search
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ. Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας για τη -χωρίς σχέδιο και μέριμνα για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος- εκτέλεση δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα στις 14 και στις 23 Ιουνίου 2021 με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αγνοώντας μάλιστα τις υποδείξεις του Φορέα Διαχείρισης.

Στις 10 Μαΐου 2021, κηρύχθηκαν σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας 18 περιοχές της Αττικής με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και με σκοπό «την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών». Τμήμα της περιοχής στα όρια του Δήμου Μαραθώνα είναι χαρακτηρισμένο ως Εθνικό Πάρκο και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Ειδικά το περίφημο δάσος Κουκουναριάς αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας  (2270* «Θίνες με δάση από Pinus pinea ή/και Pinus pinaster») και η προστασία του απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς για τη διασφάλιση της οικολογικής ακεραιότητας και της αναγέννησης του οικοσυστήματος.

Παρά το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα Υμηττού και Ν.Α. Αττικής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ήπιες εργασίες με σκοπό την αντιπυρική προστασία, ώστε να προστατεύονται οι ευαίσθητοι οικότοποι, αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη από τη ΓΓΠΠ κατά τον σχεδιασμό και εκτέλεση των εργασιών. Όπως προκύπτει από φωτογραφίες και στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, από τις επεμβάσεις των μηχανημάτων του εργολάβου έχουν ξεριζωθεί και καταστραφεί μικρά δεντράκια Κουκουναριάς και έχουν αποκλαδωθεί όλα ανεξαρτήτως ηλικίας τα άτομα κουκουναριάς σε ύψος 3μ.
Ethniko Parko Sxinia ekxerswsi June2021 7
Οι οργανώσεις επισημαίνουν πως η φυσική αναγέννηση του εξαιρετικά ευαίσθητου οικοτόπου της κουκουναριάς στις αμμοθίνες, είναι το μεγαλύτερο και χρόνιο πρόβλημα του Εθνικού Πάρκου. Η δίχως σχεδιασμό και σεβασμό για το οικοσύστημα επέμβαση των μηχανημάτων αποψίλωσης του υπορόφου με καταστροφέα εμποδίζει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητάς τους και επιδεινώνει το πρόβλημα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αντιπυρική θωράκιση της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κρίσιμη προϋπόθεση για την προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων μας καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Βασικός πυλώνας της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης δασικών πυρκαγιών είναι η διαχείριση των δασικών εκτάσεων και της καύσιμης ύλης. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα, εγκαίρως, πάντα με γνώμονα και την υγεία των δασικών οικοσυστημάτων, ιδίως των σπάνιων και πλέον ευαίσθητων σε επεμβάσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη διατήρηση οικοτόπων και ειδών, αλλά παράλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και της χώρας εν γένει. Οι καθυστερημένες επεμβάσεις εντός της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς την συναίνεση των φορέων που είναι αρμόδιοι για τη περιβαλλοντική προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και καθ΄ υπέρβαση της σχετικής νομοθεσίας δεν εξυπηρετούν ούτε την αντιπυρική προστασία ούτε την αειφορική διαχείριση σημαντικά οικολογικών περιοχών.

Οι δασοτεχνικές εργασίες αντιπυρικής προστασίας που έλαβαν χώρα εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στις 14 και στις 23 Ιουνίου εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα τους βάσει της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και για την αρμοδιότητα της ΓΓΠΠ να εκδίδει ανάλογες αποφάσεις διαχείρισης δασικών εκτάσεων (και ειδικότερα προστατευόμενων) χωρίς τη συνεργασία των καθ΄ υλην αρμόδιων αρχών και καθ΄ υπέρβαση της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για αντίστοιχες εργασίες εντός άλλων προστατευόμενων περιοχών, όπως στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, ο οποίος υπάγεται επίσης στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχειρισης.

Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούμε τον ΓΓΠΠ να παύσει άμεσα τις δασοτεχνικές εργασίες αντιπυρικής προστασίας εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα και να συνεργαστεί με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και το αρμόδιο Δασαρχείο, οι υποδείξεις των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της οικολογικής ακεραιότητας του σπάνιου οικοσυστήματος.
  

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:
ΑΝΙΜΑ,
Αρκτούρος,
ΑΡΧΕΛΩΝ,
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης,
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία,
Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών,
Καλλιστώ,
Greenpeace,
MEDASSET,
WWF Ελλάς

logos DT Sxinias

Επικοινωνία:
Για την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Γεωργία Αλεξοπούλου - Υπεύθυνη Τύπου, τηλ. 210 8227937 εσωτ. 107, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η αντιπυρική προστασία δεν μπορεί να καταστρέφει σπάνια προστατευόμενα δάση https://ornithologiki.gr/images/nea/Ethniko_Parko_Sxinia_ekxerswsi_June2021_8_cut.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας