en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
9 Οκτωβρίου 2008
Βιστονίδα: Ανεπαρκής ανακήρυξη και θριαμβολογία
Απορία και έκπληξη προκαλεί η θριαμβολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας για την ανακήρυξη της Βιστονίδας ως Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή είχε ήδη κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο από το 1996 με την ΚΥΑ 5796/16.9.1996, η τριετής ισχύς της οποίας δεν ανανεώθηκε μόνο χάρις στην αδράνεια και ολιγωρία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ανακοίνωση αποκρύπτει ακόμη ότι η υπογραφή από ένα μόνο υπουργό δεν συνιστά θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής, καθώς απαιτούνται οι υπογραφές έξι συνολικά υπουργών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τον Ιούνιο του 2005 είχε ανακοινωθεί, πανηγυρικά και τότε, η υπογραφή της ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο αποκλεισμός από τις ζώνες υψηλής προστασίας του Εθνικού Πάρκου σημαντικών περιοχών για την άγρια ζωή, ενώ αντίθετα οι κατασκευαστικές και βιομηχανικά δραστηριότητες παραμένουν ιδιαίτερα διευρυμένες.

  Για παράδειγμα, αποδίδει στην τουριστική εκμετάλλευση τις πρώην εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής», έκτασης εννιά χιλιάδων στρεμμάτων, που καθώς επί χρόνια ήταν περιορισμένης πρόσβασης, φιλοξενούν σήμερα μεγάλους αριθμούς πουλιών και θηλαστικών, ανάμεσα τους το μεγαλύτερο πληθυσμό τσακαλιών στην Ελλάδα, το μοναδικό φυσικό πληθυσμό φασιανού στην Ευρώπη και τη παγκόσμια απειλούμενη νανόχηνα.

  Επίσης, επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο για την προοπτική εγκατάστασης δεξαμενών πετρελαϊκών εταιριών στην λιμνοθάλασσα της Βάσοβας που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, παρά την καθολική αντίθεση των φορέων και πολιτών του Νομού Καβάλας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για ολόκληρο το υγροτοπικό σύστημα των λιμνοθαλασσών και των εκβολών του Νέστου.

  Η  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  είχε έγκαιρα και επανειλημμένα καταθέσει αυτές τις επισημάνσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες αγνοήθηκαν. «Η προστασία της φύσης δεν είναι δυνατόν να γίνεται με λογικές εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων, ούτε με γνώμονα τα «μεγαλόπνοα» αναπτυξιακά οράματα τοπικών παραγόντων. Η ανεπάρκεια του σημερινού ΥΠΕΧΩΔΕ να διαχειριστεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της είναι πλέον τραγική» σημειώνει ο Σταύρος Υφαντής, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η ΕΟΕ καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να μην υπογράψουν την ΚΥΑ και τον κ. Σουφλιά να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρησή της ενσωματώνοντας τους περιορισμούς και τις χρήσεις που ορίζονται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της προστατευόμενης χλωρίδας και πανίδας. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΟΕ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την προστασία της περιοχής.

Πληροφορίες: Σταύρος Υφαντής, τηλ. 6939 398969

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr