search

Εταιρεία μεταβιβάζει τμήμα ενιαίου ΑΣΠΗΕ σε «θυγατρική» της και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα αδειοδοτεί ως «ξεχωριστά μικρά» έργα!

Ολοένα και πιο δυσώδης γίνεται η υπόθεση αδειοδότησης των Αιολικών πάνω από το φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού στην Κεντρική Εύβοια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Πριν από 10 ημέρες, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία παρουσίασε πώς ο ΑΣΠΗΕ «ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ» έλαβε παράτυπα άδεια (Απόφαση Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας χωρίς να έχει γίνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και Δέουσα Εκτίμηση, παρά το γεγονός πως χωρίς αμφιβολία το συγκεκριμένο έργο επηρεάζει την όμορη περιοχή NATURA (σε απόσταση 300 μέτρων) και το ζευγάρι Σπιζαετών που φωλιάζει σε πολύ κοντινή απόσταση.

Μόλις μία εβδομάδα αργότερα από εκείνη την ανακοίνωση, ακόμη ένας ΑΣΠΗΕ («ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΝΙΑ»), ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρα από τον προηγούμενο, πήρε επίσης ΑΕΠΟ από την Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας – Στερεάς παρότι ούτε σε αυτή την περίπτωση εφαρμόστηκε ορθά η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Και αν αυτό είναι ανησυχητικό, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την παράκαμψη της ορθής και σύνθετης αδειοδοτικής διαδικασίας για τα δύο έργα είναι πραγματικά εξωφρενική! Έως τον Μάρτιο του 2023 και οι δύο ΑΣΠΗΕ βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της ίδιας εταιρείας, με την ονομασία F-GRID, και για τους οποίους η εταιρεία είχε πάρει βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στις οποίες αποφάσεις μάλιστα αναφέρεται ξεκάθαρα πως και οι δύο μαζί αποτελούν ενιαίο έργο: «Η παρούσα άδεια παραγωγής αφορά αιολικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής έως σήμερα ισχύος 50,6 MW στη νήσο Εύβοια» (όπως φαίνεται εδώ και εδώ). Ως ενιαίο έργο, ο συνολικής ισχύος 50,6 MW ΑΣΠΗΕ θα κατατασσόταν στην κατηγορία Α1 και τον φάκελο αδειοδότησης θα εξέταζε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τον Μάρτιο, όμως, η ΡΑΕ εγκρίνει τη μεταβίβαση της βεβαίωσης παραγωγού του έργου από την εταιρεία F-GRID στην εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND . Μόνο που, η δεύτερη εταιρεία, είχε συσταθεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2022 από το ίδιο φυσικό πρόσωπο που σύστησε και την εταιρεία F-GRID και εμφανίζεται ως διαχειριστής της!  Μάλιστα, δεν έκαναν τον «κόπο» ούτε καν να αλλάξουν την έδρα της δεύτερης εταιρείας (οι δύο εταιρείες έχουν κοινή έδρα), ενώ και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), όπου ανεβαίνουν για δημόσια διαβούλευση οι φάκελοι αδειοδότησης, ως φορέας και των δύο έργων εμφανίζεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο, που είναι διαχειριστής και μέτοχος και των δύο εταιρειών!

Με τη μεταβίβαση αυτή, οι δυο ΑΣΠΗΕ κατατάχθηκαν έκαστος στην κατηγορία Α2 και η εξέτασή τους έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία τους αξιολόγησε ως  «ξεχωριστά» έργα και τους έδωσε ΑΕΠΟ (με τις παραλείψεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως), παρά το γεγονός πως η κατάτμηση είναι εξόφθαλμα προσχηματική! Σημειώνεται, φυσικά, πως η κατάτμηση ενιαίου έργου προκειμένου να παρακαμφθεί η σύνθετη αδειοδοτική διαδικασία έχει ήδη κριθεί παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και έχει γίνει επίκλησή της και από το ΥΠΕΝ σε σχετικές υποθέσεις.

Τα παραπάνω γεγονότα είναι τόσο οφθαλμοφανή που, όσο καλόπιστος κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί να πιστέψει ότι διέφυγαν της προσοχής των στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειές της. Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έστειλε και νεότερη επιστολή στο ΥΠΕΝ (και τον ΟΦΥΠΕΚΑ) ενημερώνοντας για τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι δε θα υπάρξει κάποια αντίδραση μπροστά σε αυτή την περίπτωση παραβίασης, αλλά και ευτελισμού της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 

1.βεβαιώσεις παραγωγου F GRID

Όπως φαίνεται στις βεβαιώσεις παραγωγού των δύο ΑΣΠΗΕ, φορέας εκμετάλλευσης είναι η ίδια F-GRID και μάλιστα η απόφαση της ΡΑΕ ξεκάθαρα αναφέρει ότι κάθε ένας αποτελεί τμήμα ενιαίου έργου!

 

2.Γενικο Μητρωο

Τον Δεκέμβριο 2022 συστήνεται η εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND από το ίδιο φυσικό πρόσωπο που διοικεί την εταιρεία F-GRID και μάλιστα οι δύο εταιρείες έχουν κοινή έδρα.

 

3.εικονικη μεταβιβαση

Τον Μάρτιο του 2023 η εταιρεία F-GRID μεταβιβάζει τη βεβαίωση παραγωγού του ΑΣΠΗΕ ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ στην εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND και παρόλο που στην ουσία είναι «θυγατρική» της και υπό την ίδια διοίκηση, υποβάλλουν ξεχωριστούς φακέλους αδειοδότησης για τους δύο ΑΣΠΗΕ και αποφεύγουν την αδειοδότηση ως ενιαίο έργο κατηγορίας Α1 από το ΥΠΕΝ!

 

4.ΗΠΜ καρτελες εργων

Ακόμα και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), όπου αναρτώνται τα αρχεία του φάκελου αδειοδότησης για την ενημέρωση του κοινού, φορέας και των δύο «ξεχωριστών» έργων εμφανίζεται πάλι το ίδιο φυσικό πρόσωπο!


 5.χαρτης ΑΣΠΗΕ

Οι δύο ΑΣΠΗΕ απέχουν μόλις 500 μέτρα μεταξύ τους και αποτελούν ενιαίο έργο, αφού είναι υπό κοινή διαχείριση. Παράλληλα βρίσκονται μόλις εκτός από την περιοχή NATURA – ΖΕΠ «Όρη Κεντρικής Εύβοιας» (κίτρινη γραμμή) και από ενεργή θέση αναπαραγωγής Σπιζαετού, επομένως την επηρεάζουν και συνεπώς παράτυπα αδειοδτήθηκαν χωρίς ΕΟΑ και Δέουσα Εκτίμηση.

 


Σημειώσεις

[1] Αναλυτικά η υπόθεση του Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) «ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ» εδώ

[2] Μόλις μια εβδομάδα αργότερα βγήκε η ΑΕΠΟ και του δεύτερου γειτονικού ΑΣΠΗΕ

[3] Οι βεβαιώσεις παραγωγού για τα δύο έργα στην εταιρεία F-GRID, εδώ και εδώ

[4] Δείτε εδώ τη μεταβίβαση της βεβαίωσης παραγωγού του έργου από την εταιρεία F-GRID στην εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND

[5] Οι καρτέλες των δύο εταιρειών στο Γενικό Μητρώο είναι αποκαλυπτικές για τη σχέση τους: εδώ και εδώ

[6] Απόφαση ΣτΕ 2783/2014 και σχετική απόφαση ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ εδώ


Περισσότερες πληροφορίες

Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου, τηλ. 210 8228704 & 210 8227937

 

Διπλά αυθαίρετες οι αδειοδοτήσεις των αιολικών στην Κεντρική Εύβοια https://ornithologiki.gr/images/banners/Faraggi_Manikiati_header_banner.jpg Maria

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας