search

Στο πεδίο βρίσκονται ήδη οι πρώτες εθελοντικές ομάδες παρακολούθησης της Νανόχηνας στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας

Οι πρώτες εθελοντικές ομάδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού της Νανόχηνας στους υγρότοπους της Β. Ελλάδας έχουν ξεκινήσει τις εξορμήσεις τους στη λίμνη Κερκίνη και στις λίμνες Κορώνειας - Βόλβης, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τους υγροτόπους αυτούς, τα υδρόβια πουλιά που φιλοξενούν και φυσικά τις Νανόχηνες που πρόκειται να παρακολουθούν καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο.

Τη δημιουργία και τον συντονισμό των Εθελοντικών Ομάδων Παρακολούθησης των υγροτόπων της Β. Ελλάδας και του διαχειμάζοντα πληθυσμού της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού στην Ευρώπη, έχει αναλάβει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE LWfG Climate, ενώ η κατάρτιση των εθελοντών που θα τις απαρτίζουν ξεκίνησε τον Οκτώβρη με ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης.

Η παρακολούθηση υδρόβιων πουλιών είναι μια συναρπαστική ενασχόληση, ωστόσο η σωστή αναγνώριση κάθε είδους μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Πόσο μάλλον η αναγνώριση των λιγοστών ατόμων της Νανόχηνας που διαχειμάζουν στη χώρα μας και οι οποίες εντοπίζονται συχνά ανάμεσα σε εκατοντάδες Ασπρομέτωπες Χήνες, κοινό είδος στους ελληνικούς υγρότοπους, με τις οποίες μοιράζονται θέσεις τροφοληψίας αλλά και αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό, οι 25 εθελοντές που συμμετείχαν στο σεμινάριο εκπαιδεύτηκαν στην αναγνώριση συγκεκριμένων υδρόβιων ειδών πουλιών, καθώς και σε πρωτόκολλα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας και καταγραφής πιθανών απειλών, ενώ ενημερώθηκαν για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE LWfG Climate για τη Νανόχηνα και την ανάγκη παρακολούθησης του δικτύου Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΙΒΑ) της χώρας μας.

Το εκπαιδευτικό μέρος του σεμιναρίου ακολούθησε επίσκεψη στην υπέροχη φθινοπωρινή λίμνη Κερκίνης, όπου οι εθελοντές είχαν τη ευκαιρία να παρατηρήσουν τις περίπου 55 Νανόχηνες που διαχειμάζουν στα φιλόξενα υγρολίβαδα του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης, με τη βοήθεια του Θεόδωρου Ναζηρίδη, Συντονιστή του παραρτήματος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας στην Κερκίνη.

H λειτουργία τοπικών ομάδων φύλαξης και παρακολούθησης είναι πολύτιμη για τη διατήρηση της φύσης και την προστασία απειλούμενων ειδών όπως η Νανόχηνα, γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εθελοντές για το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή τους στις δράσεις μας.

Μένετε στη Βόρεια Ελλάδα και θα θέλατε να συμβάλλετε ενεργά στην προστασία της απειλούμενης Νανόχηνας; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εθελοντές στην υπηρεσία της Νανόχηνας https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_lwfg.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας