search

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Μεσολογγίου σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία συνδιοργανώνουν από κοινού επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με θέμα: «Γνωριμία με τους Αργυροπελεκάνους της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου» τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 και τις ώρες 16:30 - 18:30μμ.

Οι πελεκάνοι είναι από τα αρχαιότερα είδη πουλιών της Γης και από τα μεγαλύτερα με ικανότητα πτήσης. Ο Αριστοτέλης στο έργο του «Των περί τα ζώα ιστοριών» (597α) αναφέρει πως οι πελεκάνοι απαντούν σε ομάδες και πως πετούν σε κοπάδια από τη Θράκη (ποταμός Στρυμόνας) προς τον ποταμό Δούναβη, όπου και αναπαράγονται. Οι πελεκάνοι πρωταγωνιστούν και στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, όπου αναφέρονται ως «παράξιοι μαραγκοί» που με τα ράμφη τους «πελεκούν» τα ξύλινα τείχη της πόλης των πουλιών, της Νεφελοκοκκυγίας.

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), με άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα τρία μέτρα, εξακολουθεί να μαγεύει τους ανθρώπους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη που αναπαράγονται στην Ευρώπη. Ωστόσο, είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και το σπανιότερο από όλα τα είδη πελεκάνων που απαντούν στον κόσμο. Κάποτε ήταν ένα ευρέως εξαπλωμένο είδος στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά τον τελευταίο αιώνα ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη περιορίστηκε σε ορισμένους υγρότοπους των Βαλκανίων.

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά η δημοφιλία του Αργυροπελεκάνου, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, για την ανάδειξη της σημαντικότητας της προστασίας του αλλά και της κρισιμότητας διατήρησης των υγροτοπικών οικοσυστημάτων ώστε να παραμείνει ένα είδος-σύμβολο των υγροτόπων των Βαλκανίων, σε συνύπαρξη με τον άνθρωπο.

 

Seminario Ekpaideutikwn LIFEPelican Final

 

Το επιμορφωτικό σεμινάριο, διάρκειας δύο ωρών, θα υλοποιηθεί δια ζώσης απογευματινές ώρες και περιλαμβάνει ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το απειλούμενο είδος του Αργυροπελεκάνου, παρατήρηση και καταγραφή του πληθυσμού των Αργυροπελεκάνων στη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας με σκοπό την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με δράσεις πεδίου, καθώς και βιωματικές υπαίθριες δραστηριότητες.

 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

16:15 - 16:30 Προσέλευση συμμετεχόντων

16:30 - 16:40 Καλωσόρισμα - Στοχοθεσία ημερίδας - Η ορνιθοπαρατήρηση στα Προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου | Όλγα Γιαννακογεώργου, ΠΕ02 Φιλόλογος - MSc «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», Προϊσταμένη Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου

16:40 - 17:15 Γνωριμία με τους Αργυροπελεκάνους της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου | Ευγενία Πανώριου - MSc «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση», Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

17:15 - 17:30 Μετάβαση στο πεδίο (Ανατολική Κλείσοβα, παρατηρητήριο)

17:30 - 18:30 Παρατήρηση Αργυροπελεκάνων – Υπαίθριες βιωματικές δραστηριότητες | Ευγενία Πανώριου - Μανόλια Βουγιούκαλου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία & Όλγα Γιαννακογεώργου, Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου

18:30–18:40 Αξιολόγηση ημερίδας – κλείσιμο

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα-αίτηση μέχρι την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, στο: https://forms.gle/fw619vy3KTc8Aa4A7.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Τηλ. 26310 23048

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για την υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης που θα υπαγορεύονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα την ημέρα υλοποίησής του, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορωνοϊό COVID-19.

LIFE Pelican logos

Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Pelican Way of LIFE» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους επτά φορείς από πέντε χώρες, με στόχο την προστασία του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται σε 27 περιοχές Natura 2000 στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ υποστηρίζει δράσεις στην Τουρκία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στις περιοχές των υγροτόπων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Αμβρακικού Κόλπου.

Επίσης, διοργανώνεται επίσης στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - B' Κύκλος»,  το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Αργυροπελεκάνο στο Μεσολόγγι https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_pelicans.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας