en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
3 Ιουνίου 2016
Τριήμερη εκδρομή σε Πρέσπες – Καστοριά
17-20 Ιουνίου 2016 (τριήμερο Αγίου Πνεύματος)

Φωτογραφία αρχείου Φ.Δ.Εθνικού Δρυμού Πρεσπών

Στις 17-20 Ιουνίου 2016, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει  τριήμερη εκδρομή για παρατήρηση πουλιών στις λίμνες Πρεσπών και Καστοριάς. Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές, φοιτητές και όσοι θέλουν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας μας
Το κύριο βάρος της εκδρομής θα δοθεί στις Πρέσπες τις δύο πρώτες ημέρες αλλά την τρίτη ημέρα θα γνωρίσουμε και τη λίμνη και την πόλη της Καστοριάς, που συνδυάζει φύση, αρχιτεκτονική, τοπίο και τον  λιμναίο  νεολιθικό πασσαλόπηκτο οικισμό του Δισπηλιού.
Στις Πρέσπες ξεκινάμε το Σάββατο 18/6 με ενημέρωση από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών στο Κέντρο Ενημέρωσης του Αγίου Γερμανού. Κατόπιν θα ακολουθήσει βαρκάδα από το χωριό Ψαράδες περιμετρικά της Μεγάλης Πρέσπας μέχρι τον Άγιο Πέτρο και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στη διάρκειά της θα δούμε τα ασκηταριά και τις σπηλιές ενώ θα κάνουμε και παρατήρηση των πουλιών της λίμνης από μικρή απόσταση.


Φωτογραφία αρχείου Φ.Δ.Εθνικού Δρυμού Πρεσπών

Αυτή την εποχή  (περίοδος αναπαραγωγής) θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε αρκετά από τα 260 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί  στις λίμνες και στα βουνά που τις περιβάλλουν: εκτός από τα Bουτηχτάρια, τους Aργυροπελεκάνους τους Ροδοπελεκάνους, τις Λαγγόνες, τους Κορμοράνους και διάφορα είδη ερωδιών θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πιθανότατα τις Σταχτόχηνες, που βόσκουν μόνιμα στα υγρά λιβάδια και τις Χαλκόκοτες, που επίσης αναπαράγονται εδώ! Μοναδικό είδος επίσης που ελπίζουμε να παρατηρήσουμε είναι οι Χηνοπρίστες. Ο Χηνοπρίστης είναι ένα πολύ «βορειότερο» είδος, Ένας μικρός αναπαραγόμενος πληθυσμός όμως απαντάται αποκλειστικά στην Πρέσπα!
Την πρώτη μέρα θα γίνει περπάτημα και στο μονοπάτι που οδηγεί στο ακρωτήρι Ρότι μέχρι το Παρατηρητήριο με πολύ ωραία θέα στη λίμνη καθώς και παρατήρηση «αφ’ υψηλού»  του καλαμώνα και των αποικιών των πελεκάνων από τον λόφο της Κρίνας.
Για την καλύτερη ενημέρωσή  μας  το βράδυ θα γίνει παρουσίαση για την ορνιθοπανίδα και τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της ευρύτερης περιοχής από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.
Την δεύτερη μέρα (Κυριακή 19/6) θα επισκεφθούμε τον παραδοσιακό Νερόμυλο στον Άγιο Γερμανό, που πρόσφατα αναστήλωσε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το παρόχθιο δάσος με τις σημύδες στην εκβολή του ρέματος του Αγίου Γερμανού. 
Ακολουθεί το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου όπου και η ομώνυμη Βασιλική στο κέντρο της Μικρής Πρέσπας. Η μετάβαση θα γίνει με τα πόδια από την πλωτή γέφυρα και θα έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε και να φωτογραφίζουμε  δίπλα μας βουτηχτάρια και άλλα υδρόβια. πουλιά.  Μεσημεριανό θα έχουμε σε ταβέρνα στο νησάκι.


Φωτογραφία αρχείου Φ.Δ.Εθνικού Δρυμού Πρεσπών

Η τρίτη ημέρα (Δευτέρα 20/6) θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Δισπηλιό και θα ακολουθήσει το «Ενυδρείο» στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Δήμου Καστοριάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ενυδρείο των Βαλκανίων, το οποίο φιλοξενεί περίπου 40 αυτόχθονα, ενδημικά αλλά και ξενικά είδη από ποτάμια και λίμνες της Β. Ελλάδας.
Στην Καστοριά η παρατήρηση πουλιών (κύκνοι, λαγγόνες και ερωδιοί) θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία περιμετρικά της λίμνης. Για την ίδια τη λίμνη της Καστοριάς θα ενημερωθούμε από τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν προθυμοποιηθεί να μας ξεναγήσουν στα σοκάκια και τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης στη συνοικία  «Ντολτσό».
Αν θέλετε λοιπόν να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών και να γνωρίσετε  τις Πρέσπες και την Καστοριά με την υποστήριξη των έμπειρων μελών της Ορνιθολογικής, δεν έχετε παρά να μας στείλετε τη Δήλωση Συμμετοχής (πατήστε εδώ για να την αποθηκεύσετε) μέχρι τη Παρασκευή 10/6/2016 για να λάβετε άμεσα τις συμπληρωματικές πληροφορίες και τα κόστη.


Φωτογραφία αρχείου Φ.Δ.Εθνικού Δρυμού Πρεσπών

Τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τη Δήλωση και τα ταμειακώς εντάξει μέλη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Για περισσότερα επικοινωνήστε με τον Σπύρο Ψύχα στο 6974510976 και στο 210-8228704 εσωτ. 106, volunteers@ornithologiki.gr

Δείτε περισσότερα για τις περιοχές στους παρακάτω συνδέσμους:
Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, https://www.spp.gr/
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, https://www.fdedp.gr/
Λημναίος οικισμός Δισπηλιού Καστοριάς, https://www.odigoskastorias.gr/touristikos-odigos/2010-11-26-12-04-48/2010-12-01-16-11-12.html
Ενυδρείο Καστοριάς, https://www.youtube.com/watch?v=mHwy7gyqmV4

Περισσότερα για τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που θα επισκεφτούμε στα:
IBA GR047 Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=47
IBA GR048 Λίμνη Καστοριάς, https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=48
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr