search

Με στόχο την καταγραφή και προβολή εξειδικευμένων θεμάτων που αφορούν την ορνιθοπανίδα (επιδημητικών και αποδημητικών ειδών) του ελλαδικού χώρου, μια ομάδα εθελοντών επιστημόνων εργάστηκε το 2020-2021, σε μια αρκετά δύσκολη λόγω πανδημίας χρονική περίοδο, για να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό ψηφιακό περιοδικό αφιερωμένο στην ορνιθολογία. Πρόκειται για ένα ανοιχτό στην πρόσβαση και δωρεάν περιοδικό με άρθρα στα ελληνικά ή αγγλικά. Το όνομα Οrnithologia Ηellenica είναι εμπνευσμένο από τις λατινογενείς ονομασίες που χρησιμοποιούνται διεθνώς στην ορνιθολογία και βασίζονται σε μεγάλο μέρος τους στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται ο όρος «ορνιθολογία» που εκφράζει σε διεθνές επίπεδο τον κλάδο της ζωολογίας που ασχολείται με τα πουλιά.

Το περιοδικό κυκλοφορεί έναν τόμο ανά έτος με ένα ή περισσότερα τεύχη, αναλόγως της διαθέσιμης ύλης.

header banner Gkionis

Ανάμεσα στα θέματα που πραγματεύεται είναι η περιγραφή και η παρακολούθηση των ειδών και πληθυσμών της ελληνικής ορνιθοπανίδας, η εμφάνιση νέων ειδών στην Ελλάδα, η αξιολόγηση της θετικής ή αρνητικής (για τα εισβλητικά είδη) επίδρασής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, οι πληθυσμιακές μεταβολές των ήδη  εγκατεστημένων ειδών στην πάροδο του χρόνου, η αξιολόγηση δημοσιευμένων μελετών ή υφιστάμενων ιδεών. Το περιοδικό δέχεται και συστηματικές, εφόσον είναι τεκμηριωμένες, μελέτες μη επαγγελματιών ορνιθολόγων.

Για τη συντακτική ομάδα (αλφαβητικά):

 • Οι συγγραφείς μπορούν να υποβάλουν άρθρα σχετικά με θέματα ορνιθολογίας, διατήρησης ειδών και βιοποικιλότητας που αναφέρονται στην Ελλάδα και κατ’ εξαίρεση σε άλλες περιοχές του κόσμου. 

  Τα άρθρα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Τα άρθρα δεν πρέπει να έχουν δημοσιευτεί αλλού, ούτε να έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα σε οποιοδήποτε άλλο περιοδικό. Η υποβολή των άρθρων πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συγγραφέων τους.

  Όλα τα μέρη ενός άρθρου (κείμενο, διαγράμματα, πίνακες, φωτογραφίες, χάρτες κλπ.) θα πρέπει κατά προτίμηση να υποβάλλονται σε ένα ενιαίο αρχείο σε μορφή docx ή σε παλαιότερες εκδόσεις του Word. Οι συγγραφείς θα πρέπει να υποβάλουν το προσχέδιο άρθρου προετοιμασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του περιοδικού, όπως αναφέρονται εδώ.

  Kατά την υποβολή, ο/η συγγραφέας μπορεί να προτείνει τρεις ομότιμους κριτές με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

  Δεν υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις για τον/την συγγραφέα. Το περιοδικό αυτό είναι δωρεάν και ανοικτής πρόσβασης.

   

  Κατηγορίες και έκταση κειμένου

  Οι ερευνητικές εργασίες (original research) εξετάζουν ερευνητικά ερωτήματα/υποθέσεις και παραθέτουν αποτελέσματα και συμπεράσματα. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 4000 λέξεις, τις 50 αναφορές και 8 εικόνες ή/και πίνακες. Επιπλέον, περιλαμβάνουν περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 300 λέξεις σε κάθε γλώσσα.

  Οι ανακαλύψεις (discovery) επικεντρώνονται σε καταγραφές νέων ή σπάνιων για την Ελλάδα ειδών. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 1500 λέξεις και τις 20 αναφορές. Θα πρέπει να συνοδεύονται οπωσδήποτε από φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό. Επιπλέον, περιλαμβάνουν περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150 λέξεις σε κάθε γλώσσα.

  Τα άρθρα γνώμης και θέσης (opinion-position) αναφέρονται σε πρωτότυπες και προσωπικές απόψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα (γνώμη) ή τοποθέτηση σε θέματα που χρήζουν συζήτησης ή επανεξέτασης (θέση). Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 2000 λέξεις και τις 30 αναφορές. Επιπλέον, περιλαμβάνουν περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 λέξεις σε κάθε γλώσσα.

  Οι σύντομες ανακοινώσεις (short communication/short notes) παραθέτουν νέα σημαντικά ευρήματα σε σύντομη μορφή. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 1500 λέξεις, τις 15 αναφορές και 2 εικόνες ή/και πίνακες. Επιπλέον, περιλαμβάνουν περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150 λέξεις σε κάθε γλώσσα.

  Οι ανασκοπήσεις  (review paper) καλύπτουν θέματα έρευνας, σύνοψης, ανάλυσης, συζήτησης ή κριτικής σε ήδη δημοσιευμένες μελέτες. Πρέπει να έχουν έκταση μέχρι 10000 λέξεις, χωρίς όριο αναφορών. Επιπλέον, περιλαμβάνουν περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 300 λέξεις σε κάθε γλώσσα.

  Οι τεχνικές σημειώσεις (technical notes) αναφέρουν νέες εξελίξεις σε πειραματικές μεθόδους και τεχνικές που σχετίζονται με το αντικείμενο του περιοδικού. Συνήθως οι τεχνικές σημειώσεις δεν αναφέρουν αποτελέσματα. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 2000 λέξεις και τις 20 αναφορές. Επιπλέον, περιλαμβάνουν περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 λέξεις σε κάθε γλώσσα.

  Τα σχόλια (commentaries) αναφέρονται σε άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Ornithologia Hellenica. Δίνεται η δυνατότητα στον/στους συγγραφέα/-είς του άρθρου να απαντήσουν στο σχόλιο. Τόσο τα σχόλια όσο και οι απαντήσεις θα δημοσιεύονται στο ίδιο τεύχος μετά την αποδοχή τους από τη συντακτική επιτροπή. Τα σχόλια και οι απαντήσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μία σελίδα.

   

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ

  1. Γλώσσα

  Το κείμενο πρέπει να είναι:

  • Γραμμένο στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Η περίληψη και στις δύο γλώσσες.
  • Οι κοινές ελληνικές και αγγλικές ονομασίες των ειδών πουλιών πρέπει να αρχίζουν με κεφαλαία γράμματα. Η διεθνής-λατινική ονομασία πρέπει να δίνεται με την πρώτη χρήση στο κείμενο, με πλάγια γράμματα χωρίς παρενθέσεις. Τα υψηλότερα taxa αναφέρονται με κανονική γραμματοσειρά.

   

  2. Σελίδα τίτλου

  Θα πρέπει να περιλαμβάνει με την ακόλουθη σειρά:

  1) Συνοπτικό και κατατοπιστικό τίτλο άρθρου.

  2) Όνομα/τα συγγραφέα/ων.

  3) Οργανισμός και θέση εργασίας (εάν υπάρχει), πόλη και χώρα διαμονής.

  4) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επικοινωνία.

  5) Εάν είναι διαθέσιμο, το ORCiD του/της/των συγγραφέα/ων.

  6) Περίληψη.

  7) Λέξεις-κλειδιά (έως 8).

   

  3. Περίληψη

  Θα πρέπει να είναι σύντομη και να παραθέτει όλα τα βασικά σημεία του άρθρου. Η έκταση είναι ανάλογη της κατηγορίας του άρθρου (150-300 λέξεις). Όλες οι περιλήψεις δημοσιεύονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Μπορεί να γίνει δεκτή και άλλη τρίτη γλώσσα, εάν το επιθυμεί ο/η συγγραφέας.

   

  4. Κυρίως κείμενο

  Πρέπει να είναι περιεκτικό, χωρίς να επαναλαμβάνει στοιχεία. Η μορφή του κειμένου να ακολουθεί τα εξής:

  • Μορφή αρχείου docx (ή παλιότερες μορφές Word).
  • Γραμματοσειρά Times New Roman, μεγέθους 12 στιγμών.
  • Πλήρης στοίχιση κειμένου, χωρίς εσοχές παραγράφων, χωρίς υπογράμμιση ή οποιαδήποτε επισήμανση με έντονη γραφή ή γραμματοσειρά διαφορετικού μεγέθους. Κατ’εξαίρεση, χρησιμοποιούνται πλάγια γράμματα σε όλες τις διεθνείς, λατινικές ονομασίες των ειδών ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί έντονη γραφή για την επισήμανση ορισμένων στοιχείων σε πίνακες.
  • Αρίθμηση όλων των σελίδων του άρθρου.
  • Ένα κενό μεταξύ των προτάσεων.
  • Όλες οι μαθηματικές εξισώσεις σε επεξεργάσιμη μορφή και όχι σε εικόνα.

   

  5. Συντομογραφίες

  Οι συντομογραφίες πρέπει να ορίζονται κατά την πρώτη αναφορά τους και να χρησιμοποιούνται με συνέπεια στο εξής.

  Τυπικά σύμβολα:

  s (δευτερόλεπτο)

  min (λεπτό)

  h (ώρα)

  yr (έτος)

  Η θερμοκρασία αναφέρεται σε βαθμούς °C (π.χ. 15 °C).

  Η αναφορά στις ημέρες και τους μήνες γίνεται ολογράφως ενώ μπορεί να συντομεύεται με 3 γράμματα σε διαγράμματα και πίνακες (Σεπτέμβριος=Σεπ, Οκτώβριος=Οκτ κ.λπ.).

  Το γεωγραφικό πλάτος και μήκος αναφέρονται σε μοίρες/λεπτά/δευτερόλεπτα (37° 58' 46" N, 23° 42' 58" Ε).

   

  6. Παραπομπές

  • Οι παραπομπές μέσα στο κείμενο σε άλλα άρθρα πρέπει να γίνονται με το σύστημα APA-American Psychological Association (APA 7th edition).

  -Ένας (1) συγγραφέας: Αναφέρεται το επώνυμο συγγραφέα και το έτος έκδοσης. Π.χ. “…αναφέρεται από τον Sanders (1998)...” ή “…λέγεται (Sanders 1998) ότι...”

  -Δύο (2) συγγραφείς: Αναφέρεται το επώνυμο των δύο συγγραφέων με το σύμβολο & ανάμεσά τους καθώς και το έτος έκδοσης. Π.χ. “….σύμφωνα με τους Harper & Roy (1998)...” ή έχει αποδειχθεί (Harper & Roy 1998) ότι...”

  -Τρεις (3) ή περισσότεροι/ες συγγραφείς: Αναφέρεται μόνο το πρώτο επώνυμο ακολουθούμενο από τη λατινική συντομογραφία et al. και το έτος έκδοσης σε παρένθεση. Π.χ. “... τα στοιχεία που αναφέρονται από τους Harper et al. (1987)...” ή “...σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία (Harper et al. 1987), η διασπορά του οφείλεται σε….”

  • Οι πολλαπλές παραπομπές πρέπει να δίνονται με αλφαβητική και χρονολογική σειρά (Richie 1993, 1999a, 1999b, Thomas 1962, 1975)
  • Οι εργασίες "υπό έκδοση" μπορούν να συμπεριληφθούν στη "Βιβλιογραφία" μόνο εάν έχουν γίνει επίσημα αποδεκτές για εκτύπωση
  • Η προσωπική επικοινωνία, οι έρευνες σε εξέλιξη και τα αδημοσίευτα δεδομένα πρέπει να αναφέρονται με την ανάλογη ένδειξη και το ονοματεπώνυμο του/της πληροφορητή/τριας π.χ.: ….(προσωπική επικοινωνία T. Brandon)
  • Οι πίνακες, οι εικόνες και τα διαγράμματα πρέπει να αναφέρονται στο κείμενο με αραβικούς αριθμούς (Πίνακας 3, Πίνακες 1 και 3, Εικ. 3)

   

  7. Κοινά και επιστημονικά ονόματα πουλιών

  Για την ταξινόμηση και τα ονόματα των πουλιών, οι συγγραφείς ακολουθούν τον επίσημο κατάλογο που καταρτίστηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων και βρίσκεται στον ιστότοπο της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας. Μπορούν επίσης να συμβουλεύονται τους πιο πρόσφατους καταλόγους της ZooBank. Επίσης τους καταλόγους IOC World Bird List και Clements Checklist of Birds of the World του Cornell University Laboratory of Ornithology.

  • Τα υποείδη αναφέρονται μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο
  • Το πλήρες επιστημονικό όνομα είδους μπορεί να αναφέρεται στον τίτλο, στην πρώτη αναφορά του είδους στην περίληψη και στην πρώτη αναφορά του στο κύριο μέρος της εργασίας. Στη συνέχεια αναφέρεται μόνο η κοινή ονομασία του
  • Τα επιστημονικά ονόματα των γενών και των ειδών πρέπει να γράφονται με πλάγια γράμματα
  • Το πρώτο γράμμα στα κοινά ονόματα των ειδών είναι κεφαλαίο

   

  8. Πίνακες, εικόνες και διαγράμματα

  Τα ίδια δεδομένα δεν πρέπει να παρουσιάζονται ταυτόχρονα σε διαφορετικές μορφές (κείμενο, πίνακες, διαγράμματα), ούτε να επαναλαμβάνουν πληροφορίες που δίνονται στο κείμενο.

  • Κάθε πίνακας, εικόνα ή διάγραμμα παρατίθεται στο κείμενο με αριθμητική σειρά
  • Σχήματα, διαγράμματα και εικόνες κάθε τύπου πλην φωτογραφιών αναφέρονται ως "Εικ." (π.χ. Εικ. 2 ή Εικ. 6 – 9)
  • Φωτογραφίες αναφέρονται ως “Φωτ.”
  • Πίνακες και διαγράμματα από άλλη εργασία παρατίθενται με πεζά γράμματα (π.χ.:... σχήμα 2 στο Thomas 1991 και πίνακας 3 στο Grey 1987)
  • Ο/η συγγραφέας υποχρεούται να παρέχει άδεια πνευματικών δικαιωμάτων για πίνακες ή εικόνες που έχουν δημοσιευθεί αλλού, εάν πρόκειται να αναπαραχθούν με την ίδια μορφή
  • Οι λεζάντες όλων των ένθετων εικόνων πρέπει να είναι σύντομες
  • Οι πίνακες θα πρέπει να προετοιμάζονται με το πρόγραμμα Word
  • Όλα τα ένθετα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και ανάλυσης

   

  9. Βιβλιογραφία

  Οι παραπομπές που αναφέρονται στο κείμενο πρέπει να παρατίθενται αναλυτικά στο κεφάλαιο «Βιβλιογραφία» με αλφαβητική σειρά με το σύστημα APA-American Psychological Association (APA 7th edition). Οι τίτλοι των περιοδικών θα πρέπει να συντομεύονται όπως στον Παγκόσμιο Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών-World List of Scientific Periodicals (https://www.nature.com/articles/114401a0).

  Γενικό ύφος: Επώνυμο συγγραφέα (έων), Αρχικό γράμμα ονόματος. (Έτος). Τίτλος άρθρου ή βιβλίου. Εκδότης. Τόμος (Τεύχος), σελίδες από-έως. URL ή DOI

  Παραδείγματα (μπορείτε να συμβουλευτείτε και το https://www.easybib.com/guides/citation-guides/apa-format/#reference-page):

  • Περιοδικό: Συγγραφέας, A. ή Συγγραφέας, A. & Συγγραφέας, B. (Έτος έκδοσης). Τίτλος άρθρου. Τίτλος περιοδικού με πλάγια γράμματα. Τόμος (Τεύχος), σελίδες. https://doi.org/xxxx

  Jacoby, W. G. (1994). Public attitudes toward government spending. American Journal of Political Science, 38(2), 336-361. https://doi.org/10.2307/2111407

  • Βιβλίο: Συγγραφέας, Α. ή Συγγραφέας, A. & Συγγραφέας, B. (Έτος έκδοσης). Τίτλος βιβλίου με πλάγια γράμματα. Εκδότης.URL ή DOI

  Rodriguez-Garcia, R., & White, E.M. (2005). Self-assessment in managing for results: Conducting self-assessment for development practitioners. The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank. doi:10.1596/9780-82136148-1

  • Κεφάλαιο βιβλίου: Συγγραφέας, Α. ή Συγγραφέας, A. & Συγγραφέας, B. (Έτος έκδοσης). Τίτλος κεφαλαίου. Στο Όνομα εκδότη (Εκδ.), Τίτλος βιβλίου με πλάγια γράμματα (Έκδοση ή τόμος) (εάν αναφέρεται). Εκδοτικός οίκος. URL ή DOI

  Brooks, V.W. (1962). Preface. In R.S. Milton & L.G. Seymour (Eds.), American literature survey (3rd ed., pp. xvii-xx). Penguin Books.

  • Τίτλοι μη αγγλικών δημοσιεύσεων (π.χ. ιαπωνικών, ρωσικών, ισπανικών κ.λπ.) μπορούν να γίνουν δεκτοί, αλλά επιβάλλεται η αγγλική μετάφρασή τους [σε αγκύλες]. Ο/η συγγραφέας είναι υπεύθυνος/η για την ακρίβεια των παραπομπών που αναφέρονται.

   

  10. Συμπληρωματικό υλικό

  Η ηλεκτρονική δημοσίευση επιτρέπει τη συμπερίληψη πληροφοριών που διαφορετικά μπορεί να θεωρηθούν περιττές, όπως πίνακες δεδομένων ή εκτεταμένα φωτογραφικά στοιχεία, βίντεο, μεταδεδομένα και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία που δεν είναι απολύτως απαραίτητη στο κύριο μέρος της εργασίας. Τα αρχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό σελίδων/λέξεων του άρθρου και παρουσιάζονται στο διαδίκτυο όπως υποβλήθηκαν από τους συγγραφείς (χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία στο περιεχόμενο, τη γλώσσα ή το ύφος). Οι συγγραφείς θα πρέπει να ανεβάσουν αυτές τις πληροφορίες ως ξεχωριστό αρχείο με τίτλο "Supplement" (Συμπληρωματικό υλικό). Πριν από τους αριθμούς των συμπληρωματικών εικόνων και πινάκων πρέπει να προηγείται το γράμμα S (συμπληρωματικός πίνακας S1, συμπληρωματική εικόνα S2).  Σε κάθε αρχείο συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες: τίτλος του άρθρου, όνομα περιοδικού, ονόματα συγγραφέων, ιδιότητα και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του/της συγγραφέα.

  Κατάλληλο υλικό μπορεί να είναι:

  • Μεθοδολογικές λεπτομέρειες
  • Χάρτες ή σχετικές πληροφορίες τοποθεσίας
  • Μεγάλοι πίνακες δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για αναλύσεις
  • Συμπερίληψη αρχικών δεδομένων, κώδικα ή αλγόριθμου
  • Πίνακες στατιστικών αναλύσεων
  • Φωτογραφικά στοιχεία, βίντεο, σχήματα ή άλλα γραφικά

   

  11. Έγκριση αποδοχής

  Εάν το προσχέδιο του άρθρου γίνει αποδεκτό, θα ελεγχθεί από επιμελητές του περιοδικού.

  Η συντακτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα της αποδοχής ή απόρριψης οποιουδήποτε προσχεδίου αν θεωρηθεί ασύμβατο με το περιεχόμενο και τη δεοντολογία του περιοδικού. 

  Το εγκεκριμένο από τη συντακτική επιτροπή άρθρο αποστέλλεται ως αρχείο PDF μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον/στην συγγραφέα. Η έγκριση του τελικού άρθρου από τον/την συγγραφέα ομάδα πρέπει να επιστραφεί στη σύνταξη του περιοδικού το συντομότερο δυνατό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

   

  12. Πνευματικά δικαιώματα

  Η αποδοχή του άρθρου για δημοσίευση σημαίνει ότι το δικαίωμα δημοσίευσης ολόκληρης της εργασίας ή οποιουδήποτε σημαντικού μέρους της μεταβιβάζεται στον Εκδότη.

   

  13. Ανοικτή πρόσβαση

  Όλα τα άρθρα που γίνονται δεκτά, δημοσιεύονται με ανοικτή πρόσβαση σε μορφή PDF στη σχετική σελίδα του Επιστημονικού Περιοδικού στον ιστότοπο της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

  Τα άρθρα διανέμονται υπό τους όρους της άδειας Creative Commons Attribution-Non-Commercial Licence, η οποία επιτρέπει την απεριόριστη χρήση, διανομή και αναπαραγωγή σε οποιοδήποτε μέσο, υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρεται ο αρχικός συγγραφέας και η πηγή.

  Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   

  14. Αναδημοσιεύσεις

  Το περιοδικό διατίθεται μόνο ηλεκτρονικά. Το αρχείο PDF με την τελική έκδοση του άρθρου αποστέλλεται στον συγγραφέα.

  Αν έχετε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με τη συντακτική ομάδα στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Coming Soon

  TuftedTitmouseWEB

 • Οι αρχές δεοντολογίας που έχουν υιοθετηθεί από την συντακτική επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού Ornithologia Hellenica είναι δεσμευτικές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: συγγραφείς, εκδοτική ομάδα, ομότιμους κριτές των άρθρων αλλά και τρίτους εφόσον εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγωγή κάθε άρθρου που δημοσιεύεται στο περιοδικό. 

  Οι αρχές δεοντολογίας έχουν στόχο να εξασφαλίσουν ότι τόσο η έρευνα που προηγείται της δημοσίευσης, όσο και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών αλλά και το τελικό υλικό δημοσίευσης διακρίνονται από δίκαιες διαδικασίες οι οποίες δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα τρίτων -είτε ανθρώπων, είτε ζώων- ούτε αδικούν την εργασία τρίτων.

  Οι αρχές δεοντολογίας του επιστημονικού περιοδικού Ornithologia Hellenica  συνοψίζονται στα εξής:

  • Όλα τα άρθρα για δημοσίευση είναι πρωτότυπα, δεν έχουν δημοσιευτεί αλλού, ούτε έχουν υποβληθεί για δημοσίευση σε άλλο μέσον.
  • Οι συγγραφείς διαθέτουν τα πνευματικά δικαιώματα όλου του υλικού που υποβάλλεται για δημοσίευση  ή έχουν εξασφαλίσει την άδεια να το χρησιμοποιήσουν από τους/τις νόμιμους κατόχους ή κάνουν την απαραίτητη μνεία σε δημοσιευμένα στοιχεία.
  • Εξαρχής, όλα τα μέλη μιας ερευνητικής ομάδας, η οποία παράγει τελικά ένα άρθρο, είναι απολύτως ενημερωμένα για το περιεχόμενο και όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την έρευνα στην οποία συμμετέχουν. Για όλα τα μέλη εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής ενώ η συμμετοχή τους στην ομάδα είναι εθελούσια.
  • Όλοι οι άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο σε μια εργασία που δημοσιεύεται στο περιοδικό Ornithologia Hellenica , ακόμη και ως αντικείμενο μελέτης γνωρίζουν για τη συμμετοχή τους και έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους σε αυτή. Ειδικά για ανήλικα άτομα έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από τους/τις κηδεμόνες τους.
  • Κανένα ζώο δεν έχει βασανιστεί ή υποφέρει για τις ανάγκες της εργασίας που δημοσιεύεται στο περιοδικό ενώ, γενικότερα, η αντιμετώπιση των ζώων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δεν παραβιάζει εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες.
  • Όλοι/ες οι συγγραφείς που αναφέρονται σε κάθε άρθρο έχουν άμεση και ουσιαστική συνεισφορά στην παραγωγή του. Για τα πρόσωπα που έχουν υποστηρίξει το άρθρο γίνεται ειδική μνεία στο τέλος του άρθρου. 
  • Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται στην εμπιστευτικότητα των στοιχείων που περιέχονται σε ένα άρθρο υπό δημοσίευση και είναι υποχρεωμένα να μην συζητούν ή δημοσιοποιούν, με οποιοδήποτε τρόπο, σε τρίτους μέρος ή ολόκληρο το άρθρο μέχρι την δημοσίευσή του.    
  • Η αξιολόγηση κάθε άρθρου για δημοσίευση γίνεται με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο ενώ σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητα, το φύλο, η σεξουαλική προτίμηση, η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποτελέσει μέσον διάκρισης των ανθρώπων σε κατηγορίες.
  • Όλα τα εμπλεκόμενα μέλη που συμμετέχουν σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Ornithologia Hellenica έχουν συνηγορήσει στις αρχές δεοντολογίας του περιοδικού.

   

  Κάθε άρθρο που δεν τηρεί τις αρχές δεοντολογίας απορρίπτεται ακόμη και μετά από τη δημοσίευσή του.

  header banner Kelada

 • Μπορείτε να υποβάλετε το άρθρο σας για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Ornithologia Hellenica» στην ακόλουθη φόρμα:

  Φόρμα Υποβολής Εργασίας

   

Επιστημονικό Περιοδικό "Ornithologia Hellenica" https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Ruepelli.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας