en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
14 Μαρτίου 2018
Περιστατικό δηλητηρίασης στην καρδιά της περιοχής φωλιάσματος των Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Ο Μάρτιος έχει μπει για τα καλά και οι Ασπροπάρηδες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στη χώρα μας. Ανάμεσά τους, αναμένουμε με αγωνία και τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Μετεώρων, που αφού έχουν περάσει τον χειμώνα στην υποσαχάρια Αφρική, θα διανύσουν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στον προαιώνιο προορισμό τους: τα βράχια των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής για να φωλιάσουν.

Τι κι αν θεωρούνται προάγγελοι της άνοιξης; Τι κι αν ήταν πάντα κοντά στον άνθρωπο, στενά συνδεδεμένοι με την κτηνοτροφία; «Δηλητηριάζοντας» την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, τους επιφυλάσσουμε ένα δυσοίωνο καλωσόρισμα. Προχθές είχαμε δυστυχώς άλλο ένα περιστατικό δηλητηριασμένου δολώματος στην περιοχή των Μετεώρων: ειδοποιηθήκαμε από Θηροφύλακα της περιοχής ότι δύο Γερακίνες βρέθηκαν νεκρές, πιθανά δηλητηριασμένες, σε ένα λιβάδι μεταξύ των χωριών Σκεπάρι και Βλαχάβα Καλαμπάκας. Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αποτελούμενη από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον συνοδό του, παρουσία δασοφύλακα του Δασαρχείου Καλαμπάκας. Κατά την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν οι δύο Γερακίνες, με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης, και λίγα μέτρα πιο πέρα το δηλητηριασμένο δόλωμα: ένα νεογέννητο κατσικάκι, ποτισμένο με φυτοφάρμακο.

  

Τόσο το ίδιο το δόλωμα όσο και τα δηλητηριασμένα πουλιά θάφτηκαν αμέσως, ώστε να αφαιρεθεί άμεσα αυτή η «βόμβα θανάτου» από τη φύση και να μην ακολουθήσουν κι άλλα θύματα. Το περιστατικό κρίνεται ως ίσως το πιο σοβαρό από όσα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, μιας και απείχε μόλις τρία χιλιόμετρα από την τελευταία φωλιά Ασπροπάρηδων της περιοχής και ήταν εμφανώς εκτεθειμένο πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν καθημερινά τα πουλιά προς την ταΐστρα. Για το περιστατικό διενεργεί προκαταρκτική έρευνα το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

 

Σε περίπτωση που οι Ασπροπάρηδες είχαν ήδη φτάσει στην περιοχή, τότε δίπλα στις δύο Γερακίνες θα κείτονταν και οι ίδιοι νεκροί. Το μεταναστευτικό ταξίδι του πουλιών είναι πολύ απαιτητικό ενεργειακά, με αποτέλεσμα μόλις φτάσουν στον προορισμό τους να σπεύδουν να καταναλώσουν την πρώτη διαθέσιμη τροφή που θα εντοπίσουν, πιθανώς το συγκεκριμένο δηλητηριασμένο δόλωμα. Στην περιοχή των Μετεώρων έχουν απομείνει μόλις τρεις Ασπροπάρηδες (ένα ζευγάρι και ένα μοναχικό άτομο), με αποτέλεσμα ακόμα και ένα μόνο δόλωμα να μπορεί να οδηγήσει στην οριστική εξαφάνιση του εμβληματικού αυτού γύπα από τα Μετέωρα.

Ας ελπίσουμε πως αυτό ήταν και το τελευταίο περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή και να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε τους Ασπροπάρηδες στον ουρανό της Βλαχάβας, της Καλαμπάκας, του Καστρακίου, του Γάβρου, του Αγ. Δημητρίου, του Ψηλώματος, της Ασπροκλησιάς, της Καλλιθέας, του Κονισκού, της Αγ. Τριάδας αλλά και όλων των άλλων χωριών της περιοχής. Αν οι «Τυροκόμοι» (όπως είναι τοπικά γνωστοί οι Ασπροπάρηδες) χαθούν, τότε μαζί τους θα χαθεί για πάντα και ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Δασαρχείο Καλαμπάκας, καθώς και στη Θηροφυλακή της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία και άμεση κινητοποίηση.


Με κόκκινο απεικονίζεται η διαδρομή έρευνας της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ

Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ!

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο (περιοχή Θεσσαλίας και ΠΕ Ιωαννίνων), καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:
τηλ.
210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

Η προστασία του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας!

 

 

Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Επείγουσα δράση για την ενδυνάμωση του βαλκανικού πληθυσμού του Ασπροπάρη και την διασφάλιση της μεταναστευτικής του διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr