search

Μετά από πολλές και πολυήμερες αποστολές, η ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας κατάφερε να σημάνει με πομπό τηλεμετρίας έναν ακόμα Αργυροπελεκάνο στη Δυτική Ελλάδα, τον δεύτερο στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Η «Τραμουντάνα», όπως ονομάστηκε από την ομάδα μας, εντοπίστηκε σε σημείο κούρνιας εντός της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας και ο πομπός της μας δίνει ήδη πολύτιμα στοιχεία για τις μετακινήσεις του είδους στη χώρα.

Οι μετρήσεις στο ράμφος της «Τραμουντάνας» αποκάλυψαν πως επρόκειτο για θηλυκό πουλί ενώ η εμφάνισή της προδίδει πως είναι ενήλικη και έχει φωλιάσει φέτος στην περιοχή. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή της η «Τραμουντάνα» μετακινήθηκε στην Ανατολική Κλείσοβα όπου πέρασε την υπόλοιπη ημέρα αλλά και τη νύχτα της ψαρεύοντας ψάρια του γλυκού νερού. Από τότε η Τραμουντάνα πέρασε μερικές ημέρες στις αλυκές Μεσολογγίου, ενώ παρέμεινε σχεδόν 10 ημέρες στη Λίμνη Λυσιμαχία πριν επιστρέψει στη Δυτική Κεντρική Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και στο Δέλτα Αχελώου.

LIFE Pelican Tramountana 2 M Vougioukalou LIFE Pelican Tramountana M Vougioukalou
  
Στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου συνεχίζει τις μετακινήσεις του και ο γνωστός μας «Μαΐστρος», ο πρώτος Αργυροπελεκάνος με δορυφορικό πομπό στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και η «Άννα», ο θηλυκός Αργοπελέκανος που σημάνθηκε με πομπό στην περιοχή του Αμβρακικού. Η ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ έχει επίσης τοποθετήσει δαχτυλίδια σε αρκετούς Αργυροπελεκάνους στη Δυτική Ελλάδα ενώ πρόσφατα δακτυλίωσε νεαρούς Αργυροπελεκάνους στον Αμβρακικό, στην πρώτη αντίστοιχη δράση που πραγματοποιείται στην περιοχή του Κόλπου μετά από σχεδόν 20 χρόνια!

Οι πομποί τηλεμετρίας αποτελούν πλέον ένα διαδεδομένο και αναντικατάστατο εργαλείο με το οποίο οι επιστήμονες μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για τις μετακινήσεις των πουλιών. Χάρη στα δεδομένα τηλεμετρίας, που φθάνουν συχνά σε πραγματικό χρόνο, αποκαλύπτονται οι διαδρομές που ακολουθούν τα πουλιά, οι περιοχές που χρησιμοποιούν για τροφοληψία, κούρνια και αναπαραγωγή αλλά και άλλα στοιχεία όπως το ύψος και η ταχύτητα πτήσης. Τα δεδομένα που συλλέγονται συμβάλλουν στην αύξηση της γνώσης μας για συγκεκριμένα είδη ενώ αξιοποιούνται στον σχεδιασμό και τη λήψη κατάλληλων και έγκαιρων μέτρων για την προστασία τους.

Οι Αργυροπελεκάνοι που φωλιάζουν στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή στον Αμβρακικό Κόλπο και στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, φαίνεται πως μετακινούνται μόνο στα παράλια της Δυτικής Ελλάδας και ενδεχομένως επισκέπτονται και υγροτόπους στις όχθες της Αλβανίας και του Μαυροβούνιου. Δεν επικοινωνούν δηλαδή συχνά με τους Αργυροπελεκάνους στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς η οροσειρά της Πίνδου αποτελεί για αυτούς μάλλον αξεπέραστο εμπόδιο. Η απομόνωση αυτή φέτος ίσως στάθηκε και προς όφελός τους καθώς δεν παρατηρήθηκε σε καμία από τις δύο περιοχές αυτές κρούσμα γρίπης των πτηνών η οποία σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας αποδεκάτισε τους τελευταίους μήνες πάνω από 2.000 Αργυροπελεκάνους.

Η αποστολή σήμανσης ανατέθηκε στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο έργου διατήρησης των ειδών του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» ενώ υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Pelican Way of LIFE» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους επτά φορείς από πέντε χώρες, με στόχο την προστασία του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο.

    tramountana movements  LIFE Pelican Tramountana 3 M Vougioukalou

Εκτός από τον πομπό της, η «Τραμουντάνα» διαθέτει λευκή ταμπέλα με κωδικό Μ02 στη φτερούγα, πλαστικό κίτρινο δαχτυλίδι με κωδικό Β021 και μεταλλικό δαχτυλίδι. Αντίστοιχα, οι ταμπέλες στις φτερούγες του «Μαΐστρου» φέρουν κωδικό Μ01. Όλα τα δακτυλιωμένα πουλιά στο Μεσολόγγι φέρουν κίτρινο δαχτυλίδι με κωδικό που ξεκινάει από το γράμμα Β, ενώ εκείνα του Αμβρακικού Κόλπου φέρουν δαχτυλίδι με κωδικό που ξεκινάει από το γράμμα Α.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, παρακαλούμε ενημερώστε την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί, καθώς και σχετικές φωτογραφίες:
Με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- Στις σελίδες της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο Facebook ή στο Instagram
Τηλ. επικοινωνίας: 210 8228704 & 210 8227937

Η ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών για τη συνεχή παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τον Αργυροπελεκάνο.

 


 LIFE Pelican logos

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Pelican Way of LIFE» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους επτά φορείς από πέντε χώρες, με στόχο την προστασία του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται σε 27 περιοχές Natura 2000 στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ το Πρόγραμμα υποστηρίζει δράσεις στην Τουρκία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στις περιοχές των υγροτόπων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού και Αμβρακικού Κόλπου.

 

«Τραμουντάνα»: δεύτερος Αργυροπελεκάνος με πομπό στο Μεσολόγγι https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_pelicans.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας