en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
23 Δεκεμβρίου 2016
Τριήμερη εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου και τη Δαδιά
3-5 Φεβρουαρίου 2017

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2/2) η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει στις 3-5 Φεβρουαρίου 2017 μια ξεχωριστή εκδρομή στον Έβρο επικεντρώνοντας σε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της χώρας, το Δέλτα του Έβρου αλλά και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Η εκδρομή απευθύνεται στα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών και σε φοιτητές συναφών σχολών.

Η εκδρομή αποτελεί ένα οδοιπορικό σε βιότοπους διεθνούς σημασίας και τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς στη Θράκη και στην Ανατ. Μακεδονία και θα περιλάβει  επίσης το Πόρτο Λάγος – λίμνη Βιστωνίδα και την Κεραμωτή της Καβάλας.Αφετηρία θα είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά οι χρόνοι αναχώρησης και επιστροφής θα εξυπηρετήσουν όσους αναχωρήσουν από την Αθήνα ή άλλες περιοχές.

Η εκδρομή θα ξεκινήσει με επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και με παρατήρηση πουλιών στο Δέλτα, έναν πραγματικό ορνιθολογικό παράδεισο που φιλοξενεί όλες τις εποχές χιλιάδες πουλιά. Στο Δέλτα, η παρατήρηση θα γίνει με περπάτημα σε επιλεγμένη διαδρομή της προστατευόμενης περιοχής, που αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και ταυτόχρονα Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Κάλαβος, στην οποία επιτρέπεται το Κυνήγι!

Η παρατήρηση θα ξεκινήσει από τη λιμνοθάλασσα Δράνα στο Μυδοτροφείο (σημείο 4 του χάρτη), από όπου θα περπατήσουμε προς το Παρατηρητήριο (σημείο 5) και κατόπιν στο ανάχωμα προς το Λιβάδι του Δημητριάδη (σημείο 7). Εδώ έχουμε μεγάλη πιθανότητα να δούμε τις Νανόχηνες, οι οποίες τον Φεβρουάριο μετακινούνται ομαδικά από την Κερκίνη προς τον Έβρο. Μαζί με αυτές όμως θα  έχουμε την ευκαιρία να δούμε Σταχτόχηνες και Ασπρομέτωπες. Ανάλογα με το σημείο θα μπορούμε να παρατηρήσουμε Νανόκυκνους, Αγριόκυκνους και Βουβόκυκνους, Αργυροπελεκάνους, Λαγγόνες και πολλά είδη από βουτηχτάρια (Νανοβουτηχτάρια, Σκουφοβουτηχτάρια, Μαυροβουτηχτάρια). Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών θα έχουμε και τα περισσότερα είδη πάπιας: Βουκεφάλες, Μαυροκέφαλες, Καπακλήδες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες, Ψαλίδες, Σφυριχτάρια. Στις περιοχές προς τη θάλασσα ενδέχεται να παρατηρήσουμε Λαμπροβούτια, Κοκκινοσκαλίδρες και πολλά παρυδάτια. Είναι εντυπωσιακό το ότι αυτή την εποχή παρατηρούμε ταυτόχρονα Στικταετούς, Βασιλαετούς, Θαλασσαετούς και άλλα αρπακτικά όπως Νανογέρακο και Πετρίτη.

Στο δάσος Δαδιάς, η επίσκεψή μας θα είναι επικεντρωμένη στα αρπακτικά. Στο ειδικό Παρατηρητήριο Αρπακτικών και με θέα προς τον χώρο ενισχυτικής τροφοδοσίας (ταΐστρα) μπορούμε να παρατηρήσουμε Όρνια και Μαυρόγυπες και επίσης Βασιλαετό, Θαλασσαετό, Στικταετό και Τσίφτη. Η περιοχή έχει κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο από το 2006, αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών στην Ευρώπη και εδώ συναντάμε τον μοναδικό πληθυσμό Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Ωστόσο ο Ασπροπάρης, ο μικρότερος και πιο απειλούμενος γύπας, θα βρίσκεται ακόμη στην Αφρική. Σημειώστε ότι όσοι και όσες περπατήσουν προς και από το Παρατηρητήριο,  θα μπορούν να παρατηρήσουν και άλλα δασικά  είδη.

Σημειώνουμε ότι η Ορνιθολογική σε συνεργασία με το WWF Ελλάς υλοποιεί τα τελευταία 5 χρόνια το Πρόγραμμα LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Για τα απειλούμενα αρπακτικά στη Δαδιά και για τα δηλητηριασμένα δολώματα θα γίνει μια παρουσίαση το βράδυ της 3/2. Επίσης θα γίνει και σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα LIFE + «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμανσης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής»  που υλοποιούμε σε Κερκίνη και Έβρο μέχρι το 2017.

Η διαμονή μας στον Έβρο θα γίνει στη Δαδιά, στο πρόσφατα ανακαινισμένο Οικοτουριστικό Ξενοδοχείο Δαδιάς «Forest Inn» www.forestinn.eu/main   ακριβώς δίπλα στο Φορέα Διαχείρισης. Η εκδρομή μας θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Μεταξιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς και στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού «Τσιακίρη» στο Σουφλί.

Στο ταξίδι της επιστροφής θα περάσουμε από τη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος. Εδώ θα κάνουμε στάση και εκτός από τα πουλιά που είδαμε στο Δέλτα ενδέχεται να παρατηρήσουμε Κεφαλούδια, Θαλασσοπρίστες, Νανοπρίστες, Αργυροπελεκάνους, Χειμωνογλάρονα και ορισμένα άλλα είδη που προτιμούν το Πόρτο Λάγος για να ξεχειμωνιάσουν.

Στην Κεραμωτή της Καβάλας θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ερωδιούς, Κορμοράνους και Θαλασσοκόρακες, αλλά και να δοκιμάσουμε ψάρια και ντόπια μύδια σε παραθαλάσσιο ταβερνάκι.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δείτε το αναλυτικότερο Πρόγραμμα της εκδρομής και συμπληρώστε τώρα τη Δήλωση Συμμετοχής!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα, στο spsychas@ornithologiki.gr και στα τηλ. 210 8228704 εσωτ. 106 ή στο 6974 510976.

Περισσότερα για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε:

Δέλτα Έβρου: https://www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=6
https://www.evros-delta.gr/gr και
https://www.evros-delta.gr/gr/odigos-episkepti/diadromes

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου: https://dadia-np.gr και https://www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=4

Λίμνη Βιστωνίδα και Πόρτο Λάγος: https://www.fd-nestosvistonis.gr https://www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=11 και  https://www.kpevistonidas.gr

Δέλτα Νέστου: https://www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=12

Μουσείο Μεταξιού του ΠΙΟΠ της Τράπεζας Πειραιώς: https://www.piop.gr/el/MuseumNetwork/MouseioMetaxis/ToMouseio.aspx

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού «Τσιακίρη»: https://www.artofsilkmuseum.gr/?page_id=727&lang=gr#go_page_0

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr