en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ι.Φουφόπουλος
13 Μαϊου 2010
Ελληνοτουρκική συνεργασία για τα πουλιά του Αιγαίου
Ρούλα Τρίγκου

Οι δύο γείτονες εταίροι της BirdLife International, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  και η Τουρκική Doğa Derneği, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το πρώτο κοινό πρόγραμμα τακτικών καταγραφών των θαλασσοπουλιών, κατά μήκος της βασικής μεταναστευτικής τους διαδρομής από τον Βόσπορο προς το Αιγαίο. Η  δράση γίνεται στην προσπάθεια να καταδειχτεί η σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων του Αιγαίου για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής.

Οι καταγραφές αφορούν κυρίως το Μύχο, ένα θαλασσοπούλι ενδημικό της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, που αναπαράγεται στις πολύτιμες για τη διατήρηση της Μεσογειακής βιοποικιλότητας ακατοίκητες νησίδες της Μεσογείου και διαχειμάζει στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα. Μεγάλοι αριθμοί Μύχων μετακινούνται στις αρχές της άνοιξης από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο, μέσω των Στενών του Βοσπόρου για να φτάσουν στους τόπους αναπαραγωγής. Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα πουλιά το φθινόπωρο από τη Μεσόγειο προς τους πλούσιους ψαρότοπους της Μαύρης Θάλασσας. Η εξασφάλιση της προστασίας των περιοχών διέλευσης των πληθυσμών αυτών, θεωρείται μεγάλης σημασίας για την προστασία τους. 

Μετά από διεθνή συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη, άρχισαν οι καταγραφές και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού έχουν καταγραφεί διελεύσεις ως και 25.000 Μύχων ημερησίως από τον Βόσπορο, καθώς και έως 14.000 ατόμων ημερησίως  δυτικά της Λέσβου, αριθμοί που αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη σημασία των θέσεων αυτών για τη μετανάστευση του Μύχου.

Ο Μύχος είναι απειλούμενο είδος που κατατάσσεται από την Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN) στην κατηγορία των Σχεδόν Κινδυνευόντων ειδών. Η Ορνιθολογική, η DD και η BirdLife International βρήκαν στο είδος αυτό την ιδανική ευκαιρία για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη των δύο χωρών τη σημασία που έχει η διεθνής συνεργασία για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών, που δεν γνωρίζουν από εθνικά σύνορα, ούτε από χωρικά ύδατα.

«Οι δύο εταίροι ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη κοινή δράση θα ακολουθηθεί από πιο αποφασιστικά βήματα για την προστασία των θαλασσοπουλιών που ζουν ή μετακινούνται στο χώρο του Αιγαίου» δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής της Ορνιθολογικής, Τάσος Δημαλέξης. «Ήταν καιρός να υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση, μιας και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα αυτής της πολύτιμης για τη βιοποικιλότητα περιοχής και από τις δύο πλευρές των συνόρων, αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο. Η συνειδητοποίηση της αξίας τους από τους πολίτες των δύο χωρών, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία τους».

Η δράση υλοποιείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας» και στην Τουρκία με την υποστήριξη της RSPB (Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία).

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 

 

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Φωτογραφικό αρχείο

LIFE Natura 2000

LIFE07 NAT/GR/000285
Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA), με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Εμφανίσεις: 597268
Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2020

Ανάδοχος

Εταίροι

Χορηγός

Υποστηρικτές

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm) Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) TEI Ioνίων Νήσων Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) Ιδρύμα Α.Γ. Λεβέντη
attica group superfast ferries blue star ferries Anek Superfast ANEK
Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr