search

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, βρεθήκαμε στη Σκάλα Καλλονής στη Λέσβο για την υλοποίηση των πρώτων δράσεων του Προγράμματος LIFE PanPuffinus! με στόχο τη μείωση της τυχαίας παγίδευσης (bycatch) σε αλιευτικά εργαλεία, μία κρίσιμη απειλή για τους Μύχους και όλα τα θαλασσοπούλια.  

Πιο φημισμένος για τη σαρδέλα (ή παπαλίνα), ο Κόλπος της Καλλονής είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός βιότοπος και για τον Μύχο της Μεσογείου (Puffinus yelkouan). Οι ντόπιοι, μάλιστα, λένε πως από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, η θάλασσα «μαυρίζει» από τα μεγάλα σμήνη που καταφθάνουν καθημερινά στον κόλπο από τη Μαύρη Θάλασσα -όπου διαχειμάζουν.

Στην Καλλονή, τα πουλιά βρίσκουν το «χαψί» (μικρός γαύρος), σε μεγάλα κοπάδια τα οποία κυνηγούν συνεργατικά. Και όταν τα ψαράκια διαφεύγουν στα ρηχά, οι Μύχοι βουτούν και συχνά παγιδεύονται στα δίχτυα των ψαράδων και πνίγονται.

Hauling net with contrast panel iSea cr  Talking to fishers Skala Kallonis Eleni Galinou cr

Έπειτα από δύο χρόνια παρακολούθησης του φαινομένου, στην Καλλονή δοκιμάσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεθόδους μετριασμού της τυχαίας παγίδευσης σε συνεργασία με τους ψαράδες! Συγκριμένα, ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και της iSea, «αρμάτωσε» δίχτυα πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν ασπρόμαυρα πάνελ, που είναι πιθανό να κάνουν τα δίχτυα πιο ορατά στους Μύχους και επομένως να βοηθήσουν στη μείωση της τυχαίας παγίδευσης τους.

2023 11 Testing Contrast Panels Lesvos Danae Portolou HOS 133 cr  Placing Contrast Panels on Nets iSea cr

Φυσικά, για τον επιτυχή σχεδιασμό ενός αλιευτικού εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει αρχικά να βεβαιωθούμε ότι δεν μειώνει την ψαριά! Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται να είναι θετικά οπότε στην επόμενη επίσκεψη θα ξεκινήσουν οι κανονικές πειραματικές αλιευτικές προσπάθειες.

Μείνετε συντονισμένοι!


LIFE PanPuffinus logos ALL NEW
Δράσεις για τη μείωση της τυχαίας παγίδευσης με συμμάχους τους ψαράδες https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_PanPuffinus.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας