en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Αγγελος Ευαγγελίδης
21 Νοεμβρίου 2007
25 Χρόνια Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Για τα πουλιά, για τη φύση, για σένα

25 χρόνια Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων αδιάλειπτης δράσης για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στη χώρα μας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση εχθές, Τρίτη, 20 Νοεμβρίου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του University of Indianapolis.   Περισσότερα από 200 άτομα, μέλη, φίλοι και συνεργάτες, προσήλθαν για να γιορτάσουν τα 25α γενέθλια της οργάνωσης, η οποία περιλάμβανε πλούσιο πρόγραμμα με έκθεση φωτογραφίας και προγραμμάτων της Ορνιθολογικής, προβολή του νέου βίντεο με τις δράσεις της και μουσική εκδήλωση.

 Γενέθλια με ακόμη περισσότερες επιτυχίες και συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία του περιβάλλοντος ευχήθηκαν στην Ορνιθολογική ο Δρ. L. Hoffmann, από τους πρωτοπόρους στην εξερεύνηση και προστασία της ελληνικής φύσης, ο κ. Τ. Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η Δρ. Κ. Παπάζογλου, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Τμήματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας BirdLife International, ο Δρ. N. Schaffer, Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Royal Society for the Protection of Birds, και ο κύριος Γ. Χανδρινός, ιδρυτικό μέλος της Ορνιθολογικής. 


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από μια ομάδα ανθρώπων με ευαισθησία για το περιβάλλον και γοητευμένων από τα πουλιά της Ελλάδας. Είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Εκδήλωση για τα 25 χρόνια της Ε.Ο.Ε To έργο της περιλαμβάνει πλήθος δράσεων: από τη μελέτη των πουλιών, η οποία είναι βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική προστασία τους, ως την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επιπλέον, η Ορνιθολογική παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και διατυπώνει και προωθεί θέσεις για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σημαντικός σταθμός στην πολύχρονη πορεία της ήταν η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1993, δέκα περίπου χρόνια από την ίδρυσή της. Από το 1994, η Ορνιθολογική είναι εταίρος της Birdlife International, της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομοσπονδίας για την προστασία των πουλιών.   Μερικές χαρακτηριστικές στιγμές του έργου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας είναι:

 •   Τα σχέδια δράσης και η εφαρμογή πολλών από αυτά για την προστασία παγκοσμίως απειλούμενων ειδών.
 •    Τα προγράμματα για την προστασία των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά
 •    Η ίδρυση και λειτουργία του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων, ενός μοναδικού για τη Μεσόγειο σταθμού παρακολούθησης της μετανάστευσης, μέσω της δακτυλίωσης και της παρακολούθησης των αρπακτικών.
 •    Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων με σκοπό την παρακολούθηση των πληθυσμών των ειδών στους Ελληνικούς υγροτόπους. Η δράση υλοποιείται εδώ και 25 χρόνια και τα αποτελέσματα της σύντομα θα τα δούμε δημοσιευμένα.

Εκδήλωση για τα 25 χρόνια της Ε.Ο.Ε Επιπλέον, στο έργο της Ορνιθολογικής περιλαμβάνονται:

 •      Οι δράσεις υποστήριξης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία όλης της χώρας και τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ξεκίνησαν στον Εθνικό Κήπο, ενώ, από το 2005 συνεχίζονται στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών σε ετήσια βάση.
 •       Η διοργάνωση εκδηλώσεων που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και τα πουλιά και τους εμπνέουν για την προστασία τους
 •      Η λειτουργία Κέντρων Ενημέρωσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Σημαντικές επιτυχίες της Ορνιθολογικής στο επίπεδο των παρεμβάσεων είναι: 
 •   Η βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και με αποτέλεσμα τη μείωση της κυνηγετικής περιόδου κατά δέκα ημέρες και η ολική κατάργηση της ανοιξιάτικης κυνηγετικής περιόδου.
 •   Η αναθεώρηση τμήματος των καταστροφικών σχεδίων εκτροπής του Αχελώου
 •    Οι παρεμβάσεις της στις περιπτώσεις αυθαιρεσιών εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος, οι πιέσεις της για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και οι προσπάθειές της να προωθήσει την υιοθέτηση μιας πράσινης Αγροτικής Πολιτικής.

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr