search

Πώς οι ορνιθοπαρατηρητές μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μαζί με εταίρους της BirdLife International σε όλο τον κόσμο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τη γρίπη των πουλιών (avian influenza). Από το περασμένο καλοκαίρι, κρούσματα γρίπης καταγράφονται σε όλες τις ηπείρους. Τα περισσότερα αφορούν σε θαλασσοπούλια, ερωδιούς, αρπακτικά, πελεκάνους, γερανούς και κύκνους ενώ αυξάνονται και οι περιπτώσεις σε θηλαστικά όπως φώκιες, βίδρες και αλεπούδες [1].

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί ακόμα και στην Ανταρκτική όπου φωλιάζουν χιλιάδες θαλασσοπούλια, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς τους [2]. Στην Ευρώπη, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων σε θαλασσοπούλια, τα οποία έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγή τους, ταυτόχρονα όμως καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στα υδρόβια πουλιά τα οποία αυτή την εποχή μετακινούνται ή έχουν μετακινηθεί ήδη στους τόπους όπου θα διαχειμάσουν [3].

 

EFSA 2023 Avian influenza overview Sept Dec 2023 19 small

Η γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα

Όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, στη χώρα μας έχουν ήδη καταφτάσει ή βρίσκονται καθοδόν εκατοντάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά, κυρίως από τις βόρειες χώρες, τα οποία θα γεμίσουν τους ελληνικούς υγρότοπους. Δεν είναι απίθανο κάποια από αυτά να είναι φορείς της γρίπης. Επίσης, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και η αναπαραγωγή των Αργυροπελεκάνων στις αποικίες τους στη Μικρή Πρέσπα, τη Λίμνη Κερκίνη, τη Λίμνη Χειμαδίτιδα, τη Λίμνη Κάρλα και τον Αμβρακικό Κόλπο ενώ ήδη κάποιοι Αργυροπελεκάνοι προετοιμάζουν τις φωλιές τους στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι.

Με τα κρούσματα να έχουν φτάσει πια έως και τη Σερβία, είναι απαραίτητο να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας όλα τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης και την αποφυγή περιστατικών μαζικής θανάτωσης πουλιών όπως εκείνη που συνέβη στις αρχές του 2022 όταν 2286 (!) Αργυροπελεκάνοι υπέκυψαν στον ιό, κυρίως στη Μικρή Πρέσπα αλλά και σε άλλες αποικίες του είδους στη χώρα [4].

Grus grus Kostas Papadopoulos Recurvirostra avosetta KPapadopoulos

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση της γρίπης των πουλιών είναι η συστηματική παρακολούθηση των υγροτόπων με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων γρίπης και την απομάκρυνσή τους.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν παρατηρητές πουλιών και επισκέπτες των υγροτόπων:

Όσοι και όσες από εσάς βρεθούν το επόμενο διάστημα στο πεδίο για ορνιθοπαρατήρηση και ειδικά κοντά ή μέσα σε υγρότοπους, μπορείτε να συνδράμετε με τις παρατηρήσεις σας στον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων γρίπης.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο νεκρό άγριο ζώο, πουλί ή και θηλαστικό, ειδικά εάν είναι παραπάνω από ένα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία ή την τοπική Μονάδα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής στην οποία βρίσκεστε για περαιτέρω οδηγίες.

Σε ζώντα πουλιά, συμπτώματα γρίπης μπορεί να είναι η ακινησία, η αδυναμία μετακίνησης και στήριξης του λαιμού σε όρθια θέση και το τρέμουλο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπήσετε τα ζώα. Εφόσον αυτό συμβεί, πλύνετε καλά τα χέρια σας, τα ρούχα σας και απολυμάνετε τα παπούτσια σας έτσι ώστε να μην μεταφέρετε εν αγνοία σας τον ιό σε άλλες περιοχές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας των κατά τόπους Μονάδων Διαχείρισης μπορείτε να βρείτε εδώ: Επικοινωνία - Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (necca.gov.gr). Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έτσι ώστε να καταχωρήσουμε και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του περιστατικού.

Εάν δεν μπορείτε τη δεδομένη στιγμή να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι πολύ σημαντικό να τραβήξετε φωτογραφίες, να λάβετε στίγμα GPS και να ενημερώσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες ή την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το συντομότερο δυνατό.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη γρίπη των πτηνών:

  1. ΥΑ  192/41388/09.02.2023 (ΦΕΚ Β΄ 775) «Εφαρμογή προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών για το έτος 2023»   
  2. Ενημερωτικό σημείωμα από τη Σύμβαση για τα Μεταναστευτικά Είδη σχετικά με τα πρόσφατα περιστατικά γρίπης ΕΔΩ
  3. Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη γρίπη των πτηνών σε υλικό ενημέρωσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών ΕΔΩ
  4. Αναλυτικές οδηγίες για άτομα τα οποία δουλεύουν με άγρια πουλιά ΕΔΩ

 


[1] https://www.birdlife.org/news/2022/08/08/an-unprecedented-wave-of-avian-flu-has-been-devastating-bird-populations-across-the-northern-hemisphere/

[2] Mass deaths of elephant seals recorded as bird flu sweeps across the Antarctic | Antarctica | The Guardian

[3] Avian influenza overview September–December 2023 (wiley.com)

[4] Ενημέρωση για τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών στους αργυροπελεκάνους στην Ελλάδας (spp.gr)

 

Γρίπη WATCH: μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή εξάπλωσης https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_pelicans.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας