en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
10 Μαρτίου 2018
Τριήμερη εκδρομή στην Κρήτη: Ηράκλειο - Λασίθι – Αστερούσια
29 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2018

Όρνιο Gyps fulvus στην Κρήτη. Φωτ. Νίκος Σαμαριτάκης

Το τριήμερο 29-31 Μαρτίου και 1η Απριλίου η Ορνιθολογική ταξιδεύει στην Κρήτη!  Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδρομή, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά. Με διαμονή στο Ηράκλειο θα επισκεφτούμε τρεις από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της μεγαλονήσου (Ψηλορείτη, Δίκτη και Αστερούσια), αλλά και αρκετούς υγροτόπους, με ένα πρόγραμμα που θα προσπαθήσει να καλύψει μεγάλη ποικιλία βιοτόπων.

Η Κρήτη θεωρείται ένας από τους παράδεισους για τους λάτρεις των αρπακτικών πουλιών. Σπάνια και απειλούμενα είδη όπως ο Γυπαετός, ο Χρυσαετός, ο Σπιζαετός και το Όρνιο, μπορούν να παρατηρηθούν σε όλα τα ψηλά βουνά του νησιού και να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Εκτός των αρπακτικών, η Κρήτη μας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε είδη που στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πολύ δυσκολότερο να παρατηρηθούν, όπως η Κοκκινοκαλιακούδα, ο Ασημόγλαρος της Αρμενίας, ο Ερημοσφυριχτής και -κάποιες χρονιές- ο Αετόγλαρος. Καθώς ο Μάρτιος για την Κρήτη αποτελεί την αρχή της εαρινής μετανάστευσης, μας δίνεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να παρατηρήσουμε πολλά ανοιξιάτικα είδη.

Ένας ακόμη λόγος να συμμετάσχουμε είναι ότι θα ενημερωθούμε για τις δράσεις του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE Natura 2000 Value Crete με θέμα «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη». Το πρόγραμμα συντονίζει το ΜΦΙΚ- Πανεπιστήμιο Κρήτης ενώ  συμμετέχει και η Ορνιθολογική. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το ποια γνώμη έχει η τοπική κοινωνία στην Κρήτη για τις προστατευόμενες περιοχές, το τι προσφέρουν και τι δυνατότητες παρέχουν για τον οικοτουρισμό και για εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης.

Την πρώτη ημέρα θα επισκεφθούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο και το βουνό σύμβολο για την Κρήτη, τον Ψηλορείτη που έχει ύψος 2.456μ. Στο οροπέδιο της Νίδας που βρίσκεται στα 1.400μ θα επισκεφτούμε το Ιδαίον Άντρον, σημαντικό λατρευτικό σπήλαιο της μινωικής Κρήτης, που συνδέθηκε μυθολογικά με τον Δία. Όρνια, Χρυσαετοί , Κιτρινοκαλιακούδες, Βραχοχελίδονα και μικρόπουλα του βουνού θα είναι οι στόχοι μας. Οι δυνατότητες για περπάτημα, εξερεύνηση, παρατήρηση και φωτογράφηση πολλές, τόσο στο οροπέδιο όσο και στο μονοπάτι που ανεβαίνει προς τις κορυφές.

Τη δεύτερη ημέρα θα επισκεφτούμε τις λιμνοδεξαμενές στα Αρμανώγεια προς αναζήτηση Τσίφτη και ίσως Ψαλιδιάρη και στη συνέχεια θα περπατήσουμε στο εντυπωσιακό τοπίο των Αστερουσίων. Οι νότιες πλαγιές τους, στην περιοχή των Παράνυμφων, πέφτουν απότομα στο Λιβυκό πέλαγος, δημιουργώντας ένα πλήθος φαραγγιών, γκρεμών και σπηλιών. Εδώ βρίσκεται και ο εντυπωσιακός καταρράκτης στο φαράγγι του Αμπά που έχει ύψος 145μ! Η μέρα μας θα τελειώσει με ταβέρνα στον γραφικό Ζαρό με τις διάσημες πηγές του στις υπώρειες του νότιου Ψηλορείτη. Στην περιοχή υπάρχουν και πολλά φαράγγια που φιλοξενούν αρπακτικά και δασικά είδη πουλιών.

Την τελευταία ημέρα θα ξεκινήσουμε με επίσκεψη στο εντυπωσιακό Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος» στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, που γοητεύει με ένα μεγάλο εύρος οργανισμών της θαλάσσιας ζωής. Στη συνέχεια θα αφήσουμε τον νομό Ηρακλείου και θα περάσουμε στο Λασίθι, όπου θα ανέβουμε στο διάσημο οροπέδιο με τους ανεμόμυλους. Πρώτα όμως θα κάνουμε στάση στη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα του ποταμού Αποσελέμη. Στη λίμνη θα αναζητήσουμε υδρόβια πουλιά, μικρόπουλα και αρπακτικά.

Στο οροπέδιο Λασιθίου θα επισκεφτούμε το Δικταίον Άντρον, επίσης πολύ σημαντικό λατρευτικό χώρο της μινωικής Κρήτης. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον Δία, τον οποίο κατόπιν ανέθρεψε η Αμάλθεια. Μετά το σπήλαιο Θα περπατήσουμε για πουλιά στη γύρω περιοχή του Ψυχρού και του Αγίου Γεωργίου ενώ από πάνω μας θα έχουμε συνεχώς τις χιονισμένες κορυφές της Δίκτης (Λασιθιώτικα) που φτάνουν τα 2.148μ.
Η μέρα θα κλείσει με βόλτα, καφέ και απολογισμό στο γραφικό λιμανάκι της Βουλισμένης στον Άγιο Νικόλαο.


Όσοι/όσες ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δείτε το αναλυτικότερο Πρόγραμμα της εκδρομής και συμπληρώστε τη Δήλωση Συμμετοχής σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και κόστος εκδρομής επικοινωνείτε με τον κ. Σπύρο Ψύχα, στο spsychas@ornithologiki.gr και στα τηλ. 210 8228704 εσωτ. 106 ή στο 6974 510976.
 

Περισσότερα για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε: 

1. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ) : www.nhmc.uoc.gr
2. Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος»: www.cretaquarium.gr 
3. Πρόγραμμα LIFE Natura 2000 Value Crete: www.ecovalue-crete.eu
4. Ανώγεια: www.anogeia.gr/nature-routes/natural-enviroment.html
5. Ζαρός: www.zaros.org/piges.html
6. Αστερούσια:  www.cretanbeaches.com/el
7. Οροπέδιο Νίδας και οροπέδιο Λασιθίου: www.destinationcrete.gr/el/plateaus-crete/lasithi-plateaus/oropedio-nidas και www.destinationcrete.gr/el/plateaus-crete/lasithi-plateaus/oropedio-lasithiou
8. ΙΒΑ GR 187 όρος Κόφινας: www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=187
9. IBA GR 188 όρος Γιούχτας: www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=188
10. IBA GR 190 όρος Δίκτη: www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=190
11. ΙΒΑ GR 181 όρος Ίδη (Ψηλορείτης): www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=185

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr