search

Η Ορνιθολογική γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών στις 8 & 9 Μαΐου 2010 σε έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας, τη Λίμνη Κάρλα, καταμετρώντας την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Η Λίμνη Κάρλα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης, με έκταση αυξομειούμενη από 45.000 έως και 185.000 στρέμματα. Αυτά μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1960, όταν και ολοκληρώθηκαν τα έργα αποξήρανσης της. Πριν την αποστράγγιση, είχαν καταμετρηθεί εκεί περισσότερα από 430.000 υδρόβια πουλιά, ο δεύτερος μετά το Δέλτα του Δούναβη μεγαλύτερος αριθμός στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετά από δεκαετίες ξηρασίας, ο κάποτε σημαντικός υγρότοπος της Θεσσαλίας ξαναγεννιέται και πάλι προσφέροντας καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες πουλιά, ανάμεσα στα οποία πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη, όπως Νυχτοκόρακες, Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες και Μαυροπελαργούς σε πολύ σημαντικούς αριθμούς για τη χώρα μας. Τέτοιους, που πληρούν τα κριτήρια για να προταθεί άμεσα προς ένταξη στους υγροτόπους της Σύμβασης Ραμσάρ, ως ένας Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά.

 
Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου με εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τα Παγκοσμίως Απειλούμενα μεταναστευτικά είδη πουλιών. Το 2010, Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, η ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών ειδών είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Και μιας και τα πουλιά δεν γνωρίζουν σύνορα, η ανάγκη διακρατικών συνεργασιών είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική προστασία των μεταναστευτικών ειδών, καθώς και χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων πολλά από αυτά θα έχουν εκλείψει μέσα στην επόμενη δεκαετία.
 
  
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών 2010 https://ornithologiki.gr/images/nea/photo_news_balader.jpg Pavlos

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας