryle rudis
    72 Green Bee-eater Merops orientalis
    73 Dupont's Lark Chersophilus duponti
    74 Bimaculated Lark Melanocorypha bimaculata
    75 White-winged Lark Melanocorypha leucoptera
    76 Black Lark Melanocorypha yeltoniensis
    77 Lesser Short-toed Lark Calandrella rufescens
    78 Blyth’s Pipit Anthus godlewskii
    79 Eurasian Rock Pipit Anthus petrosus
    80 White-throated Robin Irania gutturalis
    81 Moussier's Redstart Phoenicurus moussieri
    82 Siberian Stonechat Saxicola maurus
    83 Desert Wheatear Oenanthe deserti
    84 Finsch's Wheatear Oenanthe finschii
    85 Hooded Wheatear Oenanthe monacha
    86 White-crowned Wheatear Oenanthe leucopyga
    87 Black Wheatear Oenanthe leucura
    88 White's Thrush Zoothera dauma
    89 Black-throated Thrush Turdus atrogularis
    90 Booted Warbler Iduna caligata
    91 Western Olivaceous Warbler Iduna opaca
    92 Melodious Warbler Hippolais polyglotta
    93 Aquatic Warbler Acrocephalus paludicola
    94 Paddyfield Warbler Acrocephalus agricola
    95 Marmora’s Warbler Sylvia sarda
    96 Dartford Warbler Sylvia undata
    97 Spectacled Warbler Sylvia conspicillata
    98 Western Subalpine Warbler Sylvia inornata
    99 Green Warbler Phylloscopus nitidus
    100 Arctic Warbler Phylloscopus borealis
    101 Pallas's Leaf Warbler Phylloscopus proregulus
    102 Yellow-browed Warbler Phylloscopus inornatus
    103 Hume’s Warbler Phylloscopus humei
    104 Dusky Warbler Phylloscopus fuscatus
    105 Western Bonelli’s Warbler Phylloscopus bonelli
    106 Iberian Chiffchaff Phylloscopus ibericus
    107 Asian Brown Flycatcher Muscicapa dauurica
    108 Isabelline Shrike Lanius isabellinus
    109 Turkestan Shrike Lanius phoenicuroides
    110 Southern Grey Shrike Lanius meridionalis
    111 Spotless Starling Sturnus unicolor
    112 Dead Sea Sparrow Passer moabiticus
    113 Pale Rockfinch Carpospiza brachydactyla
    114 Red-fronted Serin Serinus pusillus
    115 Trumpeter Finch Bucanetes githagineus
    116 Common Rosefinch Carpodacus erythrinus
    117 Snow Bunting Plectrophenax nivalis
    118 Pine Bunting Emberiza leucocephalos
    119 Rustic Bunting Emberiza rustica
    120 Little Bunting Emberiza pusilla
    121 Yellow-breasted Bunting Emberiza aureola
  • Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο Καταγραφής Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων από τον παρακάτω σύνδεσμο:

    Έντυπο Καταγραφής Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων

     

    Αφού συμπληρώσετε το έντυπο μπορείτε να το στείλετε με e-mail στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

    Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
    (για την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων)
    Τ.Θ 3994, Τ.Κ. 10210
    Αθήνα
  • ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2020:

    pdf
     

    Παλαιότερες Αναφορές:

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2019: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2018: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2017: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2016: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2015: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2014: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2013: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2012: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2011: pdf
     
    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2010: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2009: pdf
     
    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2008: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2007: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2006: pdf

    ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ 2005: pdf
     

  • Σύνταξη: Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων

    1

    (Κοινός) Κύκνος

    Cygnus olor

     A

    2

    Νανόκυκνος

    Cygnus columbianus

     A

    3

    Αγριόκυκνος

    Cygnus cygnus

     A

    4

    Χωραφόχηνα

    Anser fabalis

     A

    5

    Ασπρομέτωπη Χήνα

    Anser albifrons

     A

    6

    Νανόχηνα

    Anser erythropus

     A

    7

    Σταχτόχηνα

    Anser anser

     A

    8

    Λευκόχηνα

    Anser caerulescens

     A

    9

    Δαχτυλιδόχηνα

    Branta bernicla

     A

    10

    Κοκκινόχηνα

    Branta ruficollis

     A

    11

    Καστανόπαπια

    Tadorna ferruginea

     A

    12

    Βαρβάρα

    Tadorna tadorna

     A

    13

    (Ευρωπαϊκό) Σφυριχτάρι

    Anas penelope

     A

    14

    Καπακλής

    Anas strepera

     A

    15

    (Ευρασιατικό) Κιρκίρι

    Anas crecca

     A

    16

    Πρασινοκέφαλη Πάπια

    Anas platyrhynchos

     A

    17

    Ψαλίδα (του Βορρά)

    Anas acuta

     A

    18

    (Ευρωπαϊκή) Σαρσέλα

    Anas querquedula

     A

    19

    Αμερικανική Σαρσέλα

    Anas discors

     A

    20

    (Ευρασιατική) Χουλιαρόπαπια

    Anas clypeata

     A

    21

    Στικτόπαπια

    Marmaronetta angustirostris

     A

    22

    (Ευρασιατικό) Φερεντίνι

    Netta rufina

     A

    23

    Γκισάρι

    Aythya ferina

     A

    24

    (Ευρωπαϊκή) Βαλτόπαπια

    Aythya nyroca

     A

    25

    Μαυροκέφαλη Πάπια

    Aythya fuligula

     A

    26

    Σταχτόπαπια

    Aythya marila

     A

    27

    (Κοινή) Πουπουλόπαπια

    Somateria mollissima

     A

    28

    Χιονόπαπια

    Clangula hyemalis

     A

    29

    (Ευρωπαϊκή) Μαυρόπαπια

    Melanitta nigra

     A

    30

    Βελουδόπαπια

    Melanitta fusca

     A

    31

    (Ευρωπαϊκή) Βουκεφάλα

    Bucephala clangula

     A

    32

    Νανοπρίστης

    Mergellus albellus

     A

    33

    Θαλασσοπρίστης

    Mergus serrator

     A

    34

    Χηνοπρίστης

    Mergus merganser

     A

    35

    (Ευρωπαϊκό) Κεφαλούδι

    Oxyura leucocephala

     A

    GALLIFORMES

    Phasianidae

    36

    (Κοινό) Ορτύκι

    Coturnix coturnix

     A

    37

    Κοκκινοπέρδικα

    Alectoris rufa

     C

    38

    Πετροπέρδικα

    Alectoris graeca

     A

    39

    Νησιώτικη Πέρδικα

    Alectoris chukar

     A

    40

    (Μαύρος) Φρανκολίνος

    Francolinus francolinus

     B

    41

    Δασόκοτα

    Tetrastes bonasia

     A

    42

    Λυροπετεινός

    Tetrao tetrix

     A

    43

    Αγριόκουρκος

    Tetrao urogallus

     A

    44

    Καμπίσια Πέρδικα

    Perdix perdix

     A

    45

    (Κοινός) Φασιανός

    Phasianus colchicus

     A

    GAVIIFORMES

    Gaviidae

    46

    Κηλιδοβούτι

    Gavia stellata

     A

    47

    Λαμπροβούτι

    Gavia arctica

     A

    48

    Παγοβούτι

    Gavia immer

     A

    PODICIPEDIFORMES

    Podicipedidae

    49

    (Κοκκινόλαιμο) Νανοβουτηχτάρι

    Tachybaptus ruficollis

     A

    50

    Σκουφοβουτηχτάρι

    Podiceps cristatus

     A

    51

    Κοκκινοβουτηχτάρι

    Podiceps grisegena

     A

    52

    Χειμωνοβουτηχτάρι

    Podiceps auritus

     A

    53

    Μαυροβουτηχτάρι

    Podiceps nigricollis

     A

    PROCELLARIIFORMES

    Procellariidae

    54

    Αρτέμης (της Μεσογείου)

    Calonectris diomedea

     A

    55

    Καπελόμυχος

    Puffinus gravis

     A

    56

    Αιθαλόμυχος 

    Puffinus griseus

     A

    57

    Μύχος (της Μεσογείου)

    Puffinus yelkouan

     A

    58

    Μύχος των Βαλεαρίδων

    Puffinus mauretanicus

     A

    Hydrobatidae

    59

    (Κοινός) Υδροβάτης

    Hydrobates pelagicus

     A

    PELECANIFORMES

    Sulidae

    60

    Σούλα (του Βορρά)

    Morus bassanus

     A

    Phalacrocoracidae

    61

    (Ευρωπαϊκός) Κορμοράνος

    Phalacrocorax carbo

     A

    62

    (Ευρωπαϊκός) Θαλασσοκόρακας

    Phalacrocorax aristotelis

     A

    63

    Λαγγόνα

    Phalacrocorax pygmeus

     A

    Pelecanidae

    64

    Ροδοπελεκάνος

    Pelecanus onocrotalus

     A

    65

    Αργυροπελεκάνος

    Pelecanus crispus

     A

    CICONIIFORMES

    Ardeidae

    66

    (Ευρασιατικός) Ήταυρος

    Botaurus stellaris

     A

    67

    (Ευρωπαϊκός) Μικροτσικνιάς

    Ixobrychus minutus

     A

    68

    (Κοινός) Νυχτοκόρακας

    Nycticorax nycticorax

     A

    69

    Γραμμοτσικνιάς 

    Butorides striata

     A

    70

    (Ξανθός) Κρυπτοτσικνιάς

    Ardeola ralloides

     A

    71

    Γελαδάρης

    Bubulcus ibis

     A

    72

    Θαλασσοτσικνιάς

    Egretta gularis

     A

    73

    (Κοινός) Λευκοτσικνιάς

    Egretta garzetta

     A

    74

    Μαυροτσικνιάς

    Egretta ardesiaca

     A

    75

    Αργυροτσικνιάς

    Egretta alba

     A

    76

    Σταχτοτσικνιάς

    Ardea cinerea

     A

    77

    Πορφυροτσικνιάς

    Ardea purpurea

     A

    Ciconiidae

    78

    Μαύρος Πελαργός

    Ciconia nigra

     A

    79

    Λευκός Πελαργός

    Ciconia ciconia

     A

    Threskiornithidae

    80

    (Ευρασιατική) Χαλκόκοτα

    Plegadis falcinellus

     A

    81

    (Ευρασιατική) Χουλιαρομύτα

    Platalea leucorodia

     A

    PHOENICOPTERIFORMES

    Phoenicopteridae

    82

    (Ευρωπαϊκό) Φοινικόπτερο

    Phoenicopterus roseus

     A

    ACCIPITRIFORMES

    Accipitridae

    83

    (Ευρωπαϊκός) Σφηκιάρης

    Pernis apivorus

     A

    84

    Έλανος

    Elanus caeruleus

     A

    85

    Τσίφτης

    Milvus migrans

     A

    86

    Ψαλιδιάρης

    Milvus milvus

     A

    87

    (Ευρωπαϊκός) Θαλασσαετός

    Haliaeetus albicilla

     A

    88

    Γυπαετός

    Gypaetus barbatus

     A

    89

    Ασπροπάρης

    Neophron percnopterus

     A

    90

    Όρνιο

    Gyps fulvus

     A

    91

    Μαυρόγυπας

    Aegypius monachus

     A

    92

    Φιδαετός

    Circaetus gallicus

     A

    93

    Καλαμόκιρκος

    Circus aeruginosus

     A

    94

    Χειμωνόκιρκος

    Circus cyaneus

     A

    95

    Στεπόκιρκος

    Circus macrourus

     A

    96

    Λιβαδόκιρκος

    Circus pygargus

     A

    97

    Διπλοσάϊνο

    Accipiter gentilis

     A

    98

    (Κοινό) Ξεφτέρι

    Accipiter nisus

     A

    99

    (Κοινό) Σαΐνι

    Accipiter brevipes

     A

    100

    (Κοινή) Γερακίνα

    Buteo buteo

     A

    101

    Αετογερακίνα

    Buteo rufinus

     A

    102

    Χιονογερακίνα

    Buteo lagopus

     A

    103

    Στικταετός

    Aquila clanga

     A

    104

    Κραυγαετός

    Aquila pomarina

     A

    105

    Γερακαετός

    Aquila pennata

     A

    106

    Χρυσαετός

    Aquila chrysaetos

     A

    107

    Σπιζαετός

    Aquila fasciata

     A

    108

    Στεπαετός

    Aquila nipalensis

     A

    109

    (Ανατολικός) Βασιλαετός

    Aquila heliaca

     A

    Pandionidae

    110

    Ψαραετός

    Pandion haliaetus

     A

    FALCONIFORMES

    Falconidae

    111

    (Ευρωπαϊκό) Κιρκινέζι

    Falco naumanni

     A

    112

    Βραχοκιρκίνεζο

    Falco tinnunculus

     A

    113

    (Ευρωπαϊκό) Μαυροκιρκίνεζο

    Falco vespertinus

     A

    114

    Ασιατικό Μαυροκιρκίνεζο

    Falco amurensis

     A

    115

    Νανογέρακο

    Falco columbarius

     A

    116

    Δεντρογέρακο

    Falco subbuteo

     A

    117

    Μαυροπετρίτης

    Falco eleonorae

     A

    118

    Χρυσογέρακο

    Falco biarmicus

     A

    119

    Στεπογέρακο

    Falco cherrug

     A

    120

    Πετρίτης

    Falco peregrinus

     A

    121

    Ερημοπετρίτης

    Falco pelegrinoides

     A

    GRUIFORMES

    Rallidae

    122

    (Ευρωπαϊκή) Νεροκοτσέλα

    Rallus aquaticus

     A

    123

    Στικτοπουλάδα

    Porzana porzana

     A

    124

    Μικροπουλάδα

    Porzana parva

     A

    125

    Νανοπουλάδα

    Porzana pusilla

     A

    126

    Ορτυκομάνα

    Crex crex

     A

    127

    (Κοινή) Νερόκοτα

    Gallinula chloropus

     A

    128

    Αφρικανική Πορφυροπουλάδα

    Porphyrio alleni

     A

    129

    Σουλτανοπουλάδα

    Porphyrio porphyrio

     A

    130

    (Κοινή) Φαλαρίδα

    Fulica atra

     A

    Gruidae

    131

    (Ευρωπαϊκός) Γερανός

    Grus grus

     A

    132

    Νυφογερανός

    Grus virgo

     A

    Otididae

    133

    Χαμωτίδα

    Tetrax tetrax

     A

    134

    Χλαμυδωτίδα της Σαχάρας

    Chlamydotis undulata

     B

    135

    Μεγάλη Ωτίδα

    Otis tarda

     A

    CHARADRIIFORMES

    Burhinidae

    136

    (Ευρασιατική) Πετροτουρλίδα

    Burhinus oedicnemus

     A

    Recurvirostridae

    137

    Καλαμοκανάς

    Himantopus himantopus

     A

    138

    (Ευρωπαϊκή) Αβοκέτα

    Recurvirostra avosetta

     A

    Haematopodidae

    139

    (Ευρωπαϊκός) Στρειδοφάγος

    Haematopus ostralegus

     A

    Charadriidae

    140

    Βροχοπούλι του Ειρηνικού

    Pluvialis fulva

     A

    141

    (Ευρωπαϊκό) Βροχοπούλι

    Pluvialis apricaria

     A

    142

    Αργυροπούλι

    Pluvialis squatarola

     A

    143

    Αγκαθοκαλημάνα

    Vanellus spinosus

     A

    144

    Αγελοκαλημάνα

    Vanellus gregarius

     A

    145

    Λεύκουρη Καλημάνα

    Vanellus leucurus

     A

    146

    (Ευρωπαϊκή) Καλημάνα

    Vanellus vanellus

     A

    147

    Ποταμοσφυριχτής

    Charadrius dubius

     A

    148

    Αμμοσφυριχτής

    Charadrius hiaticula

     A

    149

    Μικροσφυριχτής

    Charadrius pecuarius

     A

    150

    Θαλασσοσφυριχτής

    Charadrius alexandrinus

     A

    151

    (Μεγάλος) Ερημοσφυριχτής

    Charadrius leschenaultii

     A

    152

    Στεποσφυριχτής

    Charadrius asiaticus

     A

    153

    Βουνοσφυριχτής

    Charadrius morinellus

     A

    Scolopacidae

    154

    Μπαρτράμια

    Bartramia longicauda

     A

    155

    Σιγλίγουρος

    Numenius phaeopus

     A

    154

    Λεπτομύτα

    Numenius tenuirostris

     A

    157

    (Ευρασιατική) Τουρλίδα

    Numenius arquata

     A

    158

    (Ευρωπαϊκή) Λιμόζα

    Limosa limosa

     A

    159

    Θαλασσολιμόζα

    Limosa lapponica

     A

    160

    Χαλικοκυλιστής

    Arenaria interpres

     A

    161

    Κοκκινοσκαλίδρα

    Calidris canutus

     A

    162

    Μαχητής

    Calidris pugnax

     A

    163

    Ραβδοσκαλίδρα

    Calidris falcinellus

     A

    164

    Δρεπανοσκαλίδρα

    Calidris ferruginea

     A

    165

    Μακρύποδη Σκαλίδρα

    Calidris himantopus

     A

    166

    Σταχτιά Νανοσκαλίδρα

    Calidris temminckii

     A

    167

    Λευκοσκαλίδρα

    Calidris alba

     A

    168

    Λασποσκαλίδρα

    Calidris alpina

     A

    169

    Βραχοσκαλίδρα

    Calidris maritima

     A

    170

    Λιβαδοσκαλίδρα

    Calidris bairdii

     A

    171

    (Κοινή) Νανοσκαλίδρα

    Calidris minuta

     A

    172

    Λευκόπυγη Σκαλίδρα

    Calidris fuscicollis

     A

    173

    Τρυγγίτης

    Calidris subruficollis

     A

    174

    Θωρακωτή Σκαλίδρα

    Calidris melanotos

     A

    175

    Τρίχρωμος Φαλαρόποδας

    Phalaropus tricolor

     A

    176

    Ερυθρόλαιμος Φαλαρόποδας

    Phalaropus lobatus

     A

    177

    Κόκκινος Φαλαρόποδας

    Phalaropus fulicarius

     A

    178

    Ρωσότρυγγας

    Xenus cinereus

     A

    179

    Ακτίτης

    Actitis hypoleucos

     A

    180

    Κηλιδωτός Ακτίτης

    Actitis macularius

     A

    181

    Δασότρυγγας

    Tringa ochropus

     A

    182

    Μαυρότρυγγας

    Tringa erythropus

     A

    183

    Πρασινοσκέλης

    Tringa nebularia

     A

    184

    Μικρός Κιτρινοσκέλης

    Tringa flavipes

     A

    185

    Βαλτότρυγγας

    Tringa stagnatilis

     A

    186

    Λασπότρυγγας

    Tringa glareola

     A

    187

    Κοκκινοσκέλης

    Tringa totanus

     A

    188

    Μικρομπεκάτσινο

    Lymnocryptes minimus

     A

    189

    Μεγάλος Λιμνόδρομος

    Limnodromus scolopaceus

     A

    190

    (Ευρασιατική) Μπεκάτσα

    Scolopax rusticola

     A

    191

    (Κοινό) Μπεκατσίνι

    Gallinago gallinago

     A

    192

    Διπλομπεκάτσινο

    Gallinago media

     A

    Glareolidae

    193

    Αμμοδρόμος

    Cursorius cursor

     A

    194

    (Κοινό) Νεροχελίδονο

    Glareola pratincola

     A

    195

    Μαυρόφτερο Νεροχελίδονο

    Glareola nordmanni

     A

    Stercorariidae

    196

    Σπαθοληστόγλαρος

    Stercorarius pomarinus

     A

    197

    Γερακοληστόγλαρος

    Stercorarius parasiticus

     A

    198

    Βελονοληστόγλαρος

    Stercorarius longicaudus

     A

    199

    Αετοληστόγλαρος

    Stercorarius skua

     A

    Sternidae

    200

    Σταχτογλάρονο

    Onychoprion anaethetus

     A

    201

    (Ευρωπαϊκό) Νανογλάρονο

    Sternula albifrons

     A

    202

    Γελογλάρονο

    Gelochelidon nilotica

     A

    203

    Καρατζάς

    Hydroprogne caspia

     A

    204

    Μουστακογλάρονο

    Chlidonias hybrida

     A

    205

    Μαυρογλάρονο

    Chlidonias niger

     A

    206

    Αργυρογλάρονο

    Chlidonias leucopterus

     A

    207

    Χειμωνογλάρονο

    Sterna sandvicensis

     A

    208

    Πορτοκαλόραμφο Γλαρόνι

    Sterna bengalensis

     A

    209

    Ποταμογλάρονο

    Sterna hirundo

     A

    210

    Χιονογλάρονο

    Sterna paradisaea

     A

    Laridae

    211

    Νανόγλαρος

    Hydrocoloeus minutus

     A

    212

    Τριδάκτυλος Γλάρος

    Rissa tridactyla

     A

    213

    Λεπτόραμφος Γλάρος

    Larus genei

     A

    214

    Καστανοκέφαλος Γλάρος

    Larus ridibundus

     A

    215

    Αζτεκόγλαρος

    Larus atricilla

     A

    216

    Αετόγλαρος

    Larus ichthyaetus

     A

    217

    Αιγαιόγλαρος

    Larus audouinii

     A

    218

    Μαυροκέφαλος Γλάρος

    Larus melanocephalus

     A

    219

    Λευκόφθαλμος Γλάρος

    Larus leucophthalmus

     B

    220

    Θυελλόγλαρος

    Larus canus

     A

    221

    Μελανόγλαρος

    Larus fuscus

     A

    222

    Ασημόγλαρος του Βορρά

    Larus argentatus

     A

    223

    Ασημόγλαρος της Κασπίας

    Larus cachinnans

     A

    224

    Ασημόγλαρος της Αρμενίας

    Larus armenicus

     A

    225

    Ασημόγλαρος (της Μεσογείου)

    Larus michahellis

     A

    226

    Γλάρος της Ισλανδίας

    Larus glaucoides

     A

    227

    Γιγαντόγλαρος

    Larus marinus

     A

    PTEROCLIDIFORMES

    Pteroclidae

    228

    Μαυροπεριστερόκοτα

    Pterocles orientalis

     A

    229

    Βελονόουρη Περιστερόκοτα

    Pterocles alchata

     A

    230

    Περιστερόκοτα της Στέπας

    Syrrhaptes paradoxus

     B

    COLUMBIFORMES

    Columbidae

    231

    Αγριοπερίστερο

    Columba livia

     A

    232

    Φασσοπερίστερο

    Columba oenas

     A

    233

    (Κοινή) Φάσσα

    Columba palumbus

     A

    234

    Δεκαοχτούρα

    Streptopelia decaocto

     A

    235

    (Ευρωπαϊκό) Τρυγόνι

    Streptopelia turtur

     A

    236

    Ελατοτρύγονο

    Streptopelia orientalis

     A

    237

    Φοινικοτρύγονο

    Streptopelia senegalensis

     A

    PSITTACIFORMES

    Psittacidae

    238

    Πράσινος Παπαγάλος

    Psittacula krameri

     C

    CUCULIFORMES

    Cuculidae

    239

    Κισσόκουκος

    Clamator glandarius

     A

    240

    (Ευρωπαϊκός) Κούκος

    Cuculus canorus

     A

    STRIGIFORMES

    Tytonidae

    241

    Τυτώ

    Tyto alba

     A

    Strigidae

    242

    (Ευρασιατικός) Γκιώνης

    Otus scops

     A

    243

    (Κοινός) Μπούφος

    Bubo bubo

     A

    244

    Σπουργιτόγλαυκα

    Glaucidium passerinum

     A

    245

    (Ευρωπαϊκή) Κουκουβάγια

    Athene noctua

     A

    246

    (Κοινός) Χουχουριστής

    Strix aluco

     A

    247

    Χουχουριστής των Ουραλίων

    Strix uralensis

     A

    248

    Νανόμπουφος

    Asio otus

     A

    249

    Βαλτόμπουφος

    Asio flammeus

     A

    250

    Αιγωλιός

    Aegolius funereus

     A

    CAPRIMULGIFORMES

    Caprimulgidae

    251

    (Ευρωπαϊκό) Γιδοβύζι

    Caprimulgus europaeus

     A

    APODIFORMES

    Apodidae

    252

    (Κοινή) Σταχτάρα

    Apus apus

     A

    253

    Ωχροσταχτάρα

    Apus pallidus

     A

    254

    Βουνοσταχτάρα

    Apus melba

     A

    255

    Μικροσταχτάρα

    Apus affinis

     A

    CORACIIFORMES

    Alcedinidae

    256

    Σμυρναλκυόνη

    Halcyon smyrnensis

     A

    257

    (Ευρωπαϊκή) Αλκυόνη

    Alcedo atthis

     A

    258

    Κήρυλος

    Ceryle rudis

     A

    Meropidae

    259

    Νανομελισσοφάγος

    Merops orientalis

     A

    260

    (Ευρωπαϊκός) Μελισσοφάγος

    Merops apiaster

     A

    261

    Πράσινος Μελισσοφάγος

    Merops persicus

     A

    Coraciidae

    262

    (Ευρωπαϊκή) Χαλκοκουρούνα

    Coracias garrulus

     A

    Upupidae

    263

    Τσαλαπετεινός

    Upupa epops

     A

    PICIFORMES

    Picidae

    264

    Στραβολαίμης

    Jynx torquilla

     A

    265

    Σταχτής Δρυοκολάπτης

    Picus canus

     A

    266

    Πράσινος Δρυοκολάπτης

    Picus viridis

     A

    267

    Μαύρος Δρυοκολάπτης

    Dryocopus martius

     A

    268

    Πευκοδρυοκολάπτης

    Dendrocopos major

     A

    269

    Βαλκανικός Δρυοκολάπτης

    Dendrocopos syriacus

     A

    270

    Μεσαίος Δρυοκολάπτης

    Dendrocopos medius

     A

    271

    Λευκονώτης Δρυοκολάπτης

    Dendrocopos leucotos

     A

    272

    Νανοδρυοκολάπτης

    Dendrocopos minor

     A

    273

    Τριδάκτυλος Δρυοκολάπτης

    Picoides tridactylus

     A

    PASSERIFORMES

    Alaudidae

    274

    Χερσόφιλος

    Chersophilus duponti

     A

    275

    (Κοινή) Γαλιάντρα

    Melanocorypha calandra

     A

    276

    Βουνογαλιάντρα

    Melanocorypha bimaculata

     A

    277

    Λευκόφτερη Σιταρήθρα

    Melanocorypha leucoptera

     A

    278

    Μαυρογαλιάντρα

    Melanocorypha yeltoniensis

     A

    279

    (Ευρωπαϊκή) Μικρογαλιάντρα

    Calandrella brachydactyla

     A

    280

    Γραμμωτή Μικρογαλιάντρα

    Calandrella rufescens

     A

    281

    Κατσουλιέρης

    Galerida cristata

     A

    282

    Δεντροσταρήθρα

    Lullula arborea

     A

    283

    Σιταρήθρα

    Alauda arvensis

     A

    284

    Χιονάδα

    Eremophila alpestris

     A

    Hirundinidae

    285

    Οχθοχελίδονο

    Riparia riparia

     A

    286

    (Ευρωπαϊκό) Βραχοχελίδονο

    Ptyonoprogne rupestris

     A

    287

    Σταβλοχελίδονο

    Hirundo rustica

     A

    288

    Λευκοχελίδονο

    Delichon urbicum

     A

    289

    Μιλτοχελίδονο

    Cecropis daurica

     A

    Motacillidae

    290

    Διπλοκελάδα

    Anthus richardi

     A

    291

    Ωχροκελάδα

    Anthus campestris

     A

    292

    Κελάδα της Μογγολίας

    Anthus godlewskii

     A

    293

    Δεντροκελάδα

    Anthus trivialis

     A

    294

    Λιβαδοκελάδα

    Anthus pratensis

     A

    295

    Κοκκινοκελάδα

    Anthus cervinus

     A

    296

    (Ευρωπαϊκή) Νεροκελάδα

    Anthus spinoletta

     A

    297

    Θαλασσοκελάδα

    Anthus petrosus

     A

    298

    Κιτρινοσουσουράδα

    Motacilla flava

     A

    299

    Κιτροσουσουράδα

    Motacilla citreola

     A

    300

    Σταχτοσουσουράδα

    Motacilla cinerea

     A

    301

    Λευκοσουσουράδα

    Motacilla alba

     A

    Bombycillidae

    302

    (Ευρωπαϊκή) Βομβυκίλα

    Bombycilla garrulus

     A

    Cinclidae

    303

    (Ευρωπαϊκός) Νεροκότσυφας

    Cinclus cinclus

     A

    Troglodytidae

    304

    (Ευρωπαϊκός) Τρυποφράχτης

    Troglodytes troglodytes

     A

    Prunellidae

    305

    (Κοινός) Θαμνοψάλτης

    Prunella modularis

     A

    306

    Χιονοψάλτης

    Prunella collaris

     A

    Turdidae

    307

    Κουφαηδόνι

    Cercotrichas galactotes

     A

    308

    Κοκκινολαίμης

    Erithacus rubecula

     A

    309

    Τσιχλαηδόνι

    Luscinia luscinia

     A

    310

    (Κοινό) Αηδόνι

    Luscinia megarhynchos

     A

    311

    Γαλαζολαίμης

    Luscinia svecica

     A

    312

    Ασπρολαίμης

    Irania gutturalis

     A

    413

    Καρβουνιάρης

    Phoenicurus ochruros

     A

    314

    (Κοινός) Φοινίκουρος

    Phoenicurus phoenicurus

     A

    315

    Φοινίκουρος του Άτλαντα

    Phoenicurus moussieri

     A

    316

    Καστανολαίμης

    Saxicola rubetra

     A

    317

    Ασιατικός Μαυρολαίμης

    Saxicola maurus

     A

    318

    (Ευρωπαϊκός) Μαυρολαίμης

    Saxicola rubicola

     A

    319

    Αμμοπετρόκλης

    Oenanthe isabellina

     A

    320

    Σταχτοπετρόκλης

    Oenanthe oenanthe

     A

    321

    Παρδαλοπετρόκλης

    Oenanthe pleschanka

     A

    322

    Ασπροκωλίνα

    Oenanthe hispanica

     A

    323

    Ερημοπετρόκλης

    Oenanthe deserti

     A

    324

    Βουνοπετρόκλης

    Oenanthe finschii

     A

    325

    Σκουφοπετρόκλης

    Oenanthe monacha

     A

    326

    Λευκόπυγος Πετρόκλης

    Oenanthe leucopyga

     A

    327

    Μαυροπετρόκλης

    Oenanthe leucura

     A

    328

    Πυροκότσυφας

    Monticola saxatilis

     A

    329

    Γαλαζοκότσυφας

    Monticola solitarius

     A

    330

    Χρυσότσιχλα

    Zoothera dauma

     A

    331

    Χιονοκότσυφας

    Turdus torquatus

     A

    332

    (Κοινός) Κότσυφας

    Turdus merula

     A

    333

    Μαυρόλαιμη Τσίχλα

    Turdus atrogularis

     A

    334

    Κεδρότσιχλα

    Turdus pilaris

     A

    335

    (Κοινή) Τσίχλα

    Turdus philomelos

     A

    336

    Κοκκινότσιχλα

    Turdus iliacus

     A

    337

    Τσαρτσάρα

    Turdus viscivorus

     A

    Sylviidae

    338

    (Ευρωπαϊκό) Ψευταηδόνι

    Cettia cetti

     A

    339

    (Ευρωπαϊκή) Κιστικόλη

    Cisticola juncidis

     A

    340

    Θαμνοτριλιστής

    Locustella naevia

     A

    341

    Ποταμοτριλιστής

    Locustella fluviatilis

     A

    342

    Καλαμοτριλιστής

    Locustella luscinioides

     A

    243

    Θαμνοστριτσίδα

    Iduna caligata

     A

    344

    Καστανοστριτσίδα

    Iduna opaca

     A

    345

    Ωχροστριτσίδα

    Iduna pallida

     A

    346

    Λιοστριτσίδα

    Hippolais olivetorum

     A

    347

    Κιτρινοστριτσίδα

    Hippolais icterina

     A

    348

    Ορφεοστριτσίδα

    Hippolais polyglotta

     A

    349

    Ψαθοποταμίδα

    Acrocephalus melanopogon

     A

    350

    Νεροποταμίδα

    Acrocephalus paludicola

     A

    351

    Σχοινοποταμίδα

    Acrocephalus schoenobaenus

     A

    352

    Λευκόφρυδη Ποταμίδα

    Acrocephalus agricola

     A

    353

    Βαλτοποταμίδα

    Acrocephalus palustris

     A

    354

    Καλαμοποταμίδα

    Acrocephalus scirpaceus

     A

    355

    Τσιχλοποταμίδα

    Acrocephalus arundinaceus

     A

    356

    Σαρδοτσιροβάκος

    Sylvia sarda

     A

    357

    Ρεικοτσιροβάκος

    Sylvia undata

     A

    358

    Καστανοτσιροβάκος

    Sylvia conspicillata

     A

    359

    Κοκκινοτσιροβάκος

    Sylvia cantillans

     A

    360

    Δυτικός Κοκκινοτσιροβάκος 

    Sylvia inornata

     A

    361

    Μαυροτσιροβάκος

    Sylvia melanocephala

     A

    362

    Αιγαιοτσιροβάκος

    Sylvia rueppelli

     A

    363

    Μελωδοτσιροβάκος

    Sylvia crassirostris

     A

    364

    Γερακοτσιροβάκος

    Sylvia nisoria

     A

    364

    Βουνοτσιροβάκος

    Sylvia curruca

     A

    366

    Θαμνοτσιροβάκος

    Sylvia communis

     A

    367

    Κηποτσιροβάκος

    Sylvia borin

     A

    368

    Μαυροσκούφης

    Sylvia atricapilla

     A

    369

    Κεδροφυλλοσκόπος

    Phylloscopus nitidus

     A

    370

    Χιονοφυλλοσκόπος

    Phylloscopus borealis

     A

    371

    Νανοφυλλοσκόπος

    Phylloscopus proregulus

     A

    372

    Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος

    Phylloscopus inornatus

     A

    373

    Γκριζοφυλλοσκόπος

    Phylloscopus humei

     A

    374

    Σκουροφυλλοσκόπος

    Phylloscopus fuscatus

     A

    375

    Δυτικός Βουνοφυλλοσκόπος

    Phylloscopus bonelli

     A

    376

    Βουνοφυλλοσκόπος

    Phylloscopus orientalis

     A

    377

    Δασοφυλλοσκόπος

    Phylloscopus sibilatrix

     A

    378

    Ιβηρικός Δεντροφυλλοσκόπος

    Phylloscopus ibericus

     A

    379

    Δεντροφυλλοσκόπος

    Phylloscopus collybita

     A

    380

    Θαμνοφυλλοσκόπος

    Phylloscopus trochilus

     A

    381

    Χρυσοβασιλίσκος

    Regulus regulus

     A

    382

    Πυροβασιλίσκος

    Regulus ignicapilla

     A

    Muscicapidae

    283

    Καστανομυγοχάφτης

    Muscicapa dauurica

     A

    384

    Σταχτομυγοχάφτης

    Muscicapa striata

     A

    385

    Νανομυγοχάφτης

    Ficedula parva

     A

    386

    Δρυομυγοχάφτης

    Ficedula semitorquata

     A

    387

    Κρικομυγοχάφτης

    Ficedula albicollis

     A

    388

    Μαυρομυγοχάφτης

    Ficedula hypoleuca

     A

    Timaliidae

    389

    Μουστακαλής

    Panurus biarmicus

     A

    Aegithalidae

    390

    Αιγίθαλος

    Aegithalos caudatus

     A

    Paridae

    391

    Γαλαζοπαπαδίτσα

    Cyanistes caeruleus

     A

    392

    Καλόγερος

    Parus major

     A

    393

    Λοφιοπαπαδίτσα

    Lophophanes cristatus

     A

    394

    Ελατοπαπαδίτσα

    Periparus ater

     A

    395

    Κλειδωνάς

    Poecile lugubris

     A

    396

    Καστανοπαπαδίτσα

    Poecile palustris

     A

    397

    Βουνοπαπαδίτσα

    Poecile montanus

     A

    Sittidae

    398

    Πευκοτσοπανάκος

    Sitta krueperi

     A

    399

    Δεντροτσοπανάκος

    Sitta europaea

     A

    400

    (Δυτικός) Βραχοτσοπανάκος

    Sitta neumayer

     A

    Tichodromadidae

    401

    Τοιχοδρόμος

    Tichodroma muraria

     A

    Certhiidae

    402

    Βουνοδεντροβάτης

    Certhia familiaris

     A

    403

    Καμποδεντροβάτης

    Certhia brachydactyla

     A

    Remizidae

    404

    Υφάντρα

    Remiz pendulinus

     A

    Oriolidae

    405

    (Ευρωπαϊκός) Συκοφάγος

    Oriolus oriolus

     A

    Laniidae

    406

    Ξανθοκεφαλάς

    Lanius isabellinus

     A

    407

    Κεφαλάς του Τουρκεστάν

    Lanius phoenicuroides

     A

    408

    Αετομάχος

    Lanius collurio

     A

    409

    Σταχτοκεφαλάς

    Lanius minor

     A

    410

    Διπλοκεφαλάς

    Lanius excubitor

     A

    411

    Διπλοκεφαλάς της Μεσογείου

    Lanius meridionalis

     A

    412

    Κοκκινοκεφαλάς

    Lanius senator

     A

    413

    Παρδαλοκεφαλάς

    Lanius nubicus

     A

    Corvidae

    414

    (Ευρωπαϊκή) Κίσσα

    Garrulus glandarius

     A

    415

    (Κοινή) Καρακάξα

    Pica pica

     A

    416

    Καρυοθραύστης

    Nucifraga caryocatactes

     A

    417

    Κιτρινοκαλιακούδα

    Pyrrhocorax graculus

     A

    418

    Κοκκινοκαλιακούδα

    Pyrrhocorax pyrrhocorax

     A

    419

    (Ευρωπαϊκή) Κάργια

    Corvus monedula

     A

    420

    Χαβαρόνι

    Corvus frugilegus

     A

    421

    (Σταχτιά) Κουρούνα

    Corvus corone

     A

    422

    (Κοινός) Κόρακας

    Corvus corax

     A

    Sturnidae

    423

    Μαυροψάρονο

    Sturnus unicolor

     A

    424

    (Ευρωπαϊκό) Ψαρόνι

    Sturnus vulgaris

     A

    425

    Αγιοπούλι

    Pastor roseus

     A

    Passeridae

    426

    Σπιτοσπουργίτης

    Passer domesticus

     A

    427

    Χωραφοσπουργίτης

    Passer hispaniolensis

     A

    428

    Μεσανατολικός Σπουργίτης

    Passer moabiticus

     A

    429

    Δεντροσπουργίτης

    Passer montanus

     A

    430

    Λοφοσπουργίτης

    Carpospiza brachydactyla

     A

    431

    Πετροσπουργίτης

    Petronia petronia

     A

    432

    (Κοινός) Χιονόστρουθος

    Montifringilla nivalis

     A

    Fringillidae

    433

    (Κοινός) Σπίνος

    Fringilla coelebs

     A

    434

    Χειμωνόσπινος

    Fringilla montifringilla

     A

    435

    Μαύρο Σκαρθάκι

    Serinus pusillus

     A

    436

    Σκαρθάκι

    Serinus serinus

     A

    437

    (Ευρωπαϊκός) Φλώρος

    Carduelis chloris

     A

    438

    (Κοινή) Καρδερίνα

    Carduelis carduelis

     A

    439

    (Κοινό) Λούγαρο

    Carduelis spinus

     A

    440

    (Κοινό) Φανέτο

    Carduelis cannabina

     A

    441

    (Κοινός) Σταυρομύτης

    Loxia curvirostra

     A

    442

    Ερημοπύρρουλας

    Bucanetes githagineus

     A

    443

    (Κοινή) Ροδόσπιζα

    Carpodacus erythrinus

     A

    444

    (Κοινός) Πύρρουλας

    Pyrrhula pyrrhula

     A

    445

    (Ευρωπαϊκός) Κοκκοθραύστης

    Coccothraustes coccothraustes

     A

    Emberizidae

    446

    Χιονοτσίχλονο

    Plectrophenax nivalis

     A

    447

    Ελατοτσίχλονο

    Emberiza leucocephalos

     A

    448

    Χρυσοτσίχλονο

    Emberiza citrinella

     A

    449

    Σιρλοτσίχλονο

    Emberiza cirlus

     A

    450

    Βουνοτσίχλονο

    Emberiza cia

     A

    451

    Σμυρνοτσίχλονο

    Emberiza cineracea

     A

    452

    Βλαχοτσίχλονο

    Emberiza hortulana

     A

    453

    Φρυγανοτσίχλονο

    Emberiza caesia

     A

    454

    Βαλτοτσίχλονο

    Emberiza rustica

     A

    455

    Νανοτσίχλονο

    Emberiza pusilla

     A

    456

    Σημυδοτσίχλονο

    Emberiza aureola

     A

    457

    (Μεγάλο) Καλαμοτσίχλονο

    Emberiza schoeniclus

     A

    458

    Αμπελουργός

    Emberiza melanocephala

     A

    459

    Τσιφτάς

    Emberiza calandra

     A

     

    Κατηγορίες ειδών

    Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων στην συνεδρίαση της 2/12/2005 και με την ευκαιρία της ανανέωσης του καταλόγου ειδών πουλιών της Ελλάδας, αποφάσισε (ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα) την κατηγοριοποίηση των ειδών ως εξής:

    Στην κατηγορία Α, που περιλαμβάνει είδη που έχουν παρατηρηθεί σε άγρια κατάσταση μετά από την 1/1/1950, εντάσσονται 453 είδη.

     

    Στην κατηγορία Β, που περιλαμβάνονται είδη που έχουν παρατηρηθεί σε άγρια κατάσταση από το 1800 μέχρι το 1949, εντάσσονται 4 είδη:

    Φρανκολίνος (Francolinus francolinus),

    Χλαμυδόγαλος (Chlamydotis undulata),

    Λευκόφθαλμος Γλάρος (Larus leucophthalmus),

    Περιστερόκοτα του Pallas (Syrrhaptes paradoxus)

     

    Στην κατηγορία C, που περιλαμβάνει είδη απελευθερωμένα, είδη που δραπέτευσαν και έχουν δημιουργήσει βιώσιμο αναπαραγωγικό πληθυσμό ή πουλιά που προέρχονται από πληθυσμό κατηγορίας C άλλης χώρας (δεν αναπαράγονται στη χώρα), εντάσσονται 2 είδη:

    Κοκκινοπέρδικα (Alectoris rufa),

    Πράσινος Παπαγάλος (Psittacula krameri)

     

    Για τις ακόλουθες κατηγορίες :

    Κατηγορία D, που περιλαμβάνει κάθε είδος που δεν είναι σίγουρα αυθεντικός περιπλανώμενος επισκέπτης (οπότε πηγαίνει κατηγορία Α) ή πουλί που δραπέτευσε από αιχμαλωσία (οπότε πηγαίνει κατηγορία E) και

    Κατηγορία Ε, που περιλαμβάνει δραπέτες από αιχμαλωσία

    Η Επιτροπή έχει παραλάβει και έχει αξιολογήσει έντυπα αναφοράς, αλλά τα είδη που εντάσσονται στις κατηγορίες αυτές δεν περιλαμβάνονται στον εθνικό κατάλογο ειδών (σύμφωνα πάντα με τα διεθνή πρότυπα).

  • Δείτε φωτογραφίες των σπάνιων ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

    ΕΔΩ

     

    Oenanthe monacha EleniGalinou cr

    Σκουφοπετρόκλης Oenanthe monacha στη Λέσβο (Φωτ. Ελένη Γαληνού)

    Limnodromus scolopaceus ThanasisKasvikis cr

    Mεγάλος Λιμνόδρομος Limnodromus scolopaceus στην Κρήτη (Φωτ. Θανάσης Κασβίκης)

  • Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων:

    • Μέσω e-mail στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. & στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
    • Ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
    Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
    (για την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων)
    Τ.Θ 3994, Τ.Κ. 10210
    Αθήνα
Σπάνια Πουλιά της Ελλάδας https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_rarities.jpg Roula

For Teachers

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Προγράμματα στη φύση

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που στοχεύουν στη βιωματική επαφή των παιδιών με τη φύση και στη γνωριμία με τα πουλιά και τους βιοτόπους τους

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ετήσια προγράμματα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Εκπαιδευτικό υλικό

Φορητά εκπαιδευτικά πακέτα για την εφαρμογή δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς

Δείτε όλες τις δράσεις

For Families

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Εκδηλώσεις

“Χελιδονίσματα” και άλλες ανοιχτές εκδηλώσεις για τη γνωριμία με τον κόσμο των πουλιών

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Παιδικά Εργαστήρια

Εργαστήρια με κατασκευές και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά κάθε ηλικίας!

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Μένουμε Κοντά στη Φύση

30 ημέρες με ημερήσιες αποστολές και δραστηριότητες

Δείτε όλες τις δράσεις
For Kids

For Kids

Παιχνίδια, κατασκευές και δραστηριότητες στη φύση για παιδιά κάθε ηλικίας. Διασκεδάστε μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας την άγρια ζωή που ζει πλάι μας!

περισσότερα

Public Awareness - Education

Public Awareness - Education

See our information materials, learn our news, discover our educational programmes and find out about our public awareness actions! 

more

Would you like to hear more from us?

Subscribe to our Newsletter