search

Αλλη μια σκανδαλώδης περίπτωση λαθροθηρίας ενός παγκοσμίως απειλούμενου πουλιού, της νανόχηνας [1], πιστοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αυτή τη φορά στη λίμνη Κερκίνη, προστατευόμενη περιοχή, στην οποία απαγορεύεται το κυνήγι.

 

Φωτογραφία: Ingar  Oien
Νανόχηνα, Φωτογραφία: Ingar Oien

Το άτυχο πουλί παρακολουθούνταν κατά τη μεταναστευτική του διαδρομή μέσω της μεθόδου της δακτυλίωσης από το 2006 και εφέτος επισκέφθηκε και πάλι τη χώρα μας για να διαχειμάσει. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, βρέθηκε νεκρό μέσα στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής από κάτοικο της περιοχής. Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα από τη νεκροψία, ο θάνατός του προήλθεαπό σκάγι κυνηγετικού όπλου [2].

Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή για τη διαχείμαση της νανόχηνας, καθώς εδώ συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού της. Ο πληθυσμός αυτός είναι τόσο μικρός, ώστε να θεωρείται ότι βρίσκεται ήδη στο χείλος της εξαφάνισης [3]. Προφανώς, η απώλεια έστω και ενός ατόμου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον πληθυσμό. Σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του είδους, υλοποιούνται δράσεις προστασίας σε 5 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «LIFE» και με τη συμμετοχή 10 εταίρων. Η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τη νανόχηνα και να συμβάλει αποφασιστικά στην διάσωσή της. Ωστόσο, η αδυναμία ελέγχου, η μη τήρηση της νομοθεσίας και η έλλειψη εκπαίδευσης των κυνηγών καθιστούν το είδος έρμαιο της κυνηγετικής πίεσης, η οποία είναι και βασικό αίτιο της θνησιμότητάς του διεθνώς.

 Με αφορμή το σοβαρότατο αυτό κρούσμα παράνομου κυνηγιού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζητάει από την Πολιτεία να ασχοληθεί επιτέλους ουσιαστικά με τις προστατευόμενες περιοχές και το λαθροκυνήγι, που εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα. «Πρόκειται ίσως για τη σοβαρότερη περίπτωση λαθροθηρίας των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις σοβαρότερες διεθνώς. Εάν συνεχισθεί η θεσμική και οικονομική εγκατάλειψη της Δασικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου συστήματος Διαχείρισης και Φύλαξης Προστατευόμενων Περιοχών, σύντομα δεν θα απομείνει τίποτα», δηλώνει ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ορνιθολογικής. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει έμπρακτα την νανόχηνα από το λαθροκυνήγι ή ακόμη και την τυχαία θανάτωση, δια μέσου της απαγόρευσης του κυνηγιού όλων των χηνών στη Λίμνη Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου.

Δεν πρόκειται όμως για το μοναδικό πρόσφατο περιστατικό εγκληματικής λαθροθηρίας στη χώρα μας. Θύμα των ασυνείδητων λαθροκυνηγών, αυτή τη φορά στα όρια Καταφυγίου Αγριας Ζωής, έπεσε πρόσφατα και ο Ψαραετός της Γιάλοβας, σπάνιο προστατευόμενο αρπακτικό που επί δέκα χρόνια ξεχειμώνιαζε στην περιοχή, έχοντας εξελιχθεί σε «σύμβολό» της, αλλά και σταθερό φίλο κατοίκων και επισκεπτών.

Γραφείο Επικοινωνίας

Σημειώσεις:

[1] Η Νανόχηνα προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά 79/409.

[2] Στην Ελλάδα, το κυνήγι της νανόχηνας έχει απαγορευτεί από το 1985, ενώ στους υγροτόπους όπου διαχειμάζει έχουν ιδρυθεί Καταφύγια Αγριας Ζωής.

[3] Έχουν πλέον απομείνει μόλις 20-30 ζευγάρια, τα οποία φωλιάζουν στην βόρεια Σκανδιναβία. Κάθε χειμώνα, 45-55 άτομα από αυτά ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στη Λίμνη Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου.

Πληροφορίες για τη Νανόχηνα:
https://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina/

 

Εγκληματική λαθροθηρία στην Κερκίνη https://ornithologiki.gr/images/nea/photo_news_balader.jpg Pavlos

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας