en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Βραυρώνα
Γνωρίζοντας έναν παράκτιο υγρότοπο

Βρισκόμενη στα παράλια της Ανατολικής Αττικής, η προστατευόμενη περιοχή υγροτόπου Βραυρώνας έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έχει παραμείνει αναλλοίωτος από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Η παρουσία του ποταμού Ερασίνου, ο κλειστός και ρηχός κόλπος που αναπτύσσεται στις εκβολές του, οι λόφοι που περιβάλλουν τον υγρότοπο και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αναπτύσσονται γύρω του έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την περιοχή των Μεσογείων. Ο Ναός της Αρτέμιδας, η ποικιλία των βιοτόπων και η πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής αποτελούν μερικούς από τους λόγους που κάνουν την εκπαιδευτική επίσκεψη σε αυτή ξεχωριστή. 

Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Βραυρώνα: γνωρίζοντας έναν παράκτιο υγρότοπο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες που επιθυμούν να προσεγγίσουν το φυσικό περιβάλλον του υγροτόπου Βραυρώνας, ενός υπέροχου παράκτιου υγρότοπου με μεγάλη περιβαλλοντική και πολιτισμική αξία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τόσο σε ερευνητικές όσο και σε δραστηριότητες που αντλούν ευχαρίστηση από την περιήγηση στην περιοχή. Βασικός σκοπός είναι τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν τον υγρότοπο της Βραυρώνας, ώστε στη συνέχεια να είναι φυσική συνέπεια η φροντίδα τους γι’ αυτόν.

Στόχοι του προγράμματος είναι:
- Να παρακινήσει τα παιδιά να βρεθούν στην εξοχή του υγροτόπου Βραυρώνας με αίσθημα περιέργειας για τα μυστικά της φύσης του
- Η γνωριμία των παιδιών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της προστατευόμενης περιοχής
- Τα παιδιά να στοχαστούν περιβαλλοντικά προβλήματα και ίσως να αναθεωρήσουν συνήθειες και συμπεριφορές που επηρεάζουν το περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής

Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει:
• Εκπαιδευτική περιήγηση στον υγρότοπο
• Εκπαιδευτική περιήγηση σε ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι, συμβατό και για άτομα με προβλήματα όρασης
• Υλοποίηση υπαίθριων δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
• Παρατήρηση πουλιών

Η εκπαιδευτική περιήγηση περιλαμβάνει περίπατο στον υγρότοπο και την παραλιακή ζώνη, καθώς και ενημέρωση για τη σημαντικότητα των οικοτόπων, την πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο πέρασμα του χρόνου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου υλοποιούνται στον υγρότοπο υπαίθριες δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ειδικά προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της προστατευόμενης περιοχής. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες απευθύνονται τόσο στην Προσχολική, όσο και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι προσαρμοσμένες στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών.
Παράλληλα, κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή περίοδο οργανώνεται παρατήρηση πουλιών με τη διάθεση κατάλληλου εξοπλισμού (κιάλια, οδηγοί αναγνώρισης πουλιών) και τη συνοδεία έμπειρων μελών της Ορνιθολογικής. 

Η εκπαιδευτική περιήγηση σε ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι για άτομα με προβλήματα όρασης, ξεκινάει από το Μουσείο της Βραυρώνας, συνεχίζει ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου και καταλήγει λίγο μετά τον ποταμό Ερασίνο. Το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 500 μ. και είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Περιλαμβάνει πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος, ειδικά διαμορφωμένες και ανάγλυφα σχεδιασμένες, καθώς και σύστημα προσανατολισμού. Επίσης περιλαμβάνει ηχο‐ακουστικό σύστημα, με ήχους χαρακτηριστικών πουλιών του υγροτόπου. Περίπου στη μέση της διαδρομής, έχει διαμορφωθεί σταθμός ξεκούρασης με πάγκους, όπου υλοποιείται μέρος των δραστηριοτήτων ΠΕ του Προγράμματος.

Το πρόγραμμα επίσκεψης διαμορφώνεται βάσει του διαθέσιμου χρόνου και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της κάθε εκπαιδευτικής ομάδας κατόπιν συνεννόησης με την Ορνιθολογική και συμπλήρωσης της σχετικής Δήλωσης Συμμετοχής.

Κατά την επίσκεψη χορηγείται δωρεάν ενημερωτικό υλικό στους μαθητές (οδηγός αναγνώρισης πουλιών κ.ά.), καθώς και σχετικός φάκελος και αφίσες στους εκπαιδευτικούς.

Εδώ θα βρείτε τις Οδηγίες Πρόσβασης για τον υγρότοπο της Βραυρώνας, καθώς και τους όρους συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.


Δήλωση συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Υγρότοπο Βραυρώνας (αρχείο doc)

Για την επίσκεψη στον υγρότοπο της Βραυρώνας το σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει σχετική φόρμα μετά από επικοινωνία με τη Γραμματεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: Τηλ./φαξ: 210 8228704 & 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
 

 

Τα πουλιά της Βραυρώνας

Virtual Tour of Vravrona

Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου της Βραυρώνας

Συντελεστές του προγράμματος είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Δήμος Μαρκοπούλου.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Athens International Airport
Δήμος Μαρκόπουλου
Natura 2000
Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr