en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Αγγελος Ευαγγελίδης
9 Απριλίου 2010
3ο PHOTO BIRD RACE
Άνοιξη 2010

Το PBR είναι ένας φωτογραφικός διαγωνισμός με σκοπό την καταγραφή ειδών σε όλη την επικράτεια. Όσοι έλαβαν μέρος την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά ή όσοι το παρακολούθησαν, θα θυμούνται πως ήταν μια άριστη ευκαιρία για όλους να βγουν στο πεδίο, να παρατηρήσουν και να φωτογραφήσουν ένα μέρος από το μοναδικό φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών που διέρχεται πάνω από τη χώρα μας.

Φέτος την άνοιξη διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά ο φωτογραφικός διαγωνισμός καταγραφής πουλιών στη χώρα μας. Αυτήν τη φορά κάτω από τη φροντίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Στο τελευταίο PBR φωτογραφήθηκαν, από περίπου 60 άτομα, τα μισά από τα είδη που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα! Αυτό σημαίνει πως, αν οι συμμετοχές αυξηθούν, το δείγμα θα γίνει ακόμα πιο αξιόπιστο, πως μπορεί πιθανά να συλλεχθούν κι άλλα στοιχεία, πως μπορεί να παρατηρηθούν ή να φωτογραφηθούν σπάνια ή δύσκολα είδη και κυρίως πως μπορεί να εξαπλωθεί κι άλλο το μεράκι μας! Και φυσικά πως, για λίγες ημέρες, μας δίνετε η ευκαιρία ασχοληθούμε με κάτι που αγαπάμε.

Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και θα συνεχίσει ως το βράδυ τις 3 Μαΐου. Τριάντα εννέα ολόκληρες μέρες (και νύχτες)!

Κανονισμοί - Όροι

 1. Ο Διαγωνισμός είναι ανοιχτός μόνο σε μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
 2. Τα πουλιά πρέπει να φωτογραφηθούν εντός συνόρων για να μπορούν οι φωτογραφίες να συμμετέχουν στα βραβεία.
 3. Τα στοιχεία της μηχανής πρέπει να μένουν πάνω στο αρχείο για να φαίνονται οι ημερομηνίες.
 4. Το όνομα του αρχείου πρέπει να έχει την πιο κάτω συγκεκριμένη μορφή για να μπορούν τα αρχεία να ταξινομηθούν σωστά και γρήγορα. Galcri-Χάρ. Κουρ.-Αξιός. Τα πρώτα έξι γράμματα αφορούν το επιστημονικό όνομα του πουλιού, η δεύτερη λέξη το φωτογράφο και η τρίτη το τόπο που φωτογραφήθηκε. Κάθε αρχείο που δεν θα έχει αυτή τη μορφή ή θα δηλώνει λάθος είδος θα ακυρώνεται. Για τον κατάλογο κοινών και λατινικών ονομάτων απευθυνθείτε στην Ορνιθολογική.
 5. Θα ακυρώνεται επίσης κάθε φωτογραφία που θα δείχνει στην Κριτική Επιτροπή πως το φωτογραφημένο πουλί είναι αιχμαλωτισμένο ή τραυματισμένο ή έχει δεχτεί εμφανή πίεση ή ενόχληση για να φωτογραφηθεί.
 6. Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να έχουν επεξεργαστεί από το φωτογράφο, πλην του κροπαρίσματος. Καμιά άλλη επέμβαση στη φωτογραφία δεν θα γίνει αποδεκτή. Αν χρειαστεί το αυθεντικό αρχείο η Κριτική Επιτροπή (Νικ. Προμπονάς, Παν. Λατσούδης, Χρ. Βλάχος) λόγω αμφιβολιών, θα πρέπει να σταλεί από το φωτογράφο εντός του χρόνου που θα οριστεί.
 7. Δεν θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες που δεν περιέχουν τις πληροφορίες (EXIF) που συνοδεύουν το αρχείο και αποδεικνύουν πως η φωτογραφία τραβήχτηκε εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών.
 8. Επιτρέπονται οι φωτογραφίες από όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές καθώς και το digiscoping.
 9. Δεν επιτρέπονται αρχεία από λήψεις βιντεοκάμερας.

Κατηγορίες - Βραβεία

Η λίστα με όλα τα είδη που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα και τους βαθμούς που το καθένα συλλέγει θα σας σταλεί σε μορφή excel. Οι βαθμοί του κάθε είδους εξαρτώνται από τη σπανιότητα τους, από την εποχικότητα καθώς και από τη "φωτογραφική τους δυσκολία".

Ο φωτογράφος που θα συλλέξει περισσότερους βαθμούς από τα είδη που φωτογράφησε θα είναι και ο νικητής του διαγωνισμού. Θα υπάρξουν όμως και άλλοι νικητές, σε διαφορετικές κατηγορίες και όλοι τους θα πάρουν κάποιο βραβείο.

Οι κατηγορίες και τα βραβεία είναι τα εξής:

 1. Ο πρώτος με τους περισσότερους βαθμούς από φωτογραφημένα είδη θα κερδίσει μία επίσκεψη σε εταίρο της Birdlife European Division με καλυμμένα τα έξοδα των εισιτηρίων, για παρατήρηση και φωτογράφηση πουλιών .
 2. Ο δεύτερος με τους περισσότερους βαθμούς από φωτογραφημένα είδη θα κερδίσει
 3. Ο τρίτος με τους περισσότερους βαθμούς από φωτογραφημένα είδη θα κερδίσει
 4. Η φωτογραφία του σπανιότερου είδους θα κερδίσει
 5. Το πρώτο παιδί κάτω των 14 ετών θα κερδίσει
 6. Η ομορφότερη φωτογραφία θα κερδίσει
 7. Η καλύτερη φωτογραφία από το εξωτερικό θα κερδίσει ένα βιβλίο για πουλιά.
 8. Ο φωτογράφος με τους περισσότερους βαθμούς από τους πρωτοεμφανιζόμενους θα κερδίσει ένα βιβλίο για πουλιά.

Οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες πρέπει να σταλούν είτε αποθηκευμένες σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (cd/dvd/usb) στη διεύθυνση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας υπ’ όψη Χρήστου Βλάχου, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ελίνας Σαράντου (esarantou@ornithologiki.gr). Τα αρχεία πρέπει να είναι μορφής jpg και να μην ξεπερνούν τα 350KB το καθένα. Τελευταία ημερομηνία αποστολής η 10η Μαΐου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα Γραφεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στα τηλ.&φαξ: 210 8228804 & 210 8227937.

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr