search

Το ΥΠΕΝ συνεχίζει να αγνοεί τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς εκκλήσεις για τη σωτηρία του παγκοσμίως απειλούμενου είδους

Η κυνηγετική περίοδος που ξεκινάει σε λίγες ημέρες φέρνει το Τρυγόνι και πολλά απειλούμενα είδη πουλιών και πάλι στο… στόχαστρο των κυνηγών καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με τη φετινή Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρααγνόησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής αντίληψης, ενέδωσε για πολλοστή φορά στις απαιτήσεις των κυνηγετικών ομοσπονδιών.

 Κλείνοντας τα αυτιά στις εκκλήσεις της ΕΕ για μορατόριουμ του κυνηγιού του Τρυγονιού και γυρνώντας την πλάτη στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη του είδους, το ΥΠΕΝ επέλεξε να μην λάβει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα και να επιτρέψει για μια ακόμα χρονιά τη θήρευση του είδους, υιοθετώντας ημίμετρα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη απέναντι στα άλλα κράτη-μέλη σχετικά με την προστασία του Τρυγονιού καθώς κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση θηρεύονται στη χώρα μας Τρυγόνια που αναπαράχθηκαν και σε βόρειες χώρες. Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστική η αδράνεια της Πολιτείας στην πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά όπου χιλιάδες Τρυγόνια θανατώνονται παράνομα κατά τη μετανάστευσή τους προς τους τόπους αναπαραγωγής τους.

Ornithologiki Trigonia 2 fb

Είναι ενδεικτικό ότι η μόνη αλλαγή σε σχέση με την περσινή Ρυθμιστική απόφαση αφορά στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συνολικής κάρπωσης για το Τρυγόνι (120.000 από 140.000 πέρυσι), χωρίς ωστόσο να έχει μειωθεί ο μέγιστος αριθμός Τρυγονιών που μπορεί να θηρεύσει ο κάθε κυνηγός και ο οποίος παραμένει στα έξι (6) Τρυγόνια ανά έξοδο. Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των κυνηγών μελών των κυνηγετικών συλλόγων, υιοθετείται και φέτος η υποχρεωτική καταγραφή της ημερήσιας κάρπωσης μέσω χρήσης της διαδικτυακής εφαρμογής (App) «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» από κινητό τηλέφωνο. Παρά την προσθήκη μιας -απαραίτητης- πρόβλεψης και για όσους κυνηγούς δεν έχουν smartphone, τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν και πέρυσι και αφορούν στο κατά πόσον μπορεί να ελεγχθεί η εγκυρότητα των στοιχείων που δηλώνονται από τους κυνηγούς, παραμένουν πολλά και εύλογα.

Αξίζει να τονιστεί πως το Τρυγόνι είναι ένα απο τα πιο απειλούμενα μεταναστευτικά (μεγάλων αποστάσεων) είδη πουλιών στον κόσμο και οι πληθυσμοί του έχουν υποστεί σημαντική μείωση στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της γεωγραφικής εξάπλωσής του. Το είδος χαρακτηρίζεται πια ως Τρωτό στην Ευρώπη, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι το Τρυγόνι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και για αυτό τον λόγο έχει συνταχθεί Διεθνές Σχέδιο Δράσης με στόχο τη βελτίωση της επιβίωσης και αναπαραγωγής του.

Turtledove BLMalta ENDANGERED

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τη BirdLifeπροκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στο Τρυγόνι να ανακάμψει πληθυσμιακά, θα πρέπει να εφαρμοστεί «μηδενική κάρπωση» για τουλάχιστον 4 χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, σε έγγραφο υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη Πληθυσμιακού Μοντέλου και Προσαρμοστικού Μηχανισμού Διαχείρισης της Κάρπωσης για το Τρυγόνι – Streptopelia turtur» -που συντάχθηκε στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ μελετητών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για το έτος 2022 προκρίνεται σαφώς η «προσωρινή μηδενική κάρπωση» (temporary zero take) στον κεντρο-ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο (central-eastern flyway) όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Πέραν του ζητήματος του κυνηγιού του Τρυγονιού, υπάρχουν και άλλα προβληματικά σημεία στη φετινή Ρυθμιστική Απόφαση: Συγκεκριμένα, τα σοβαρότατα ζητήματα των κλιμακωτών ημερομηνιών λήξης για τα υδρόβια και το κυνήγι των ειδών που εμπίπτουν σε δυσμενές καθεστώς διατήρησης όπως η Καλημάνα (Vanellus vanellus), καθώς και το ότι συνεχίζεται η δυνατότητα άσκησης θήρας σε κρίσιμα ενδιαιτήματα για τα πουλιά στους υγρότοπους του Αμβρακικού, του Μεσολογγίου και του Έβρου.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι και η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση, συνεχίζει την ετήσια «παράδοση» του ΥΠΕΝ να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυνηγετικής κοινότητας, αντί να προσανατολίζεται στην ορθή ρύθμιση της θήρας και στην προστασία των απειλούμενων ειδών.

 


[1]  Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2022 – 2023

[2] Το Διεθνές Σχέδιο για το Τρυγόνι, ακολουθώντας τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας, προτείνει ένα μοντέλο προσαρμοστικής διαχείρισης της κάρπωσης βάσει του οποίου θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με τη θήρα του είδους, δηλαδή η παύση ή όχι της θήρας και το όριο κάρπωσής του. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό σε σχετική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών, της κυνηγετικής κοινότητας και ορνιθολογικών οργανώσεων, κατέστη σαφές ότι παρουσιάζει υψηλή αβεβαιότητα λόγω έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων και ήταν κοινός τόπος ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο για τη λήψη απόφασης για τη θήρα του είδους.
International Single Species Action Plan for the Conservation of the European Turtle-dove Streptopelia turtur (2018-2028):
https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/docs/20181002%20Final_draft_European%20Turtle-Dove.pdf
Turtle Dove Status

[3] Do we hear the SOS of the European Turtle‑dove?, by Willem Van den Bossche, Birdlife Europe & Central Asia

 logos all

LIFE Against Bird Crime

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου | Tηλ. 210 8228704 & 8227937 | galexopoulou[@]ornithologiki.gr

 

Στον... βωμό των κυνηγετικών συμφερόντων και φέτος το Τρυγόνι https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_trygoni.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας