en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: E.Eissing
30 Δεκεμβρίου 2005
Συνέχεια των δράσεων της απογραφής του Mαυροπετρίτη και της παρακολούθησης της αναπαραγωγής του στο Αιγαίο για το 2005

Census Μαυροπετρίτη Για δεύτερο συνεχή χρόνο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έδωσε το δυναμικό παρόν σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου, λημέρια γνωστά όχι μόνο για τον Μαυροπετρίτη αλλά και για τα έμπειρα στελέχη της Ορνιθολογικής τα οποία είχαν επωμιστεί με το βάρος της ολοκλήρωσης της απογραφής του είδους στον ελλαδικό χώρο αλλά και της παρακολούθησης της αναπαραγωγής του σε επιλεγμένες αποικίες (στα πλαίσια του προγράμματος LIFE-Μαυροπετρίτη).

Φαίνεται ότι οι ευχές όλων μας για καλές θάλασσες τούτη τη χρονιά έπιασαν τόπο αφού οι ομάδες πεδίου της Ορνιθολογικής κατάφεραν μέσα από τις εξορμήσεις τους την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου να απογράψουν όλες τις αποικίες σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Σποράδες, Ιόνιο και νησίδες Καρπάθιου που δεν είχαν καλυφθεί πέρυσι. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό αφού μετά και την ολοκλήρωση της φετινής απογραφής έχει συνολικά καλυφθεί μέσα στα δύο τελευταία έτη, το 90 έως 95% της κατανομής του είδους στον Ελλαδικό χώρο.

Census Μαυροπετρίτη Αν και η επεξεργασία και αξιολόγηση των συλλεχθέντων στοιχείων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, εντούτοις οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις, τεκμηριώνουν περίτρανα τη χώρα μας ως τη σημαντικότερη περιοχή παγκοσμίως για την αναπαραγωγή του Μαυροπετρίτη. Παράλληλα αναδεικνύεται έμμεσα για άλλη μια φορά πόσο κρίσιμο μεταναστευτικό πέρασμα συνιστά ο χώρος του Αιγαίου, με τις αναρίθμητες νησίδες να αποτελούν ιδιαίτερα προσφιλείς ενδιάμεσους μεταναστευτικούς σταθμούς για πολλά στρουθιόμορφα, την πηγή τροφής για τους νεαρούς Μαυροπετρίτες.

Και σε αυτήν την περίπτωση ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο σύνολο των 60 περίπου εθελοντών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι μαζί με τους ορνιθολόγους πεδίου του προγράμματος στελέχωσαν τις φετινές αποστολές σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου, υπερτονίζοντας με αυτόν τρόπο την αξία της εθελοντικής εργασίας ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται από γνώση του αντικειμένου, αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανάγκη προστασίας και διατήρησης της φύσης, πνεύμα συνεργασίας και καλή διάθεση. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Ισπανών και ¶γγλων εθελοντών οι οποίοι διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία από ανάλογες δράσεις στην πατρίδα τους, συμμετείχαν εκτός της απογραφής και στην παρακολούθηση της αναπαραγωγής του Μαυροπετρίτη, μέσα από δακτυλιώσεις νεοσσών, τη λήψη μορφομετρικών στοιχείων και τη συλλογή εμεσμάτων και υπολειμμάτων λείας.
 

Δορυφορική Παρακολούθηση Μετανάστευσης Μαυροπετριτών

Πρόγραμμα Life - Φύση 2003
Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη ( Falco eleonorae ) στην Ελλάδα (LIFE 03NAT/GR/000091)
Πρόγραμμα Life Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης RSPB Υπουργείο Γεωργίας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος

 
Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
 
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Royal Society for the Protection of Birds
 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Δίκτυο Natura 2000
Δίκτυο Natura 2000
Οι σημαντικότερες από τις νησίδες όπου αναπαράγεται ο μαυροπετρίτης έχουν ενταχθεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας στο δίκτυο Natura 2000 με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διατήρηση των πουλιών και των οικοτόπων.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει τους σημαντικότερους φυσικούς βιοτόπους της Ευρώπης και έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο σπάνιων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, μέσα από μέτρα και πολιτικές που προωθούν εναλλακτικές μορφές τοπικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr