search

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία ακόμα αποστολή τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε Λευκούς Πελαργούς, σε περιοχή δυτικά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, με επίκεντρο τα χωριά Πεντάλοφο, Λεσίνι και Νεοχώρι, σημάνθηκαν με πομπό συνολικά 8 νεαροί Λευκοί Πελαργοί. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, το είδος φωλιάζει στην περιοχή πάνω από 35 χρόνια, ωστόσο λίγα άτομα έχουν παρατηρηθεί να μένουν πλέον όλο τον χειμώνα στην περιοχή. Γι’ αυτό και οι πομποί αναμένεται να μας δώσουν πολύτιμα και μέχρις στιγμής άγνωστα δεδομένα για τις μετακινήσεις των πελαργών αφού εγκαταλείψουν τις φωλιές τους καθώς και για τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν κατά τη μετανάστευσή τους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού.

Έπειτα από παρόμοια αποστολή τον Ιούλιο 2021, τα δεδομένα τηλεμετρίας από δύο νεαρούς Λευκούς Πελαργούς από την ίδια φωλιά στο Λεσίνι μάς «έδειξαν» ότι τα δυο αδέρφια κατάφεραν να ολοκληρώσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι και να ξεχειμωνιάσουν στη νότια της ερήμου Σαχάρας στο Σουδάν και στο Τσάντ. Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως τα δύο πουλιά ακολούθησαν εντελώς διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους. Η «Νικολίνα» ακολούθησε την πιο ασφαλή για τα πουλιά βόρειο-δυτική διαδρομή ενώ η «Αουρόρα» διέσχισε τη Μεσόγειο Θάλασσα για να καταλήξει στο Δέλτα του Νείλου.

HOS Ciconia transmitters telemetry mapΟι διαδρομές που ακολούλθησαν η Νικολίνα κι η Αουρόρα κατά την άνοδό τους προν τον Βορρά

Φέτος, οι δύο αδερφές πελαργίνες ξεκίνησαν την εαρινή τους μετανάστευση στα τέλη Φλεβάρη ενώ κατά την άνοδό τους προς τον βορρά ακολούθησαν παρόμοια διαδρομή, κινούμενα κατά μήκος του ποταμού Νείλου αλλά κάνοντας και στάσεις στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία. Αυτή τι στιγμή παραμένουν σε περιοχές της κεντρικής Τουρκίας. Δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην περιοχή όπου γεννήθηκαν, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο σε ανώριμα άτομα, τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμα για να αναπαραχθούν.

Ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconia) είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και για τη χώρα μας αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Ο ελληνικός πληθυσμός του εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια. Όλοι οι δακτυλιωμένοι πελαργοί φέρουν ειδικού τύπου δαχτυλίδια μαύρου χρώματος και οκταγωνικού σχήματος στη κνήμη, με πενταψήφιο κωδικό και κωδικό χώρας GRA (Greece-Athens), σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Η δακτυλίωση αποτελεί τη μακροβιότερη επιστημονική μέθοδο παρακολούθησης των μετακινήσεων των πουλιών. Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε κάποια άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής τους.

Αν δείτε Λευκό Πελαργό με δαχτυλίδι, παρακαλούμε ενημερώστε μας, σημειώνοντας την τοποθεσία και τον κωδικό του δαχτυλιδιού:

- Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία:

Τηλεφωνικά στο 210 8228704 & 210 8227937 | Με μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη σελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο facebook - Elliniki Ornithologiki Etaireia

Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών:

Με μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στη σελίδα του ΕΚΔΠ στο facebook

 

2022 Pompoi Pelargoi Messolongi Nikos Noulas 2021 07 Pompoi Pelargoi Messolongi DMamasis FD 4

 

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσης, η οποία έχει ανατεθεί από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο έργου διατήρησης των ειδών του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στις περιοχές αρμοδιότητάς της Μονάδας με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον ΔΕΔΔΗΕ για τη βοήθειά που μας παρείχε στην υλοποίηση της δράσης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ερευνητών μας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Μεσολογγίου για την παροχή καλαθοφόρου οχήματος. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους κατοίκους των χωριών για τη θετική τους στάση και την υπομονή τους κατά τις ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

 


HOS MD Messologhiou logos

Οκτώ νέοι πομποί σε Λευκούς Πελαργούς στο Μεσολόγγι https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Pelargos.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας