search

Ένα βίντεο του προγράμματος LIFE PanPuffinus! στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικών για τη θάλασσα

Αυτές τις ημέρες, που η χώρα μας φιλοξενεί την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στέλνει ένα μήνυμα σε όλους όσους αποφασίζουν για το μέλλον των θαλασσών μας, με ενα βίντεο που  δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE PanPuffinus!, κύριος στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης δύο απειλούμενων και προστατευόμενων θαλασσοπουλιών, του Μύχου της Μεσογείου (Puffinus yelkouan) και του Μύχου των Βαλεαρίδων (Puffinus mauretanicus).

Στο βίντεο συμμετέχουν δύο σημαίνοντες πολιτικοί και συγκεκριμένα η Μαρία Δαμανάκη, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (Ελλάδα) και ανεξάρτητη σύμβουλος για το κλίμα και τους ωκεανούς, καθώς και ο Sergi Tudela Casanovas, Γενικός Διευθυντής της Θαλάσσιας Πολιτικής και Βιώσιμης Αλιείας (Κυβέρνηση της Καταλονίας, Ισπανία).

Το βίντεο πραγματεύεται τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλασσοπούλια και συγκεκριμένα την τυχαία παγίδευση θαλασσοπουλιών σε αλιευτικά εργαλεία, την σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζουν τα θαλασσοπούλια στον θαλάσσιο χώρο. Μέσα από τα πλάνα του μεταδίδεται ένα ισχυρό μήνυμα: πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση των απειλών ώστε να μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

Κάθε Κράτος Μέλος της ΕΕ οφείλει να καταγράφει συστηματικά το θέμα της τυχαίας παγίδευσης και να εκτιμήσει την ένταση του προβλήματος: πόσα και ποια είδη θαλασσοπουλιών πνίγονται σε αλιευτικά εργαλεία, σε ποια φάση της αλιευτικής διαδικασίας συμβαίνει και τι πρόβλημα δημιουργούν στους ίδιους τους ψαράδες. Γνωρίζουμε ότι πάνω από 200.000 θαλασσοπούλια θανατώνονται σε αλιευτικά εργαλεία ετησίως στης ΕΕ.

Παράλληλα, μας εξηγεί ότι πρέπει να εμπλέξουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εξεύρεση λύσεων και να χρησιμοποιήσουμε δημόσιους πόρους για να προωθήσουμε πιο βιώσιμα αλιευτικά εργαλεία, πιο φιλικά για την άγρια ζωή. Τα Σχέδια Δράσης και άλλα μέσα πολιτικής είναι επίσης χρήσιμα εργαλεία, καθώς και δράσεις διατήρησης που εφαρμόζονται από ΜΚΟ και άλλους φορείς. Το πρόγραμμα LIFE PanPuffinus! είναι μια τέτοια πρωτοβουλία που συμβάλλει στη μείωση της τυχαίας παγίδευσης στη Μεσόγειο μέσα από τη εύρεση μέτρων μετριασμού και τη συλλογή περισσότερων δεδομένων σε συνεργασία με αλιείς.

Με το βίντεο αυτό, ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβληματιστούν σχετικά με τα μηνύματα που μοιράζονται η κα.Μαρία Δαμανάκη και ο κ. Sergi Tudela Casanovas και τους καλούμε να πάρουν πρωτοβουλίες σε υψηλό επίπεδο πολιτικής που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα θαλασσοπούλια.

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις που εκφράζονται ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του CINEA. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτά.

 

Προστατέψτε τα θαλασσοπούλια της Μεσογείου https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Muxoi.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας