search

Οι περιπέτειες ενός νεαρού Βασιλαετού που ταξίδεψε στη μισή Ευρώπη!

Ένας νεαρός θηλυκός Βασιλαετός (Aquila heliaca) που γεννήθηκε στην Αυστρία το 2021, σε λιγότερο από έναν χρόνο ταξίδεψε στη μισή Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από 12.000 χιλιόμετρα.

Η Αρτεμισία και ένα από τα δύο αδερφάκια της, σημάνθηκαν με πομπό ήδη από τη φωλιά, δυστυχώς όμως ο Johannes σκοτώθηκε έπειτα από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια. Στο πρώτο μεγάλο της ταξίδι, η Αρτεμισία κινήθηκε νότια και αφού διέσχισε τα Βαλκάνια, έφθασε στην Ελλάδα. Στον Αμβρακικό, η νεαρή Βασιλαετίνα βρήκε ιδανικούς τόπους για ξεχειμώνιασμα ενώ δεν δίστασε να περιπλανηθεί και νοτιότερα, επισκεπτόμενη τη δυτική Πελοπόννησο, ακόμα και τη Ζάκυνθο!

Στις αρχές Μάρτη, έπειτα από διαμονή περίπου 5 μηνών στη χώρα μας, η Αρτεμισία επέστρεψε στον γενέθλιο τόπο της στην Αυστρία αλλά αυτό δεν σήμαινε πως χόρτασε και τα ταξίδια. Κάθε άλλο! Σύντομα, αποφάσισε να ανακαλύψει τη δυτική Ευρώπη και, αφού μέσω Τσεχίας και Γερμανίας επισκέφθηκε την Ολλανδία, έκανε μια στάση για ξεκούραση στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, η άφιξή της εκεί σήμανε... συναγερμό μιας και είναι η πρώτη φορά που ένας Βασιλαετός καταγράφεται στη μικροσκοπική αυτή χώρα!

Λίγες ημέρες αργότερα, η Αρτεμισία είχε φτάσει ήδη στη Γαλλία (Λιμόζ) και συνεχίζει απτόητη τη διαδρομή της. Μένει μόνο να δούμε αν θα φτάσει έως την Ισπανία και συναντηθεί με τον στενά συγγενικό είδος του Ισπανικού Βασιλαετού (Aquila adalberti)!. Οι Βασιλαετοί όπως και όλα τα μεγάλα αρπακτικά αργούν να φθάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής (έως τα 4-5 έτη) και έως τότε έχουν την τάση να ταξιδεύουν μακριά και να ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Φαίνεται λοιπόν, πως η Αρτεμισία έχει πολλά μέρη να δει ακόμη ενώ δεν αποκλείεται να τη δούμε τον επόμενο χειμώνα ξανά στη χώρα μας. Οι υγρότοποι της δυτική Ελλάδας (Δέλτα Καλαμά, Αμβρακικός, Μεσολόγγι) φιλοξενούν κάθε χρόνο έναν μικρό αριθμό ανήλικων Βασιλαετών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μιας και τα πουλιά αυτά μπορούν να τραφούν στις απέραντες, ανοιχτές υγροτοπικές περιοχές που μοιάζουν λίγο με τις στέπες και τις πεδιάδες των χωρών όπου γεννήθηκαν.

Ας είναι τυχερή!

 

Aretimisia Map Tracking BirdLife Austria

Artemisia Amvrakikos Stergios Kassavetis Artemisia ιn Luxemberg Patric Lorge

Τα απίστευτα ταξίδια της Αρτεμισίας https://ornithologiki.gr/images/nea/Artemisia_header_banner.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας