en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
25 Φεβρουαρίου 2016
Τριήμερη εκδρομή στις λίμνες: Πρέσπες - Καστοριά - Ζάζαρη

Στις 25-27 Μαρτίου 2016, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει  τριήμερη εκδρομή για παρατήρηση πουλιών στις λίμνες Καστοριάς, Πρεσπών και Ζάζαρη. Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές, φοιτητές και πτυχιούχοι συναφών σχολών, αλλά και όσοι θέλουν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους σημαντικότερους βιοτόπους της Βόρειας Ελλάδας.

Το κύριο βάρος θα δοθεί στις Πρέσπες αλλά θα γνωρίσουμε δύο ακόμη από τις πιο όμορφες λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.
Πριν τις Πρέσπες θα επισκεφτούμε την λίμνη της Καστοριάς που συνδυάζει φύση αρχιτεκτονική και τοπίο και τον  λιμναίο  νεολιθικό πασσαλόπηκτο οικισμό του Δισπηλιού. Στην Καστοριά θα επισκεφτούμε το «Ενυδρείο» και για όσους επιθυμούν μπορούν να κάνουν μια σύντομη επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης ή στη «Σπηλιά του Δράκου». Η παρατήρηση πουλιών θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία της λίμνης αλλά και κατά την περιήγησή μας  με το καραβάκι. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε  τις πιο απρόσιτες θέσεις με αποικίες Ερωδιών και Κορμοράνων από απόσταση  και χωρίς να  ενοχλήσουμε.  
Το απόγευμα της πρώτης μέρας θα φτάσουμε στις Πρέσπες. Θα περάσουμε από το ενδιάμεσο των δύο λιμνών και θα παρατηρήσουμε πιθανότατα τις Σταχτόχηνες που βόσκουν στα υγρά λιβάδια. Για την καλύτερη ενημέρωσή  μας  θα ακολουθήσει  παρουσίαση για τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της  Πρέσπας, από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, στον ξενώνα «Μύλος» στο χωριό Λαιμός Πρεσπών  όπου θα διανυκτερεύσουμε.
Η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς τις Πρέσπες: οι Πελεκάνοι έχουν αρχίσει να φωλιάζουν και τα υπόλοιπα είδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν ζευγάρια. Μεταξύ των ειδών που θα παρατηρήσουμε είναι: οι Αργυροπελεκάνοι, οι Ροδοπελεκάνοι, οι Κορμοράνοι, οι Λαγγόνες και διάφορα είδη ερωδιών (Σταχτοτσικνιάδες, Αργυροτσικνιάδες και Λευκοτσικνιάδες). Λόγω εποχής, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πολλά από τα 260 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί  στις λίμνες και στα βουνά που τις περιβάλλουν.

Την δεύτερη μέρα θα δούμε τον παραδοσιακό Νερόμυλο στον Άγιο Γερμανό που πρόσφατα αναστήλωσε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, θα επισκεφτούμε το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών για ενημέρωση και στην συνέχεια θα πάμε στο παρόχθιο δάσος με τις σημύδες στην εκβολή του ρέματος του Αγίου Γερμανού. Η  επίσκεψη με καραβάκι στις αγιογραφίες και στα σπήλαια της ακτής της Μεγάλης Πρέσπας είναι ευκαιρία για να παρατηρήσουμε από πολύ κοντά  τα πουλιά της λίμνης.  Από τον λόφο της Κρίνας, στην μικρή Πρέσπα θα δούμε τον εκτεταμένο καλαμιώνα και με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια που θα στήσουμε τις φωλιές των πελεκάνων αλλά και όλα τα υδρόβια πουλιά. 
Την τρίτη μέρα θα επισκεφτούμε το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου στο κέντρο της Μικρής Πρέσπας από την πλωτή γέφυρα και θα έχουμε την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε τα Βουτηχτάρια δίπλα μας .
Στην επιστροφή θα επισκεφτούμε την μικρή και ειδυλλιακή λίμνη Ζάζαρη, όπου η παρατήρηση πουλιών θα συνδυαστεί με χρήση κανό ή ποδηλασία απ΄όποιον επιθυμεί. Αν είμαστε τυχεροί εκτός από τα υδρόβια  θα δούμε  Χρυσαετό και Αετογερακίνα.


Αν θέλετε λοιπόν να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών και να γνωρίσετε  σημαντικούς υγροτόπους της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχετε παρά να μας στείλετε τη Δήλωση Συμμετοχής (πατήστε εδώ για να την αποθηκεύσετε) μέχρι τη Δευτέρα 14/3/16 για να λάβετε τις συμπληρωματικές πληροφορίες.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ


Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε με το γραφείο της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη στο τηλ. 2310 244245  ή  μέσω e-mail: thess@ornithologiki.gr

Δείτε περισσότερα για τις περιοχές στους παρακάτω συνδέσμους:

Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, https://www.spp.gr/
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, https://www.fdedp.gr/
Λημναίος οικισμός Δισπηλιού Καστοριάς, https://www.odigoskastorias.gr/touristikos-odigos/2010-11-26-12-04-48/2010-12-01-16-11-12.html
Ενυδρείο Καστοριάς, https://www.youtube.com/watch?v=mHwy7gyqmV4
 

Περισσότερα για τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που θα επισκεφτούμε στα:
IBA GR047 Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=47
IBA GR046 Λίμνη Ζάζαρη, https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=46
IBA GR048 Λίμνη Καστοριάς, https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=48 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr