search

Αισιόδοξες παρατηρήσεις αλλά και ανησυχία για το μέλλον του πληθυσμού των γυπών στα Ακαρνανικά Όρη προέκυψαν από ακόμα μία επιτόπια τριήμερη εξόρμηση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και του Προγράμματος LIFE IP 4 NATURA στην περιοχή των Ακαρνανικών Ορέων. Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως, τα Ακαρνανικά φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία Όρνιων της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ αποτελούν και τόπο διαχείμασης για σημαντικό αριθμό ατόμων του ευρύτερου Βαλκανικού πληθυσμού. Οι ερευνητές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ κατέγραψαν τουλάχιστον 13 ενεργές φωλιές, στις περισσότερες εκ των οποίων διακρίνονταν ήδη μεγαλωμένοι νεοσσοί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, πως με τον συνολικό αναπαραγωγικό πληθυσμό στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην ξεπερνάει τα 35 ζευγάρια, το Όρνιο δεν έχει βγει από μία οριακή ζώνη επιβίωσης και απαιτούνται πολλές και συνδυαστικές ενέργειες για να ξεπεράσει την κατάσταση του Κρισίμως Κινδυνεύοντος είδους.

Ο κύριος λόγος που τα Ακαρνανικά Όρη αποτελούν τόσο «δημοφιλή» προορισμό για τα Όρνια είναι, βέβαια, η ακόμα εύρωστη κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής. Μεγάλα και μικρά κοπάδια αγελάδων, προβάτων και κατσικιών διαβιούν και βόσκουν στην περιοχή, σε εύφορα λιβάδια όπως στο οροπέδιο του Βάτου, ή σε δύσβατους βοσκότοπους, όπως στην περιοχή του Βάρνακα, όπου και έκλεισε το πρωί του Σαββάτου η τριήμερη εξόρμηση. Εκεί υπήρξε άλλη μια ευκαιρία να γίνει συζήτηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής για τη σημασία των Ακαρνανικών για τους γύπες και τα αρπακτικά πουλιά.

Υπήρξε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους έγινε συζήτηση γνώριζαν πολύ καλά και τα Όρνια και τις θέσεις αναπαραγωγής και κούρνιας (τις «Ορνοφωλιές», όπως τις ονομάζουν), αλλά φυσικά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν ως καταναλωτές νεκρών ζώων. Αυτό για το οποίο δεν είχαν ενημέρωση στην τοπική κοινωνία είναι τα σχέδια να γεμίσουν όλες οι κορυφές των Ακαρνανικών με γιγάντιες ανεμογεννήτριες, τα οποία βρίσκονται στην τελική ευθεία υλοποίησης μετά τις 15 άδειες που έδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και πετώντας στα σκουπίδια τον συσσωρευμένο όγκο επιστημονικής γνώσης που υπάρχει για τα απειλούμενα είδη πουλιών στην περιοχή.

 

Akarnanika Vamos ApKaltsis  Akarnanika ApKaltsis

 

Η εξέλιξη αυτή με τις ανεμογεννήτριες κρέμεται σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω από τον τοπικό πληθυσμό των γυπών και είναι και αυτή που προξενεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον του: οι ήδη 12 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην κορυφή ΠΕΡΓΑΝΤΗ λειτουργούν χωρίς να έχει ληφθεί καμία ειδική πρόνοια για τα αρπακτικά της περιοχής, αφού η απαραίτητη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) διενεργήθηκε μετά την εγκατάστασή τους και την ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση τους από τότε! Η εγκατάσταση άλλων 15 διασκορπισμένων ανεμογεννητριών, ορισμένες εκ των οποίων διαπιστώθηκε και στο πεδίο ότι βρίσκονται σε εγκληματικά μικρή απόσταση από τις φωλιές των Όρνιων (π.χ. οι ΑΣΠΗΕ «ΤΣΕΡΕΚΑΣ», «ΒΑΜΒΑΚΑΣ»), δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο όχι απλά βελτίωσης, αλλά ούτε καν διατήρησης αυτής της σχετικά ικανοποιητικής κατάστασης του πληθυσμού.

 

Akarnanika Mpoumistos 2

 

Γύπες στα Ακαρνανικά Όρη: ικανοποίηση για το παρόν, τεράστια ανησυχία για το μέλλον https://ornithologiki.gr/images/nea/header_banner_Akarnanika.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας